Tăți îs din Zalău!

zalau

Faptul că despre Zalău nu se știe niciodată nimic a devenit clar pentru toți cei ce au răsfoit, măcar odată, almanahul de moravuri contemporane Times New Roman. Specialiștii în fizică cuantică susțineau chiar că la Zalău e de fapt gaura neagră din centrul universului cunoscut, fiindcă de acolo nu iese niciodată nimic, decât niște unde gravitaționale descoperite de Elena Ceaușescu mai de dededemult.

Vax. A ieșit de-acolo o emisie de unde YouTube: al treilea cel mai tare lucru pe care l-o dat vreodată Zalăul. Atenție, conține boxeri!


Și cred că la un moment dat la boxerul ăla i s-a văzut nasul ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Acuma c-am stabilit că tăți îs din Zalău și, colac peste cireașa pupezei din colivă, mai au și simțul umorului, uite al doilea cel mai frumos videoclip pe care l-o dat Zalăul în viața lui. Și ăsta are boxeri, dar se remarcă drept prima melodie gipsy rap din istoria muzicii clasice și contemporane, deci să vă lăudați c-ați asistat la nașterea unui nou gen muzical.

Bineînțeles, cel mai tare material video ce-o ieșit vreodată din Zalău, oi-le-le-le-le, rămâne tot filmul Usturoi, care s-ar putea să fie depășit numai de sequel-ul „Ceapă și usturoi”, care o să iasă în cinema deodată cu restul de fire de păr alb ale lui Groparu, care…

Dacă ați citit până aici fiindcă sunteți din Zalău și voiați să vedeți cum vă bârfesc clujenii, anunț de interes public: filmul Usturoi rulează de azi (marți 16 februarie, dacă citiți blogul în reluare) până joi, de la 15 și din nou de la 18. Bine, Usturoi rulează tot timpul, da’ acuma îl puteți vedea. Și merită, că nu degeaba au stat la coadă câteva sute de persoane ca să-l vadă!

Proiecțiile se întâmplă la sala Dialoguri Europene a Centrului de Cultură şi Artă din Zalău. E aceeași sala în care au loc conferințele Comisiei Europene când se întrunește la Zalău, deci merită!

Nu vă mai bateți pe Usturoi! Vă dau eu trei invitații duble :)

Baietii din Usturoi

[ STOP JOC! Concursul s-a încheiat – rezultatele, la finalul postării ]

Prima dată am văzut filmul „Usturoi” la TIFF, ba chiar la Casa TIFF din Cluj; cum toată curtea era arhiplină, l-am văzut printr-un geam, stând în picioare pe culoarul care duce la acea încăpere în care împăratul merge singur, bărbații nu se salută, iar femeile vorbesc despre ce porci sunt bărbații (nu?).

A doua oară l-am văzut la Zalău, la festivalul Tenaris CineLatino, unde într-un amfiteatru de 400 de locuri erau cam 1.000 de persoane, motiv pentru care am organizat și o a doua proiecție. Unde, din nou, sala a fost plină.

A treia oară o să îl văd mâine, la cinema „Florin Piersic”, în cadrul Comedy Cluj, și tot o să râd vreo tri ceasuri, din care unul jumate după genericul final.

Dacă ați trăit într-o peșteră în ultimii doi-trei ani, „Usturoi” este un film independent regizat de Lucian Alexandrescu și produs de Radu Băzăvan aka Groparu, despre doi proonci din Sălaj care fug la Hollywood să se facă actori.  Numai că ei știu că Hollywood îi la Cluj. Ș-apăi pe drum o să vă învețe ce-i înseamnă „this is Sparta”, Eroii de la Termopane, ce înseamnă prietenie adevărată și cum rezolvi ăl mai mare mister din satul natal dacă scoți nasul din el.

Dacă n-ați văzut niciun film românesc în ultima vreme, să-l vedeți pe ăsta. Dacă ați văzut multe filme românești în ultima vreme, ăsta-i mai bun.

