Lunea nici matinalul nu creşte. Cu „iarba” mai vedem

Ştiţi poveştile alea că nu tre să-ţi cumperi maşinile fabricate vinerea, că nu-s atenţi muncitorii şi te trezeşti cu pedalele montate pe volan? Sau că întotdeauna cele mai proaste componente ies din fabrică după ziua de salariu, că muncitorii se îmbată şi nu mai sunt atenţi?

Io îs curios să-mi confirme cineva dacă mai sunt valabile chestiile astea în fabricile de azi (poate noul PR de la Nokia ). Pentru că să vă zic un secret: la mine sunt valabile, clar!
Continuă să citești Lunea nici matinalul nu creşte. Cu „iarba” mai vedem

Primul matinal cu Lush, Vio şi Vlad – varianta emo

Apare Vio, care ne invită la o cafea...Azi am dat startul noii serii de matinaluri la Alpha TV. Tot „Neatza, Cluj” şi tot de la 7 la 8 jumate. Şi, deşi m-am gândit adânc la acest subiect, tot cu mine Laughing

Ca să ne trezim cum trebuie după sărbători, am invitat în prima emisiune a anului trei maeştri într-ale cafelei (şi în multe altele, dar asta era tema): cel mai manager Constantin Covaliu (Lush, dom’le!), de la Funky Bar; unicul Vio din Le General şi Vlad ot Booha Bar. Vă daţi seama ce fain îi să trezeşti la 6 jumate nişte oameni care lucrează până noaptea târziu?

Cum a fost:

Ora 7:00 Înainte să intru în direct, îl sun pe Lush, să mă asigur că e totul ok. E serviciul nostru all inclusive pentru invitaţi. Când să îl sun, moare telefonul – bateria gata. Pe publicitate îi dau mesaj. Zice că totul e ok. Mai trece juma de oră.

Ora 7:45 Apare Lush, cu ochii mici şi vreo 3 ore de somn la bord. SINGUR!

Ora 7:55 Difuzăm un videoclip şi publicitate. Lush îmi spune că a urcat 7 etaje pe jos, că nu mergea liftul. Îi spun că mai este unul, perfect valabil, în partea cealaltă. Nu ştiu ce-mi zice, că mi-a zis în gând.

Ora 8:00 Lush merge cu lavalieră cu tot pe el să-l recupereze pe Vlad, care urca şapte etaje pe jos. Când a fost pe la 4 i-a zis şi Lush de lift. Vlad dormise vreo oră, parcă.

Ora 8:05 Lush şi Vlad sunt sus, îşi montează aparatele pentru cafea. Mai sunt 2 minute până la direct. Vio e undeva în trafic pe Bariţiu, întârzie – încercase colega de apartament să-l trezească prin telepatie. Pregătim un videoclip ca să poată intra în studio când apare.

Ora 8:07 Generic. Ne pregătim, agitaţi, să intrăm în direct.

Ora 8:07:03 Se ia curentul şi pică emisia, luminile şi toate cele. Alpha TV – beznă. McDonalds – pană totală. Farmacia de jos – curent numai dacă deschideau geamurile. Transformatorul de pe zona Mihai Viteazu – ars. Le-am mulţumit frumos băieţilor că s-au trezit şi au urcat şapte etaje pe jos, după care i-am invitat să fie emo şi să stea un pic cu noi pe întuneric, poate îşi revine. Nu şi-a revenit.

Ora 8:20 Apare Vio, care ne invită la el la o cafea.

Pentru cine vrea să-i vadă, totuşi, azi la ora 17 facem o înregistrare, cu voie de la Electrica. Vă zic pe seară când o difuzăm…

Nervii turismului clujean

Cu vreo două săptămâni în urmă, dezbăteam la matinalul Alpha TV ideea de Cluj ca oraş turistic. Invitaţi: Gabi Predescu de la Asociaţia Hotelierilor din Cluj şi Ovidiu Câmpean, şeful Serviciului de Relaţii Comunitare şi Turism din Primăria Cluj-Napoca.

