„Quartet”, un film răsunător. Îl vedeți la Comedy Cluj

quartet

Comedy Cluj are în program o mulțime de filme pe care vă recomand să le vedeți cât de repede (sunt excelente și 80% din ele nu le veți regăsi în cinematografe).

M-am gândit la cuvântul care ar uni filmele care mi-au plăcut cel mai mult anul ăsta și cuvântul de bază e „uman”. Pentru că spun într-un mod foarte frumos povești de viață, pentru că nu au personaje-clișeu, rele sau bune, ci doar niște oameni care comportă natural și ne conduc prin povestea lor fără a avea o clipă senzația de artificial. Povestea lui Gandolfini din „Enough said”, farmecul ușor desuet al unui „Huck Finn” vorbit în germană – încercați să ajungeți.

Cea mai mare recomandare a mea se cheamă „Quartet”. Un grup de artiști din lumea muzicii, ieșiți la pensie, locuiesc într-un azil („retirement home”) care are probleme financiare. Se hotărăsc ei să strângă fonduri printr-un concert, ca să asigure finanțarea azilului, iar la munca de organizare se adaugă, firește, povestea unei povești de dragoste. O regăsire pe parcursul căreia te trezești că le ții pumnii protagoniștilor!

Ce e cu adevărat remarcabil la acest film e că e un omagiu real, nu doar imaginar, adus unor foști mari artiști britanici. Bunicii pe care îi vedeți în film nu sunt doar actori; unii sunt chiar foști cântăreți de operă sau de teatru retrași din activitate. Stați la genericul de final!

Coloana sonoră, pentru iubitorii muzicii clasice, e senzațională, iar piesele sunt foarte bine alese și nu îi vor plictisi nici pe cei care nu prea merg la Toamna Muzicală.

BONUS: Pentru fanii Harry Potter, ca mine, filmul e de neratat. Joacă Michael Gambon (Dumbledore) și Maggie Smith (McGonnagal).

În program: 19 octombrie, ora 19, cinema Victoria.

Concurs – câștigă invitații la „Killing Time”. Va curge sânge!

 

killing-time

 

UPDATE: Concursul s-a încheiat. Invitațiile merg la Loredana, Atti și Cosmin. Detalii pe mail.

Doi asasini plătiţi își așteaptă viitoarea victimă într-un apartament gol. Orele se scurg. Tensiunea crește. Glumiţele nevinovate se transformă în împunsături ironice. Insultele devin ameninţări. Va curge sânge.

„Killing time” e al treilea film de lung-metraj al lui Florin Piersic cel Tânăr, iar premiera are loc vineri, ora 20, la cinema Florin Piersic cel Republica din Cluj-Napoca. O comedie neagră care amenință (și nu doar cu armele din dotarea actorilor) să fie una foarte bună.

Puteți câștiga trei invitații duble (de două persoane) dacă lăsați un comentariu mai jos.

Întrebarea e simplă: voi ce faceți când vă plictisiți? Lăsați-mi nume de melodii, jocuri, ocupații, cărți, hobby-uri, orice vă ajută să vă omorâți timpul. Prin tragere la sorți, trei din cei care au răspuns vor primi o invitație.

Concursul se încheie mâine dimineață (pe la 10), ca să apucați să vă faceți planurile.

P.S. Mulțumesc organizatorilor pentru oportunitatea de a scrie și eu un articol cu „va curge sânge!” în titlu. Mă simțeam discriminat față de redactorii sport.ro.

Experiența franceză de la Comedy Cluj

Două dintre ideile dragi mie (că sunt mai mult decât instituții), Comedy Cluj și Institutul Francez, se asigură din nou că, dacă nu mergem noi la Paris, vine Parisul la noi.

În 19 octombrie, ora 19, la Republica, îl vom întâlni pe Serge Bromberg, regizor, producător şi fondator al casei de producţie Lobster (specializată în restaurarea filmelor vechi, inclusiv cele ale lui Melies de le-am văzut la TIFF). Spectacolul lui se cheamă „Retour de flamme” – îi spun spectacol, nu doar proiecție, pentru că el va acompania filmele mute la pian şi va prezenta fiecare peliculă, promit organizatorii, într-un mod glumeţ şi pasionant. Rețeta lor sună ideal: vise, zâmbete şi magie în acest tur al lumii şi al unui secol de cinema.