Ca să nu se bată publicul la intrare, dau trei invitații duble la proiecția regală de gală de mâine seară – miercuri, 16 octombrie, ora 20:30, cinema Florin Piersic. Lăsați un comentariu mai jos și ziceți la ce ați folosit voi usturoi ultima dată. Tragem la sorți, să nu se supere nimeni dacă nu ne seamănă simțul umorului.

Baftă, hai noroc!

 

EDIT: Gata, am încheiat concursul! Prin tragere la sorți, dintre cei care au lăsat un comentariu au câștigat câte o invitație la „Usturoi” pentru diseară:

* Horifashion
* Mihaela
* Florina

Veți primi un email cu confirmarea pe adresa lăsată în comentarii!

Posedaţii de la Biertan: Ghost Hunt sub Lună Plină

Biertan e locul din România unde e cel mai des super-lună: pe lângă fazele lunii marcate în calendar, se-ntâmplă și Lună Plină, vampiri, zombi, fantome & strigoi, festival de film fantastic şi horror, ediţia trei anul ăsta. Merg acolo de la prima ediţie, când Cucu mi-a arătat atracţiile zonei. La Biertan era însă o problemă: se întâmplau lucruri bizare. Vorbind cu bătrânii din sat, am auzit o poveste tare ciudată, zisă aşa pe la colţuri, în şoapte, şi mult mi-a luat să înţeleg că accidentele aparent întâmplătoare, obiectele care-şi schimbau singure locurile şi lumina care se vedea uneori noaptea din Pădurea Biertanului nu sunt nici naturale, nici nu au explicaţii pământeşti.

Indiciul2
Proiecţionistul Posedat a lăsat în urmă tot felul de indicii ciudate. Lipite cu dublu-adeziv, ceea ce pentru vremea lui, e o performanţă…

Aşa am aflat, cu greu, despre un Proiecţionist Posedat. Acum vreo sută de ani, un proiecționist ieșit la pensie și retras în satul natal primea de la prietenii lui din capitală pelicule pe care să le proiecteze pentru consăteni; dar obiceiul s-a întrerupt brusc, proiecționistul a dispărut de pe fața pământului și niciunul din aceia ce-au asistat la proiecție nu a vrut să vorbească despre acea ultimă seară din cine-luminișul amenajat în pădure. Sau poate chiar nu își aminteau. Știam un singur lucru: Proiecționistul Posedat a lăsat în urma lui o serie de indicii, care să conducă spre sursa necazului.

Să scriu indiciile pentru acest Ghost Hunt a fost cel mai haios proiect pe care l-am avut în 2014. Să văd că aproape tot festivalul s-a implicat în căutarea indiciilor a fost și mai fain! Pe această cale, îmi cer scuze organizatorilor pentru că proiecționiștii, voluntarii și o bună parte a publicului țâșnea în căutare de fantome prin sat în loc să-și vadă de filme și pentru că, la party-ul din prima seară, doi oameni dansau și vreo cinci mese stăteau cu pixul în mână, încercând să rezolve primul indiciu. Zici că era Festivalul Rebus, Mangalia 2007.

Un moment de genul a fost surprins de Horia, căruia i-am șutit această poză pentru facepalm-ul neprețuit al Nonei:

rezolvare-enigme

Asta e șansa voastră, să vedem dacă îi găsiți mai repede soluția. Primul indiciu venit pe calea spiritismelor de la Proiecționistul Posedat a fost ăsta:

IVEQ SHEXE EYVMX
EDM, RY EQ QEMRM VE MXM EVEX
HEV QE KEWIWXM EGSPS YRHI
TERE OM XNQTYP E QYVMX.

Spor la descifrat! Apropo: concurenții au primit textul pe o foaie A5. Poate vă e de folos!

