La Alba Iulia se poate

Schimbare de gardă la Cetatea Carolina
Foto: Radu Neag

„Uite ce oraș frumos avem, tati” – îi spune un tătic băiețelului de 2-3 anișori pe care îl ține în brațe. E joi, 27 septembrie, ora 19:15. Garda Cetății din Alba Iulia tocmai a salutat cu salve de tun începerea Alba Iulia Music & Film Festival. Un moment simplu și frumos, dar care are în spate ani întregi de muncă.

La Alba Iulia am venit prima dată în excursie cu clasa. Îmi amintesc un oraș mic și gri, în care punctul culminant al vizitei a fost locul execuției lui Horea și Cloșca. Revenind acum doi ani cu muncă, am crezut că am nimerit în alt oraș. Citisem despre restaurarea fortificației vauban, dar nu mă așteptasem ca întreg centrul să fie un șantier. Zidurile păreau să răsară din pământ. Niciodată nu am avut o imagine mai clară asupra expresiei „istoria prinde din nou viață” – aici chiar vedeam că se întâmplă.

Anul ăsta, mi-am făcut timp să vizitez Cetatea Alba Carolina ca turist. E incredibil ce s-a putut întâmpla aici: spații vaste restaurate, zeci de clădiri monument istoric salvate de la ruină și integrate într-un complex unitar, zone pietonale enorme înglobând sediul Universității și marile catedrale.

„Ultima dată” am venit la Alba Iulia ieri. Am venit pentru Alba Iulia Music & Film Festival, un eveniment care însuflețește cetatea renăscută prin patru zile de filme bune și concerte live, organizat de echipa de la TIFF, adică Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Primăriei.

Festivalul s-a deschis simbolic, cu proiecția peliculei „Mihai Viteazul”, filmul de referință al lui Sergiu Nicolaescu, în versiune restaurată. „Despre oameni și melci” ajunge în premieră la Alba Iulia. „Undeva la Palilula”, „Pina”, „Iron Sky” – filme foarte diferite, cu publicuri diferite, își așteaptă fanii în cetate.

Mai sunt trei zile de Alba Film Fest și e una din puținele ocazii din viața mea în care pot să zic: nu mă grăbesc să mă întorc la Cluj.

Proiecția filmului Mihai Viteazul la Piața Cetății Open Air
Proiecția filmului Mihai Viteazul la Piața Cetății Open Air.
Foto: Radu Neag