Vino la #masmedia – 30% reducere la bilete, aici

Andrei Gheorghe la MASmedia 460

La conferința #masmedia – Mișcarea Anti-Social media vin Andrei Gheorghe, Răzvan Exarhu, Vali Petcu. Vine un om pe care, dacă-l cunoșteam personal, l-aș fi transformat în model de jurnalist: Lucian Valeriu, un ziarist de investigație căruia i-a ieșit așa de bine o anchetă încât cei vizați au simțit nevoia să îl bage în spital.

Vine „contesa bloggingului de fashion”, Ana Morodan, vine PR-ul campioanei româniei la Rugby, Oana Barbu, vin băieții de la Cenzurat (Look TV), vine antreprenorul Eugen Albu.

Împreună vor demola clișeele din comunicare. Adică click aici senzațional dă share să câștigi un frigider. Adică toate lucrurile care ar putea face presa și social media mai frumoase, dacă ar lipsi!

Dacă vrei să vii și tu la #masmedia, biletul (locuri limitate, e o primă ediție și sala nu e de congres!) costă 70 de lei.

Sau costă 50 de lei dacă lași un comentariu aici și te înscrii. Comentează cu un nume real și o adresă de email valabilă, ca să te poată contacta organizatorii.

Conferința #masmedia are loc în 15 și 16 noiembrie (vineri-sâmbătă), de la ora 17 în fiecare zi, ca să ajungeți după lucru, la hotel Univers T din Cluj-Napoca. 

Jurnaliști: de la dinozauri la early adopters

moments agoDacă citiți acest articol la câteva minute după ce l-am scris, adică în dimineața zilei de vineri, 19 aprilie, aveți la îndemână în direct un exemplu de jurnaliști care folosesc tehnologia pentru a-și informa publicul LIVE de pe teren: un polițist a fost împușcat în campusul MIT Boston, a urmat o urmărire cu mașini de poliție, s-au auzit explozii din zona Watertown.

Jurnaliștii transmit live: articol live text cu format special în The Guardian, listă creată pe Twitter în care se vede ce publică ziariștii de la fața locului.

E un nou exemplu al faptului că jurnaliștii n-au de ce să se teamă de social media, care ar trebui să devină cel mai bun prieten al lor. Aseară, am participat la prima ediție a „Open thinking for open organisations”, o întâlnire cu mulți oameni din zona IT, promotori open-source și developeri, cărora le-am explicat la ce să se aștepte atunci când lucrează cu jurnaliști / redacții pe post de clienți.

Istoricul amnezic: de la HTML si PDF-uri la CMS-uri customizate, ziarele au trecut prin transformari (si pe drum si-au pierdut arhiva)
Istoricul amnezic al presei: de la HTML si PDF-uri la CMS-uri customizate, ziarele au trecut prin transformari (si pe drum si-au pierdut arhiva). Prezentare la „Open thinking for open organisations”

Am vorbit despre istoricul amnezic al ziarelor online în România, despre modul în care jurnaliștii (nu) folosesc tehnologia, despre cum platformele de conținut ar trebui să reflecte structura diferită a articolelor diferite (despre arhitectura informației ar fi multe de spus), despre „competiția” cu social media. Am vorbit despre cum jurnaliștii nu mai pot controla singuri agenda publică, pentru că și instituțiile sunt pe Twitter:

Dar cea mai mare schimbare trebuie să se producă în rândul jurnaliștilor: dacă, acum, o redacție din Cluj ar avea buget nelimitat pentru schimbarea ediției online, ar ști ce să ceară unei firme de programare? Câți jurnaliști au auzit de Vine, câți știu ce înseamnă MT pe Twitter, câți au urcat vreodată o înregistrare pe Soundcloud, câți știu face un simplu embed?

Mult mai important: câți vor să învețe? Faptul că unii nu vor e o șansă pentru restul: cu condiția să treacă de la statutul de „dinozauri” la cel de „early adopters”.