Moartea nu trebuie să pună capăt vieții

Povestea lor e una originală, într-o lume a poveștilor trase la indigo: Marcela e angajată să îl îngrijească pe Amador, un bătrân imobilizat la pat, cu care leagă o relație specială. Atât de specială, încât nimic nu mai e secret între ei. Atât de specială, încât, într-un fel, continuă și după moarte.

În ce fel? Descoperiți în seara asta, la Victoria. Povestea e cea din filmul AMADOR, care fi proiectat astăzi, la ora 20, la Cinema Victoria – este a doua proiecție din cadrul proiectului Cinemateca TIFF, ediția 2012. Regizorul, Fernando León de Aranoa, e o cunoștință a clujenilor care l-au putut întâlni anul trecut la TIFF, iar filmul a impresionat și la Festivalul de Film de la Berlin.

Cinemateca TIFF, reloaded

Cum orice film bun are și o continuare, după care devine trilogie, proiectul numit Cinemateca TIFF  nu se putea opri la prima încercare! Cinemateca TIFF, anunțată inițial pentru ultimele luni ale anului trecut, reîncepe și în 2012 – o surpriză plăcută pentru cei care, ca mine, chiar cred că Clujul are o mare șansă în lumea filmului, pe care ar fi ideal să nu o dea de gard.

Cinemateca TIFF prezintă cele mai bune filme premiate la TIFF 2011, dar și producții recente, din a doua parte a anului trecut – drame, documentare și comedii.

Prin urmare, sub sloganul revoluționar: „Băse, mai rămâi un pic / Că-s la film cu un amic!”, vă invit joi la Cinema Victoria să inaugurăm seria a doua de cinematecă – cu filmul Muntele Roșu (titlu original: Tilva Ros). Nu-mi strâmbați din organism că-i film sârbesc, că știți bine ce filme bune vin de acolo; plus că afișul începe cu vreo trei cununi de lauri, să ne fie clar că-i foarte bun (că n-or încăput toate cele 7 premii luate pe la festivaluri, inclusiv la TIFF).

Povestea-i așa: doi băieți și-o fată. Și cine pe cine iubește, vedeți voi. În rolurile principale: Todorovici, în rolul Toda, Stefan, în rolul Stefan, si Dunja, în rolul Dunja. Serios, c-am verificat! 😀 Important e că mai pornesc și niște proteste sindicale și, dacă vă motivează filmul, n-aveți decât să treceți pe la protestele din piață când ieșiți. Sau să veniți cu mine la un suc, cum vă dorește sufletul.

Am zis: joi, ora 20, Cinema Victoria, să veniți cu prietenii, vă rog!

 

„Marea noastră disperare”, azi la Cinemateca TIFF

Sper că sunteți gata de sărbători, pentru că diseară vă invit să vedeți ce se poate întâmpla când îți deschizi sufletul (și casa) și faci loc unui străin… asta ca să nu dezvălui chiar tot subiectul filmului ”Our Grand Dispair”, proiecție specială azi la ora 20 la Cinema Victoria. Doi burlaci la vreo 30 de ani permit surorii unui prieten comun să se mute cu ei. Până aici democrația, că de-acuma… vă las să descoperiți dacă e comedie, film de groază sau de dragoste. „Marea noastră disperare” e un film Turcia 2011, așa că e și nou, și dintr-o zonă a cinematografiei pe care nu o cunosc îndeajuns, motiv în plus de curiozitate.

Un bilanț la final de an: Cinemateca TIFF a avut peste 1.000 de spectatori în cele nouă săptămâni de când are loc la Cinema Victoria. Motiv pentru care proiectul va continua în 2012, cel puţin până în martie; sper să fie un nou semn spre a duce Clujul în centrul industriei cinematografice româneşti.

Sigur, autorităţile locale sunt prinse cu altele (vaaaai, am zis că au fost „prinse”? scuze, am vrut să zic că sunt reținute… oh wait… ăăăă, sunt ocupate!). Serios vorbind, un pic de susţinere pentru industria cinematografică ar da Clujului personalitate, farmec şi faimă. Merită? O mie de spectatori şi vreo patru festivaluri de film spun că da!

Cinemateca TIFF începe cu un film-eveniment

Clujule, nu mai scapi de filmele bune! Asta e: ni s-a dus vestea prin ţară că suntem mari amatori de cinema, aşa că ne-am procopsit cu cel mai mare festival de profil – TIFF, cu un festival unic în Europa – Comedy Cluj, şi suntem incluşi şi în follow-up-ul unor festivaluri care nu au loc la Cluj – Anim’Est (despre care behăim mâine, că e cu oi).

Astăzi însă vă dau întâlnire la Cinema Victoria, unde începe Cinemateca TIFF. În fiecare joi, vom avea ocazia să revedem un „the best of” al festivalului, respectiv cele mai reprezentative pelicule care au rulat la TIFF 2011. Care au RULAT, vreau să zic.

Primul va fi  „Life in a Day / O zi din viaţă – un film care e în acelaşi timp o capsulă a timpului. Producătorii au cerut oamenilor din întreaga lume să îşi documenteze o zi din viaţă; au primit 80.000 de filmări, de peste 4.500 de ore, din 192 de ţări.  Kevin McDonald a trecut prin acest material pentru a ne arăta generaţiilor viitoare ce însemna să trăieşti în 24 iulie 2010 – ziua X.

„Mind blowing” e prima descriere pe care am găsit-o pentru acest film. Unul ideal pentru generaţia Y, obişnuită cu genul cinematografic „scurtmetrajul de Youtube”. Profund, emoţional, greu de văzut, sunt alte etichete aplicate acestei producţii.

Vă invit să îi ataşăm propriile judecăţi – diseară, ora 20:00, la cinema Victoria din Cluj. Cinemateca TIFF va continua cu alte filme, în fiecare joi, până înainte de Crăciun.