Tot de la Comedy Cluj, trei recomandări de filme  cu tentă de Paris:

  • Vârsta rațiunii, o comedie romantică despre o femeie de afaceri de succes ale cărei vise din copilărie revin în cel mai neașteptat mod;
  • Iubire persană, în care un violinst care așteaptă moartea pentru că vioara i-a fost distrusă își amintește de ce iubește viața;
  • Izvorul Femeilor (da, cel în regia lui Radu Mihăileanu)

Bonus pentru iubitorii filmelor de animație: O pisică la Paris și Un monstru la Paris. Eu, care am motan de atâta timp, mă întreb de nu o fi vorba de același film 😀

Haideţi să vânăm oi şi filme bune la Anim’Est

Cel mai important festival al filmului de animaţie din România, Anim’Est, are loc… la Bucureşti. Da, ştiu, v-aţi fi aşteptat să zic Cluj, dar nimeni nu e perfect şi va trebui să îi convingem pe oamenii ăştia că la Cluj e capitala naturală a festivalurilor de film.

Chiar dacă festivalul în sine nu are loc la noi, Clujul găzduieşte de astăzi până duminică un follow-up, respectiv proiecţii ale filmelor din festival, ca să vadă şi ochii noştri ceva frumos. E al cincilea an când se întâmplă asta, deci eu sper să se mute odată şi-odată la Cluj, după cum e normal 😀

Programul complet al festivalului îl puteţi citi aici. Vă recomand ca vineri la ora 18 să vedeţi primul calup de scurtmetraje din secțiunea Mozaic, adică cele mai de senzație animații, conform publicului și criticilor de la alte festivaluri internaționale. Și-or fi știind ăia ceva!

Cum e cu vânătoarea de oi?

Foarte fain: festivalul are o aplicație de smartphone, prin care spectatorii pot vâna oile virtuale prin oraș. Concurs cu premii 🙂

[box]Oile Anim’est or fi albe, da’s mai neastâmpărate decât cea mai neagră oaie neagră.

Caută-le lansând aplicația și îndreptând camera telefonului în jurul tău. Oile sunt vizibile pe o rază de 500m. Dacă nu găsești niciuna, încearcă să te plimbi în altă zonă (hint: în centru sigur găsești la tot pasul). În momentul în care descoperi o oaie, atinge-o și ea se va înregistra în contul tău.

Când aduni 6 oi diferite, noi vom primi automat o notificare și te vom înscrie la tragerea la sorți pentru genți și tricouri promoționale Anim’est.[/box]

Zâmbeşti deja? Ne vedem la Comedy Cluj

V-aţi trezit cu zâmbetul pe buze, sper, că doar e vineri. Atunci să vă întreb: cum se cheamă un eveniment cu 100 de filme din 30 de ţări, spectacole de teatru şi stand-up comedy, plus concerte şi ateliere de lucru? Oficial, îi zice Comedy Cluj, iar organizatorii încă se jură că festival de film, deși pe lângă filme mai sunt o căruţă de activități și evenimente.

Comedy Cluj e al doilea cel mai mare festival de film din România, deşi e abia la a treia ediţie. Eu zic că-i mare noroc pe capul Clujului să ia şi aurul şi argintul la acest capitol (şi mai avem o mulţime de evenimente de cinema, pe care vi le prezint în zilele ce vin, că doar suntem în atmosferă).

Aseară am luat broșura festivalului și am început să ne încercuim filmele la care vom ajunge (știu, e tot mai haios că vorbesc la plural). Pe acest blog, în zilele care urmează, veți găsi câteva recomandări din partea mea, iar dacă mi-a plăcut un film în mod special, vă dau de știre tot aici. Pentru că tot am o problemă de concentrare (și acasă nu prea îmi iese să mă uit la un film cap-coadă fără pauză), încerc să ajung la cât mai multe filme. Iar dacă tot nu reușesc să stau cuminte, poate voi scrie pentru prima dată un post în timpul filmului. Promit să dau luminozitatea ecranului la minim 😀

Corespondență din 2010BONUS: Anul trecut, la Comedy Cluj, au fost cele mai cele, da’ știi cum?, cele de tot mai cele petreceri la care mi-a fost dat să ajung. Cu atmosfera aia pe care doar oamenii faini și puși pe distracție o pot crea (aşa-i, Rocko?).

În urma respectivelor evenimente mondene, am primit o corespondenţă specială de la un party Comedy, pe foaie cu antetul Acțiunii Catolice, prin care suntem informaţi că Tudor vrea sexi. Nu îl cunosc, dar sper ca în anul care a trecut, să i se fi îndeplinit dorinţa.