Cum ar fi să nu scriem când nu ne pricepem?

jos-facebookAți văzut noul tip de News Feed pe Facebook? Îi bine, nici eu. Probabil, ca multe schimbări de pe Facebook, nu apare deodată la toată lumea. Mai așteptăm*. În schimb, băieții de la Gândul au scris un articol tare mișto pe tema noului news feed, citând la rândul lor o altă revistă. Zice așa:

[quote author=”” style=”bigquote grey italic”]„Facebook va schimba mâine News Feed-ul pentru prima dată după şapte ani, de când a fost lansat fluxul de ştiri, scrie Business Insider”[/quote]â

Dacă propoziția asta ar fi adevărată, ar însemna că news feed-ul pe care îl vedem noi acuma ar fi exact la fel cu cel pe care îl vedeau studenții americani de la Harvard pe „the Facebook”, cum își zicea rețeaua la început. Nici vorbă – modul de afișare a informațiilor, ierarhizarea lor în funcție de relevanță (diferențierea „top posts” de „recent posts”) – toate astea sunt deja schimbări care s-au întâmplat.

E prima schimbare? Da, da, da… NU!

În schimb, noul News Feed aduce cea mai mare schimbare a news feed-ului din istoria Facebook. Să mergem pe fir: Gândul citează Business Insider? Să citim acolo: „Facebook is making the most critical update to news feed in 7 years”. Primul paragraf ne spune că de la lansare newsfeed-ul a rămas „relatively unchanged”.

Am două soluții pentru asta:

1. Să rugăm să scrie despre Facebook oameni care chiar îl folosesc.

2. Să rugăm să traducă articole din presa străină oameni care chiar înțeleg limba din care traduc.

*prima propoziție din acest articol e trolling inclus pentru specialiști. sper ca măcar câțiva să nu citească până la final