Granturi de 18.000 de euro pentru iubitorii de bere :)

Pentru că ne apropiem de weekend și se arată niște beri la orizont, cred că e bine să știm ce bem și ce efecte are cu adevărat consumul de bere. Așa că vă provoc la un test: care din cele de mai jos credeți că sunt adevărate?

1. Berea NU îngrașă, ba chiar e o sursă de fibre
2. Berea conține antioxidanți naturali
3. Berea previne osteoporoza
4.  Berea reduce riscul de apariție a bolii Parkinson, ulcerului, pietrelor la rinichi sau al apariției declinului cognitiv
5.  Fără alcool, berea e recomandată mamelor care alăptează

Răspunsul corect este: toate cele de mai sus, cu condiția să fim oameni și să bem moderat, nu să concurăm butoaiele în capacitate de stocare. Pentru datele științifice garantează Centrul de studii despre bere, sănătate și nutritiție, din care fac parte profesori universitari specializați în medicină, nutriție și științe inginerești.

Ca să știm și mai multe despre efectul consumului de bere, Centrul oferă acum două granturi de 18.000 de euro fiecare pentru studii pe această temă. Altfel spus, studenții, masteranzii și doctoranzii (ca să nu mai vorbim de cei din post-doc, cărora nu știu cum să le zic în afară de „bine, tată!”) pot aplica pentru burse dacă au idei despre ce vor să studieze la bere.

De ce e nevoie de studii? Pentru că majoritatea informațiilor despre efectele consumului de alcool vin în urma unor studii despre vin, deși  berea e o băutură mult mai populară și încă nu îndeajuns explorată… științific.

Eu mă pot gândi la vreo două – trei teme de cercetare pe tema asta și sper ca și prietenii din online să fie de acord să facem un mic research la finalul săptămânii 😀 Pentru cine vrea să abordeze științific problema, site-ul unde se poate aplica este beresanatatenutritie.ro

Cluj Pub Crawl și experimentul Cap Limpede

Sâmbătă, la Cluj, părea a fi cel puțin finala campionatului mondial de blogging, după numărul enorm de evenimente care au strâns bloggeri din toată ţara. Povestea mea de azi e însă despre Cluj Pub Crawl: un prilej de a cunoaște orașul de noapte, de a-i cunoaște pe colegii de blogosferă și, evident, a cunoaște cele mai bune beri din oraș! Vă spun de pe acum: grea competiție. Nu mai știu câți am răspuns invitaţiei ClujLife (de fapt, am o cifră în cap, dar nu știu cum vedeam, adică dacă să o împart la 2 sau la 4).

Am început la Klausen Burger, un loc parcă gândit pentru amatorii de bere în cele mai mici detalii. Şi liftul merge-ncet, să n-ameţeşti! :)) Din start vă spun că berea de acolo diferă de tot ce am mai băut în restul serii, pentru că gustul pronunţat mi-a dat sentimentul că „nu se joacă”. E o bere tânără, abia lansată săptămâna asta, fabricată la faţa locului. Mergeţi, încercaţi şi povestim după. Şi locul în sine e foarte fain, iar meniul de mâncare văzut acolo mi-a făcut poftă pentru a doua zi.

La Republic am gustat un Pilsner Urquel, la draft, şi, pentru că Republic tocmai sărbăutoreşte reînceperea şcolii, am dat teză, încercând să răspundem la întrebări dificile, gen „câte barmaniţe avem?” şi „la ce oră se dă ultima comandă”? În general, am nimerit. Pe lângă. E un loc în care de mult îmi propun să mă reîntorc, pentru o nostalgie belgiană numită Chimay Blue.

Ne-am îndreptat cu cântec spre următoarea oprire, iar când spun cântec, e la propriu. Tot cântând pe stradă, i-am descoperit în Piaţa Muzeului pe Ioan Onişor, Roxana Zăpârţan, Ionuţ Mangu şi Cătălin Pop, explicând publicului că nu s-au născut la locul potrivit. Am acompaniat artiştii cale de o piesă şi i-am dat bătaie, pentru că urma Ludwig Bavarian Bierhaus, care ne-a tratat cu Paulaner nefiltrată, o prietenă veche şi, în acelaşi timp, berea oficială a Oktoberfest.