Ideea e că Ovidiu Câmpean e un tip tânăr şi pus pe fapte cum mi-ar plăcea să văd cât de mulţi în administraţie. Pe de altă parte, a fost pus într-o postură ingrată (să apere un sistem încă departe de potenţial) şi sunt sigur că, deşi nu ar recunoaşte-o vreodată, a fost de multe ori de partea opusă a baricadei în discuţiile interne, din Primărie. Sunt convins că ştie şi el foarte bine, de pildă, că oraşele înfrăţite cu Clujul ne promovează fix când le promovăm noi pe ele. Adică deloc.

Abia astăzi am dat însă de blogul lui Gabi Predescu, unde am găsit şi notiţele lui de după discuţia animată de la „Neatza, Cluj!”. Dacă vă interesează nervii operatorilor din turism, care văd că numărul de cazări scade, în condiţiile în care Primăria se laudă că vin tot mai mulţi turişti, citiţi şi luaţi aminte, ca să vedeţi cât de departe e sistemul public de orice din România faţă de sectorul privat din acelaşi domeniu.

Statul vede încă firmele cum vede ţânţarul vaca şi nu a demonstrat încă nicio capacitate de a trece de la parazitism la crearea unor oportunităţi de dezvoltare.

Lecţia franceză: Joel Abati despre atacuri în sport şi politică

Un campion olimpic a deschis seria invitaţilor din acest sezon la „Neatza, Cluj!„. Noua mea colegă, Sorina Tite, campioană naţională la handbal, a fost compania perfectă pentru Joel Abati, care a cucerit trofee olimpice în acelaşi sport.

Joel e la Cluj pentru a lansa o afacere, o brutărie cu specific franţuzesc. Dar în discuţia de la Alpha TV am descoperit un om cu care poţi vorbi despre orice. Ne-a povestit despre sport şi motivarea de care ai nevoie pentru performanţă. „Trebuie să vrei să câştigi. Nu contează că joci cu o echipă mică sau mare; eu intru pe teren ca să înving”, spune Joel. A fost un răspuns indirect pentru telespectatorul care ne-a scris să întrebe ce a făcut CFR Cluj, aseară.

Joel ştie când a fost România campioană la handbal masculin şi de ce schimbarea de generaţii nu a funcţionat întotdeauna: „Determinare şi motivare, astea te fac să reuşeşti. Nu banii. E situaţia voastră de la fotbal, în care membrii cheie ai naţionalei joacă aproape toţi pe afară”.

Ne-a povestit despre politică şi decizia lui de a intra într-un partid şi de a promova sportul. De cele 18 milioane de euro buget pentru handbal în regiunea din Franţa în care activează. Se regăseşte oare în politică fair-play-ul sportiv? Joel Abati a dat la „Neatza, Cluj!” un răspuns pe care ar trebui să-l memoreze şi Emil Boc: „Şi în sport sunt atacuri. Important e să nu te atace colegii”.

De luni, vă spun „Neatza, Cluj” la Alpha TV

Acum un an şi jumătate, mergeam la Alpha TV o dată pe săptămână, să prezint subiectele din CLUJEANUL la revista presei. Din invitat am ajuns gazdă a matinalului „Neatza, Cluj„, pentru ceea ce credeam eu că va fi un experiment, căruia nu-i dădeam viaţă lungă. Nu mă aşteptam nici să-mi placă aşa de tare, nici să am colegi aşa de faini.

Prin urmare, „Neatza, Cluj!” merge mai departe.

Vă invit din nou, de luni până vineri, de la ora 7, la Alpha TV Cluj. Facem câteva mici schimbări faţă de „anul” trecut şi una mai mare: noua mea colegă de prezentare va fi Sorina Tite, actriţă şi dublă campioană naţională la handbal cu Silcotub Zalău. Mai multe, pe sticlă. Ţineţi-mi pumnii, că sunt chiar ca înainte de prima zi la şcoală!

Vrei să prezinţi un matinal TV?

Pentru că Beatrice, colega mea de la matinalul „Neatza, Cluj” de la Alpha TV, pleacă în vară în ţările calde (unde îi dorim succese majore şi plajă plăcută), organizăm „Alege ASIA” în variantă locală.

