Recomandările zilei la TIFF 2013: între Basarabia și „Love building”

love buildingTIFF 2013 înseamnă și șansa de a vedea un premieră un film care va reapărea în cinematografe abia la toamnă: „Love building”, lung-metraj regizat de Iulia Rugină (care a contribuit și la scenariu, și la montaj). Proiecția are loc azi (vineri, 7 iunie), ora 18:15, la Republica.

„Love building” e o tabără de reconstruit relații – „fără trădare, fără lacrimi, fără suferințe” – pentru cuplurile cu probleme. Cel puțin, asta-și propune. Pe Iulia Rugină am cunoscut-o la dezbaterea despre filme și internet organizată de echipa de comunicare TIFF săptămâna asta; nu știu dacă ați avut vreodată impresia că ați citi o carte scrisă de un om, datorită modului în care povestește, dar cu siguranță am plecat de acolo cu impresia că vreau să îi văd filmul.

Dacă nu ajungeți așa repede, faceți-vă program de la ora 19: în Casa TIFF „La perne” e programată o selecție de filme scurte din Basarabia.

[lists style=”style_ul_2″]

  • « Ana », regia Natalia Schaufert, 25 min. (câștigător al premiului de regie la festivalul de scurtmetraj Gulf Film Festival, Dubai)
  • « Între Edison și Tesla », regia Mircea Bobînă, 8 min
  • « 11:30 », regia Nicolae Negară, 18 min.
  • “Ioana”, regia Iulia Puică, 19 min.
  • « Chișinău – oraș greu de pronunțat”(documentar), regia Pavel Braila, 58 min.

[/lists]

Din toate filmele astea, am văzut unul singur – și am petrecut minute bune întrebându-mă dacă îl omoară sau nu. Aflați diseară 😀

Revoluţie Twitter la Chişinău: „Dacă au oprit internetul, gata!”

UPDATE 8 APRILIE: „E revoluţie? Cu siguranţă e istorie…” – Alexandru Vakulovski despre evenimentele din Moldova, pe Clujeanul.ro

 

StirileProTV, primul minut după ora 19: reporterul de la Chişinău se pregăteşte să intre în direct şi pe ProTV România. Microfoanele pornite captează ambianţă; se aude o voce masculină: „…păi pentru internet. Dacă internetul l-au tăiat, gata!”.

O propoziţie care rezumă spiritul evenimentelor de astăzi din Chişinău. Oameni aflaţi într-un sat la doar 100 de kilometri de capitala Republicii Moldova spun la telefon (cel fix) că nu ştiu nimic despre ce se întâmplă în Chişinău, pentru că toate canalele de comunicare au fost blocate (vezi cenzura la Chişinău).

Zecile de mii de tineri din mulţime sunt altă poveste. Filmează şi urcă pe YouTube, anunţă noutăţile pe Twitter. Strigă deja „revoluţie”, motiv pentru care am folosit şi eu acest cuvânt fără semnul întrebării. Dar, mai departe, trebuie să nu lase mişcarea de astăzi să adoarmă peste noapte, să îşi propună mai mult decât o renumărare a voturilor, să aibă lideri capabili.

Într-un cuvânt, să facă tot ceea ce restul românilor, de dincoace de Prut, nu au făcut în 1989.

 


Avem zeci de mii de cetăţeni români în Basarabia! Nu ar trebuie să intervină statul român pentru a-i proteja? Sau doar Rusia are acest drept?

Să nu repetăm momentul 1991.

Cenzură deplină la Chişinău. E revoluţie?

revolta chisinauLa ora scrierii acestui text, niciun canal de televiziune din Republica Moldova (Basarabia, fraţilor!) nu se mai vede pe Digi TV, în România. Cei de relaţii cu clienţii au confirmat că problema e „de la sursă”. Nu merg Moldova 1, Pervii Canal Moldova şi Pro Tv Chişinău.

La această oră (14:10), nu funcţionează site-urile ProTv.md şi Orange.md.

Între timp, protestatarii au intrat în Parlamentul Republicii Moldova. Sper că le vom putea spune, în curând, revoluţionari. O revoluţie care vine cu 20 de ani prea târziu, dar care trebuia să vină după un istoric, fals şi penibil 50% obţinut de comunişti în alegeri.

Chiar dacă în Republica Moldova comuniştii vor fi alungaţi de la putere, va fi cale lungă până la orice unire – basarabenii trebuie să arate fără tăgadă că şi-o doresc, în primul rând, dar şi România trebuie să le vină fără echivoc în ajutor şi în întâmpinare. Nu mai e vorba de „ei” şi „noi”. Suntem tot noi. Suntem aceiaşi.

UPDATE: Revolta de la Chişinău, live pe Twitter

18:30 Am adăugat pe site (stânga-sus), prin RSS, tot ce apare nou pe Twitter despre „Chişinău”, o mulţime de oameni au început să scrie despre „e-revolutie” sau „revolutia twitter„, pentru că site-ul a devenit un mod de a ocoli cenzura oficială. (da, ştiu, se încalecă stânga cu coloana principală, dar e mai important să fie sus!)

18:40 Pe CNN.COM situaţia din Basarabia nu există ca ştire; ultima informaţie despre Republica Moldova este din 1 aprilie, pe teme de sport.

Basarabenii au demonstrat că nu mai acceptă comunismul; cred că e cazul să ieşim şi noi din expectativă!

via StirileProTV: „18:49 Puterea si opozitia au ajuns la un acord privind renumararea voturilor.” – sper că nu se va rămâne la atât!

Dreptul de a fi român

România meaO ramură a familiei mele se trage din nordul extrem al Bucovinei. „Nordul extrem” înseamnă că, dacă le-ar fi ezitat un pic mâna celor ce au trasat graniţele României după război, rudele mele de gradul 17 de acolo ar fi avut la plug boi care vorbesc ucraineană.

Poate faptul că de pe pământul nostru de acolo se văd turnuri ale grănicerilor, care ar trebui să fie cu zeci de kilometri mai în nord, înspre Ucraina, m-a făcut să mă simt mereu foarte apropiat şi de Basarabia, o altă regiune răpită. Un ţinut pe care nu l-am văzut niciodată ca oficiala şi îndepărtata, parcă, Republică Moldova. Era un prezentator, la meteo TVR, pe vremuri, care spunea şi de vremea din „Basarabia”. Niciodată „Republica Moldova”. Era doar o rubrică meteo, dar îi eram recunoscător de fiecare dată când îl auzeam (ştie cineva cum îl chema?).

Continuă să citești Dreptul de a fi român