Nu vă mai zic restul indiciilor, poate facem la un moment dat un Ghost Hunt online. Pot să vă zic că unii concurenți au înțeles din textul de mai sus că trebuie să meargă în Dumbrăveni (nu), după ce au transformat literele în coordonate GPS (nu, nu) folosind tastele unui telefon vechi (nu, nu, nu). Iar alții au obținut prin numerologie avansată textul „EL E APOI O”, ceea ce nu înțeleg cum, dar e o realizare orișicât!

numerologie

P.S. Ghost Hunt-ul a fost câștigat de echipa cu numărul 11, „Melcul”, care s-au apropiat de indiciul final și l-au găsit după ce și-au făcut curaj vreo jumătate de oră. Era bine dosit! Au câștigat un sac de cărți de la Nemira, editura cu cea mai mare colecție fantasy, SF și horror din România!

Echipa-Melcul

Felicitări lor pentru victorie și mulțumesc tuturor pentru:

  • amenințările cu moartea primite dacă nu le zic secretul,
  • planurile de a mă trezi pe la 4 dimineața cu apă rece în freză,
  • telefoanele gen „trebuie să te sunăm să-ți spune 006301?”
  • … mai ales, pentru că s-au distrat atât de bine!

P.P.S. Povestea Proiecționistului Posedat ne-a fost dezvăluită în cele din urmă de cea mai talentată vrăjitoare, Bertaluna, la miez de noapte, cu descântec mai tare ca focul!

Bertaluna

Nimeni nu poate fi profet în țara lui. Cu excepția lui Groparu

Aseară, filmul „Usturoi” a ajuns acasă – sau, cel puțin, într-una din casele lui: județul Sălaj. Este locul de unde sunt o mare parte din actori, inclusiv Sebastian Topan și Darius Stoica, doi copii care pleacă la Hollywood (despre care știu că-i în Cluj) ca să se facă actori țîgani evrei, să facă bani și să lase o poveste de dragoste să se împlinească.

Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului de film Tenaris CineLatino, care reunește producții din România și America Latină, iar publicul a arătat cam așa:

Darius Stoica, cel mai recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace
Darius Stoica, cel mai tare recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace, în deschiderea filmului

Rectific: în poza de mai sus e cam 40% din public.

Într-un amfiteatru în aer liber de 450 de locuri, în Parcul Central al Zalăului, s-a stat și pe scări, și în picioare pe margini, iar câțiva oameni au privit filmul de sus, de dincolo de gardul care împrejmuiește parcul. Cu 15 de minute înainte de proiecție, organizatorii festivalului – TenarisSilcotub și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – au decis să mai planifice o proiecție, fiindcă amfiteatrul era deja plin și sute de oameni mai voiau să intre. Am anunțat proiecția a doua, dar nimeni nu s-a clintit. Noi vrem Usturoi!

Usturoi-Zalau
foto: Facebook Tenaris CineLatino

Reușita „Usturoi”-ului nu-i însă că a atras o audiență record la Zalău (după Cluj, Sibiu, București…), sau că publicul a stat lipit de scaune, a râs și a aplaudat mai mereu, ci faptul că e un film independent incredibil de bine realizat și cu un extraordinar mesaj pozitiv. „Usturoi” face mai multe împotriva discriminării romilor decât toate campaniile pe care le-a făcut vreun guvern şi strămoşii lui. Filmul ăsta, dacă ne arată oameni fumând, ne zice şi că fumatul nu-i bun, iar când ne arată vrăjitoare, ne arată foarte clar cât de naivă e credinţa în acest gen de ocult. Şi nicio clipă nu devine sentenţios şi nu dă lecţii.

„Usturoi” e o colecție de episoade care se leagă într-o poveste frumoasă. Aproape la fel de frumoasă ca povestea realizării lui, pe care producătorul și scenaristul Radu Băzăvan continuă să o scrie, pentru ca tot mai mulți oameni să vadă filmul în cinematografele din toată țara.

Mulţumesc TenarisSilcotub că a pariat pe acest film în deschiderea unuia din cele mai mari evenimente dedicate comunităţii organizate de companie. Felicitări regizorului Lucian Alexandrescu şi întregii echipe. Iar producătorului, scenaristului şi Radu Băzăvan (creditat pe generic și drept catering boy), ce să-i mai zic? Ştii regula că „nimeni nu-i profet în ţara lui”? Sper că Zalăul ţi-a arătat că ţie ţi-a ieşit.

