Camelia Jula: Zâmbetul, agent secret

Zâmbetul meu nu are dinţi de Hollywood, dar e agent secret 😀

Nu vi s-a întâmplat să mergeţi pe stradă şi, dintr-o dată, să zâmbiţi şi să vă daţi seama că zâmbiţi pe stradă după privirile de regulă intrigate ale celor care trec pe lângă voi?

Mie mi se întâmplă.

Şi când văd că am intrigat nişte chipuri şi aşa încruntate, îmi vine să râd de-a binelea. Dacă s-ar opri şi m-ar întreba de ce zâmbesc, aş avea o mie de motive şi niciodată acelaşi.
Continuă să citești Camelia Jula: Zâmbetul, agent secret

Cifrele zilei de Sfântul Andrei

guest post de Camelia Jula, născut din discutii pe messenger (da, există viaţă şi pe lângă Facebook!) şi stingher că stă în pielea goală la citit în alt loc decât la el acasă:

80 de milioane de români

Este numărul de cetăţeni pe care candidatul la preşedinţie Mircea Geoană vrea să îi hrănească din agricultura autohtonă, dacă ajunge prezidel (ştirea pe NewsIn şi Hotnews, sâmbătă). De unde această cifră?

  • ori dl. Geoană are nişte relaţii speciale cu Universul şi ştie că aceasta este cifra exactă de români care există, de fapt, în Cosmos (vreo 20 de milioane pe Pământ şi restul, răpiţi de extratereştri sau prin Purgatoriu – Rai – Iad, după posibilităţi)
  • ori se referea, în declaraţia sa, la anul 2150, când, după ce va fi fost congelat alături de nea Nelu (acesta cu tot cu bască), se va fi trezit la viaţă şi, desigur, va fi devenit preşedintele celor 80 de milioane de cetăţeni (ai Bucureştiului, desigur).

10% – procentul din Autostrada Transilvania care va fi inaugurat marţi de Boc

Dacă bine ţin minte, ăsta era şi procentul de şpagă la nişte servicii pe vremea lui Funar (nu exista un nene la Primărie poreclit „10 la sută”? ba exista). Deci e un procent normal pentru Cluj, chiar şi după atâţia ani. Totuşi, cred că, potrivit eternei tradiţii româneşti, cineva a raportat 10% ca să fie cifră rotundă (din ciclul producţie de 500 la sută la hectar), pentru că, în realitate, cifra corectă este PI. Sau radical din tzeapă, multiplicat cu el însuşi.

100 de ml de palincilina

Este leacul recomandat de Uzina de Dume de la Radio Impuls împotriva gripei porcine – a se lua zilnic, dintr-o singură înghiţitură, cu curaj şi să fie curată, de prune. Pentru cei care îşi fac griji în legătură cu mirosul ulterior – staţi liniştiţi, iese cu usturoiul pe care îl mâncaţi după! (Întrebare posibilă: Şi usturoiul cu ce iese? Răspuns sigur: Cu răbdare şi, dacă ai o digestie bună, cu primul tren!)

V-am salutat, că mergem să bem de ziua Sfântului Andrei. Nu, Sfântul nu vine, dar îl avem pe Andrei în loc.

Răspunsuri fără întrebări

La capitolul demisii:

  • Camelia Jula ne anunţă că a demisionat de la Agenda Clujeană şi rămâne să se ocupe de Transilvania Weekly
  • Mihai Prodan şi-a dat de şase zile demisia de la Informaţia de Cluj, dar tot nu ne zice de ce şi respectiv încotro

 

La capitolul dezvoltare:

  • Ziua de Cluj nu a apărut din 14 aprilie 2008 independent de Ziua naţională, aşa cum s-a anunţat iniţial, din motive administrative. Sunt destui oameni cu blog acolo ca să ne zică ei de când se va cumpăra separat de ediţia naţională ziarul făcut la Cluj, până nu aud iară că mă leg (cu şireturile) de ei*
  • Gardianul face vineri seara chef de lansare, anunţă Silviu Mănăstire
  • Transilvania Weekly va fi online, cel mai probabil, în luna mai

 

Pentru celelalte întrebări, răspunsul este 42.


* Ziua de Cluj va apărea pe cont propriu din 5 mai, ne lămureşte Rareş printr-o reacţie detaliată la acest post.

Cotidianul caută corespondent de Cluj

Cotidianul a rămas fără corespondent de Cluj, după ce Camelia Jula şi-a dat astăzi demisia din postul pe care l-a ocupat în ultimii ani (vezi articolele ei).


Cami va rămâne la BBC şi va lucra şi ca editor în alte proiecte, iar motivele demisiei spune că li ne va explica pe blogul ei ceva mai încolo.


Prin urmare, pentru cei care se visau la Cotidianul, e o ocazie bună…

Noi demisii din APPC

Nu am fost niciodată membru APPC (Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj). Iniţial, am sperat că ar  putea fi un mod în care jurnaliştii să stabilească nişte reguli comune de lucru. În cele din urmă, a devenit clar că regulile, deocamdată, le stabilesc numai patronii.


Dar principalul motiv pentru care nu m-am înscris în APPC a fost că veneam la redacţie şi îmi găseam câte un coleg nervos. "Care-i problema?", întrebam. "Aaaa, nimica, ne certam pe forumul APPC…", venea replica. Aşa am văzut – subiectiv, personal – APPC din afară. Un loc unde lumea se ceartă.


Aseară am aflat că Claudia Romitan şi Camelia Jula au demisionat. Nu oricum, ci cu demisii în care scriu de "profesionişti binevoitori", respectiv şi unii care "doar se pretind profesionişti". Nu sunt primele plecări de acolo şi înţeleg că mai urmează şi altele. Le înţeleg motivele, chiar dacă nu le-au scris în demisii.


Normal că jurnaliştii nu au condiţii de muncă mai bune. Câtă vreme nu putem să nu ne certăm într-o asociaţie profesională, forumuri sau bloguri, şansele de a crea un sindicat adevărat sunt zero.


Edit: Din Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj şi-au mai dat demisia Bianca Pădurean şi Ruxandra Hurezean. Am citit la Vasile că ar pleca şi Claudiu Pădurean – l-am sunat şi l-am prins la telefon în timp ce îşi scria demisia.


Citiţi aici textul demisiei lui Claudiu; din câte ştiu, el e singurul care a dat un nume în scandalul care a stat la baza valului de plecări. El spune că un jurnalist din APPC ar fi responsabil pentru mai multe atacuri la persoană din ultima vreme, dar că nu are dovezi; prin urmare, pleacă el.