Bă, ce-i cu mirosul ăsta de peşte?

Probabil nu vă vine să credeţi, dacă v-aţi uitat astăzi la televizor, dar începând de mâine NU va fi dezincriminat consumul de droguri uşoare şi nici prostituţia nu va deveni brusc legală. Furtuna a pornit de la un raport de comisie prezidenţială, care a identificat mai multe probleme sociale, printre care şi astea. Nu e nici proiect de lege, nici ordonanţă de urgenţă.

Reacţiile au fost însă atât de puternice (pe principiul „ura, avem de ce face scandal”), de parcă tocmai şi-a asumat Guvernul răspunderea pe cele două propuneri. Dimineaţă, în matinalul de la Alpha TV, doi redactor-şefi clujeni, Ilie Călian (Făclia) şi Paul Niculescu (Monitorul de Cluj) au avut o discuţie cel puţin aprinsă pe tema asta. Dacă ei au punctat lucruri care merită spuse (consumatorul de droguri poate fi tratat, nu pedepsit; seringile gratis n-au nicio legătură cu drogurile „uşoare”; ipocrizia de a declara legal consumul unor substanţe care nu se pot vinde legal).

Din păcate, multe din poveştile (pentru că „dezbateri” nu le pot zice) din timpul zilei nu s-au prea apropiat de esenţa problemei. De altfel, e chiar greu să iei o decizie atunci când nu ştii care e de fapt consumul real de droguri uşoare, care sunt alea, cât de multe fete practică o meserie veche şi, în România, murdară, câtă vreme 80% din români nu vor să locuiască alături de o persoană infectată cu HIV/SIDA.

Dar cred că raportul şi-a atins magistral scopul real şi a confiscat în totalitate agenda zilei. N-aş vrea să mai deraieze vreun tren ca să avem plăcerea de a vedea şi altceva la ştiri.