Apropo, Usturoi Doi pe când?

Prea cald afară? Câștigă invitații la „O vară foarte instabilă”

afis-o-vara-foarte-instabila„O vară foarte instabilă” e cel mai recent lansat film românesc și are câteva ingrediente care îmi plac foarte tare, gen ironie și umor negru. Mai adaug doar că vom descoperi aventurile (erotice) ale unui irlandez în România – filmul este inspirat de povestea reală pe care a trăit-o scriitorul Philip Ó Ceallaigh, stabilit în România de 10 ani, care a stat la baza cărții „O vară foarte instabilă”, ecranizată acum de Anca Damian.

Pe de altă parte, e un film românesc atipic, pentru că nu știu dacă am mai avut vreunul în care să joace un actor din Game of Thrones (Jamie Sives) sau din seria Borgia (Ana Ularu, Catherine din The Borgias, a lăsat un pic Hollywood-ul pentru acest film). Apropo, cu echipa filmului vă puteți întâlni la proiecția din Cluj!

Cei care vor mai mult de la o peliculă se vor bucura de o poveste-în-poveste, în care personajele descoperă pe parcurs că se află într-un film. Iar pe Anca Damian o recomandă filmul anterior, „Crulic – drumul spre dincolo”; nu vă plictisesc cu cele 25 de premii câștigate la festivaluri internaționale, nu?

Premiera „O vară foarte instabilă” la Cluj are loc joi, 7 noiembrie, ora 19, la cinema „Republica”.

Puteți câștiga foarte simplu invitații de două persoane: aștept mai jos prognoza voastră (meteo sau de altă natură) pentru perioada Crăciunului de anul ăsta. Eu am vorbit cu un prieten și ne-am comandat tricouri și pantaloni scurți cu Hrușcă și Fuego. Nu e cu tragere la sorți, aleg eu prognozele care-mi plac cel mai tare, din cele primite până în 6 noiembrie, ora 13 hai, 16, că n-am avut vreme să mă uit :P.

Care e prognoza voastră pentru decembrie 2013?

UPDATE:
Invitația merge către Oana T, pentru că mi-a amintit de partea mea preferată de sărbători. Și de sobe. Și pentru căței. Mulțumesc tuturor celor ce au scris aici sau pe Facebook!

 

Filmele bune sunt contagioase. Le vedem la CineShuffle!

CineShuffleVi s-a întâmplat vreodată să citiți o carte care să vă placă așa de tare, încât să vreți să vă apucați de scris? Pentru mine, e un semn că tocmai citesc ceva extraordinar. Cam așa-i și în cinema: un film bun e contagios. Iar când ai în oraș un festival precum TIFF-ul, tot mai mulți oameni își descoperă talentul de regizori, iar Clujul trece de la statutul unui mare consumator de cinema la un centru de producție.

Ceea ce, cum să vă zic, era și ideea 😀

Agenții secreți cunoscuți drept „TIFF. Casa TIFF” au pus la cale primul festival de film întâmplător: CineShuffle. E o colecție de scurtmetraje, realizate de regizori locali aflați la primele producții, oameni care au prins gustul filmului. De ce shuffle? Pentru că filmele vor fi proiectate la Casa TIFF prin tragere la sorți. Cam aici se oprește întâmplarea, pentru că în rest sunt intenționat foarte bune.

Rolul publicului va fi și el diferit: nu mergem doar să ne uităm. La finalul CineShuffle, o discuție liberă între participanți va duce la decizie: alegem împreună cel mai bun scurtmetraj al serii. Nu, nu trebuie să dăm noi bani de premii, se ocupă organizatorii!

CineShuffle va avea loc în fiecare lună, iar prima ediție se „întâmplă” mâine, 31 octombrie, de la ora 21, la Casa TIFF.

Shuffle your feet to Casa TIFF, ne vedem să le vedem!