Incredibil de disciplinaţi şi la timp, îndemnaţi de Lorand cu „We’re on a schedule here, people!”, ne-am dus să savurăm o Ursus nefiltrată la Beraria Ursus din Unirii, care ne-a reamintit că berea şi popcornul sunt best friends. Nefiltrata URSUS, specialitatea casei, este deja o prezenţă bine cunoscută în Cluj. Până la următoarea bere, am fost un pic ocupaţi să ne oprim la Monumentul McDonald’s Bricheta lui Funar Ghilotina Monumentul Memorandiştilor şi să-i cântăm „la mulţi ani” lui Psaico, care intră astfel în Cartea Recordurilor Blogosferei cu cea mai cinste dată vreodată de ziua cuiva 🙂

Ar trebui acum să scriu că seara s-a încheiat în Le General, dar adevărul e că seara abia începea. Am intrat cu glasurile bine încălzite, în formaţia Trolilor de la Căpâlna – când primii au ajuns în capătul barului, coada era încă afară. Ce s-a declanşat mai apoi, după Cluj Pub Crawl, după fotbal, după concerte, după o sâmbătă ca în poveşti, au explicat alţii.

Bun, veţi spune, păi te tot lauzi cu atâta bere și deja scrii relativ coerent pe blog? Nu ar trebui să dormi până luni, mahmur de cap?

Și aici intră în joc ingredientul secret de aseară, pe numele lui ”Cap Limpede”. E un praf-minune (mă rog, teoretic e format din ”aminoacizi în formă de izomeri optici”, ceaa ce pentru umanistul din mine echivalează cu o minune) care se bea după ce bei, într-un pahar de apă sau de suc carbogazos. Reduce efectele consumului de alcool, sau cel puțin pe alea neplăcute, că ia uite ce citesc: ”Aminoacizii din componenţa produsului accelerează procesul de asimilare al alcoolului etilic consumat, reduc simptomele neplăcute ale mahmurelii, micşorează efectele nocive ale alcoolului ingerat, energizează organismul şi conferă un apetit sexual crescut”.

😀

Nu pot să vă zic decât că, viaţa fiind crudă, duminică dimineaţa a trebuit să mă trezesc la ora 8. Aveam „la bord” un Cap Limpede şi cel de pe umeri a fost la fel. Următorul pubcrawl îl aştept cu provizii. Cap Limpede ăsta e o invenție care mă face să mă bucur că trăim în secolul XXI. Aştept totuşi roboţii ăia personali care ne-au fost promişi în copilărie.

Cluj Pub Crawl este un proiect ClujLife sustinut de Cap Limpede. Sponsori: Klausen Burger, Republic Pub, Ludwig Bavarian Bierhaus, Beraria Ursus şi Le General.

 

Rugăm dimensionaţi berea corect

Nu e rău să începi ziua cu o invitaţie la bere. Mai ales când nu e ziua ta (ci a lui Marian, sănetrăieştilamulţani, ai sărbăutorit deja sau de ce vezi OZN-uri?).

Revenind, primul mail citit astăzi a fost o invitaţie la conferinţa de presă a Septemberfest, formulată aşa: „Avand in vedere aceasta ocazie, va invitam la Conferinta de presa, unde alaturi de o bere buna vom putea comunica detaliile acestei editii a festivalului. O prima noutate, este organizarea in cadrul festivalului, impreuna cu Primaria, a ZILEI RECOLTEI intre 1 si 2 octombrie, restul detaliilor vineri la ora 11.00 la Marty in Iulius Mall”.

Îmi vine să-mi iau liber şi să merg numai pentru plăcerea de a vedea câţi ziarişti se uita cu jind la bere, fără să bea, că doar va fi vineri DIMINEAŢĂ, ora 11. Când majoritatea celor pe care îi ştiu eu abia scot nasul din cafele.

Oricum, finalul invitaţiei mi s-a părut genial: „Pentru o corecta dimensionare a cantitati de mape si de bere, va rugam confirmati participarea pe ***@**”.

Halbe la dimensiunea un litru aveţi, sau alea doar la întâlnirea cu bloggeri?