Hilarmonica

Şi când spuneţi că aţi fost ultima dată la Filarmonică? Dacă n-aţi dat pe la cea din Cluj, vă invit la o excursie în Polonia. După, vă spun şi de ce.

Dacă aţi dat play mai sus, tocmai aţi făcut cunoştinţă cu Filharmonia dowcipu. I-am descoperit când au cântat „Dragostea de tei” şi i-am urmărit pentru că mi-a plăcut ideea de a folosi hit-urile comerciale pentru a promova muzica clasică. Sau pentru că m-am îndrăgostit de Renata Drozd. Dar divaghez.

Filharmonia dowcipu s-ar traduce prin „Filarmonica glumei”, după cum m-a asigurat una din cele patru persoane pe care le cunosc în Polonia. Din păcate, Renata nu e printre ele. Dar divaghez.

Ideea e că nişte artişti adevăraţi, de la solişti vocali la dirijor şi orchestră, se întâlnesc în această formulă pentru a populariza ideea de muzică simfonică. La noi, majoritatea instituţiilor de cultură se adresează în continuare tot numai „publicului de specialitate”. Adică celor care deja ştiu că e bine să mergi la teatru, operă sau concert simfonic. Prea rar ies din tipare. Prea rar ies în stradă, adică nu fac concerte în aer liber. Prea rar gândesc programe speciale pentru nespecialişti.

Filarmonica e încă un caz fericit. Am văzut acolo dirijori şi artişti care acceptă să vină pentru onorarii simbolice, pentru plăcerea de a lucra cu orchestra de la noi. Am văzut săli pline şi tineri stând pe scările de la Casa de Cultură a Studenţilor ca să-i asculte. Am văzut chiar şi concerte educative, în care fostul meu coleg de la şcoala de muzică, acum dirijor cu acte-n regulă, Matei Pop, explica în faţa a 200 de tineri tainele unei simfonii.

Poate, într-o zi, câţiva din artiştii clujeni vor forma o Filharmonica dowcipu de Cluj. Eu, unul, i-aş zice Hilarmonica. Iar din cei care ar veni la aceste concerte, măcar câţiva s-ar gândi să revină la cele „serioase”.

Pe de o parte, sunt convins că ar face săli pline şi că tot mai mulţi tineri ar descoperi bogăţia unui aranjament pentru orchestră, în comparaţie cu cele trei strune de sintetizator ale stilului mogapop. Pe de altă parte, poate o invită ca guest-star pe Renata Drozd. Dar divaghez.

P.S. Câţi dintre jurnaliştii clujeni ştiu că îşi pot folosi legitimaţia de presă ca să intre gratis şi la Filarmonică, nu doar în Janis?