Câştigă invitaţii (şi voie bună) la două evenimente Comedy Cluj

usturoi

Doooaaaaamnelor şi domnilor, pentru că weekendul se apropie de început şi Comedy Cluj de sfârşit, m-am gândit să vă invit la nişte filme bune.

De la început, aşadar: azi, joi ora 21:30, la Casa TIFF, e proiecţia filmului Ruby Sparks şi o întâlnire la care veţi râde şi mai bine. Ruby Sparks e o peliculă despre chinurile facerii, cel puţin dacă eşti scriitor şi facerea îţi iese prea bine: Ruby Sparks e o fată care, din paginile cărţii scrise de un tânăr autor, prinde viaţă cu adevărat. Adică el se trezeşte cu ea în casă. O poveste adevărată şi imposibilă.

După film, aveţi ocazia să întâlniţi o creaţie care se tot străduieşte să se nască: celebrul film Usturoi, marca Groparu, va fi prezentat (deocamdată, în formă de trailer). Iar apoi, omul din a cărui imaginaţie a prins viaţă Usturoi a primit bilet de voie de la soacră, nevastă şi copil – nu neapărat în această ordine – să vă răspundă la întrebări despre acest film, pe care ne dorim să îl vedem odată şi odată în cinematografe, dacă se poate în timpul vieţii. Baftă, Radu!

Cei care îl susţin pe Groparu pot câştiga din partea mea câte o invitaţie de două persoane la filmele de mai jos, două evenimente de gală la Comedy Cluj:

1.
Vineri, 18 oct, ora 19, cinema Victoria – filmul Am o slujbă naşpa rău, proiecţie specială în prezenţa actriţei Oana Pellea. Un film care a mai fost şi pe la TIFF, dar care vă oferă ocazia să descoperiţi ce se întâmplă dacă o femeie găteşte 😀

2.
Sâmbătă, 19 oct, ora 19, cinema Republica – gala de închidere Comedy Cluj & cine-concert Chaplin Project. Un eveniment la care cu greu veţi putea ajunge fără invitaţii, aşa că profitaţi!

Ce trebuie să faceţi ca să câştigaţi invitaţii?

Daţi un like paginii de Facebook a Filmului Usturoi by Groparu şi fie lăsaţi un comentariu (semnat cu numele sau link de profil, să vă găsesc) fie îmi trimiteţi pe Facebook un mesaj. Prin tragere la sorţi dintre fanii USTUROI, voi oferi cele două invitaţii de două persoane. Anunţăm rezultatele mâine dimineaţă.

UPDATE: Cu scuze pt intarziere, ca am apucat doar sa contactez castigatorul, nu si sa scriu aici treaba asta, il felicit pe Marian, al carui numar 2 a iesit in random.org. Una din zilele astea o sa invat si eu sa filmez ecranul :))

Pensionarii clujeni, chemați la „Ultima reprezentație”

full-circleMăi dragilor, cât de aiurit poți să fii ca să chemi pensionarii Clujului să vadă gratis filmul „Ultima reprezentanție”? Pe bune, Primăria a anunțat azi că toți clujenii peste 70 de ani vor avea acces gratuit la proiecție.

Ideea, la originile ei, era faină. Filmul este despre un grup de rezidenți de la azilul de bătrâni, care vor să evadeze pentru a-și îndeplini visele, a-și regăsi familiile, a-și redescoperi propriile forțe – și așa se naște un road movie cu seniori, cu o mulțime de poante și situații haioase, dar care nicio clipă nu te lasă să uiți de dramele din spatele poveștii. De râs, de plâns și de apreciat – e un lăudat pe site-urile de specialitate și pentru poveste, și pentru interpretarea excelentă a actorilor.

Dar odată ce a fost tradus românește ca „Ultima reprezentație”, zău dacă mi-ar fi venit să chem pensionari la el. Că e clar „ultima” înainte de știți-voi-ce. E ca și cum le-am zice „hai, ultima reprezentanție, că la următoarea face popa show!”. Ironic? Pe puțin.

Chiar dacă nu mă încadrez în targetul de vârstă, s-ar putea să mă duc la film.

Am pus un pariu cu mine: că jumătate din sală va citi cu voce tare subtitrarea ca să o audă cealaltă jumătate. Așa cum făceau, pe vremuri, dragii mei de bunici 🙂

P.S. Povestea asta mi-a adus aminte de vremea când, lucrând la ziar, trebuia să editez un articol despre cum merg clujenii la Luminație cu câteva zile înainte, în weekend, pentru că era vreme neobișnuit de caldă. Titlul dat de reporter era de genul „Vremea bună umple cimitirele Clujului”.

Concurs-fulger: hai la premiera „Rocker”

 

UPDATE: Gata și concursul. Câștigătorii mai jos.

rockerAm un concurs din care toată lumea câștigă: ofer o invitație de două persoane la premiera filmului „Rocker”, care are loc mâine (vineri, 22 februarie), ora 20, la cinema Republica.

„Rocker” e un film despre dragostea lui Victor, un folkist* la 45 de ani, pentru fiul său Florin, iubire care trece de ceea ce acceptăm noi așa, social-general-moral vorbind. La modul că tatăl ajunge să fure și să se umilească pentru a-l scăpa de problemele în care intră. Ce îi unește pe cei doi? Muzica rock, normal.

Bun, voi câștigați invitația, dar din concursul ăsta vreau să câștig și eu ceva: un playlist. Prin urmare, comentați și spuneți-mi care e piesa voastră rock preferată. Mâine dimineață, prin tragere la sorți, unul din comentatori ia invitația de două persoane. Iar eu îmi las iar plete!

* folkist = evident că era vorba de un Rocker. Dar știam că vă prindeți dacă vă place concursul ăsta 🙂

CÂȘTIGĂTORI: Vă mulțumesc pentru piesele faine. Pentru că mi-ați dat așa idei bune, am transformat în realitate și faza cu „toată lumea câștigă”, adică am suplimentat și premiile, cu sprijinul dragilor de organizatori. Vor merge la film Adelina Demian, Brigitta Fetser (Facebook) și pe de blog: Alexa Ioana, Raluca, Andy. Fiecare cu cineva, bineînțeles! Distracție plăcută!

Atunci când o replică rupe tot filmul

Nu știu dacă ați pățit-o, dar în ultima perioadă de două ori mi s-a întâmplat să rămân complet fără replică. Din seria „ne distrăm ne simtem bine” și, în secunda doi, gata, difuzoarele pe mute, cheful s-a spart, la culcare toți copiii.

 

Prima dată eram în cel mai iubit bar din sud-estul Europei. Apar doi amici, ne mai văzuserăm noi pe acolo, stăm și povestim, mai bem ceva, iar mai povestim, pe scurt, ajunsesem într-o fază destul de avansată de sobrietate încât să ne dăm seama că suntem prieteni mai buni decât am fi crezut până atunci.

Până când unul din băieți își aprinde becul și, super-fericit că ne știe de unde ne știm, îmi zice senin:

– Măăă, tu ai fost coleg de facultate cu maică-mea!!

Faptul că tipa, care chiar mi-a fost colegă, a făcut facultatea la vreo 40 de ani, nu m-a ajutat deloc.

 

Cel mai recent eram într-o delegație, organizam o conferință de presă pe ceva coclauri. Și vine la mine o domnișoară, cum să vă zic, bunăciunea presei locale din județul ăla, blondă, slabă numai pe unde trebuie, ce mai – își vădea priceperea în a mânui microfonul.

Și unde nu ne punem pe povestit, dintr-una într-alta, evenimente culturale locale la care hihi poate aș putea să o invit, că nu i-am zis de unde sunt, avantajele consumului de bere, că e sănătoasă, ne mai jucăm puțin cu părul, mai ales ea, practic era o conferință de presă în conferința de presă.

Și pe când mergeau lucrurile mai bine domnișoara, mă rog, așa credeam io, își amintește că am vorbit despre o bere și condițiile în care s-ar putea bea și mă lovește:

– Daa chiar cred că e bună berea și hidratează ca lumea, de altfel io și când alăptam…