Așadar, anunț pe bune: e disponibil un post de co-prezentatoare la matinalul Alpha TV; cerinţele cred că le ştiţi (sunt alea cu umor, prezență plăcută, dicție, capacitate de a susține emisia live și așa mai departe, plus că tre să mă suporte pe mine o oră jumate zilnic).

Și mai serios vorbind, căutăm o persoană care să fie în stare să se trezească la orice oră e necesar ca să fie în formă și plină de chef la 7, începând din iunie. Selecția o voi face eu împreună cu Beatrice, ca să știe pe mâna cui mă lasă, în următoarele două săptămâni.

Pentru detalii, mail la blog (AT) aronet.ro sau un mesaj direct pe Facebook (dacă nu vă am deja în listă :D, căutaţi Andrei Aroneț).

Tentativă de reconciliere post 15 martie

N-aveam de gând să tratez subiectul „15 martie” şi cu atât mai puţin să discut despre asta în matinal. M-am enervat însă citind ziarele din 16. În centrul Clujului au fost două manifestaţii paşnice, în zile diferite, cu mesaje controversate, dar în limitele libertăţii de exprimare. Poliţia a sancţionat un derapaj fascist şi atât. În presă, însă, am aflat de „centru ca sub asediu”, „mesaj înveninat” şi alte asemenea.

Am vrut o discuţie calmă şi l-am invitat la o poveste matinală pe profesorul şi scriitorul Laszlo Alexandru (pe care cel mai bine vi-l prezint cu ajutorul Mădălinei Prundea de la Foaia Transilvană, care i-a luat acest interviu). A meritat. Deşi scurtă, în limitele permise de un program matinal, discuţia a punctat câteva lucruri importante (nu am înregistrarea încă, deci transcriu din memorie, cu scuzele de rigoare pentru imperfecţiuni):

Anul ăsta, citind presa, pare că s-a intensificat nivelul „tensiunilor” din jurul datei de 15 martie. Din ce cauză?

Tensiunile de anul ăsta vin din două direcţii; în primul rând, a fost vorba de un export de instabilitate din Ungaria, unde urmează alegeri, în al doilea rând vorbim de o exagerare a presei de la noi. De altfel, presa de azi (a doua zi după evenimente) atenua deja tonul.

Sunt reprezentantivi manifestanţii despre care s-a scris atât de mult?

„În centrul Clujului au fost 10-15 oameni raşi pe cap, ca mine. Doar că eu nu fac propagandă. E culmea să ai skinheads militând pentru drepturile minorităţilor, e lupul paznic la oi. Ei nu pot milita pentru conciliere!”

Există la Cluj tensiuni reale sau le-au inventat politicienii?

„În momentul Târgu Mureş din 1990, la Cluj ştiu bine că era linişte şi pace. S-au nenorocit oameni acolo, aici nu. Peste doi ani, un primar celebru de Cluj a făcut să înceapă tensiunile aici”

Este normal ca românii să se simtă provocaţi de sărbătorirea unor momente cu semnificaţie diferită pentru maghiari?

„Trăim într-o lume plină de provocări. Trebuie să ne uităm înainte, spre viitor. Cine stă să contabilizeze nedreptăţile istorice, să-şi numere răniţii, nu poate merge mai departe. Manifestaţiile de stradă sunt expresia democraţiei, nu trebuie să ne nemulţumească. Unii vor avea revendicări maximale, alţii în limita bunului simţ”

Pe scurt, nu trebuie să-i daţi în cap vecinului Gyuri când vă întâlniţi pe scări. Dacă vă simţiţi naţionalist, verificaţi totuşi în geantă. Nu cumva să fi luat o pungă de pământ românesc, să o ducă la Budapesta.

One TV, Ştefi Florea şi Arthur Orban

Nu am nimic de zis pe tema asta. Habar nu am ce fac cei doi şi nici postul TV din titlu. Dar am remarcat că, deşi am scris despre ei o singură dată acum vreun an, nişte oameni tot intră şi ne ţin la curent (prin comentarii la posturi pe alte subiecte) despre Ştefi Florea sau Arthur Orban şi ce mai fac ei separat sau împreună, la Alpha TV sau One TV sau pe unde sunt în momentul ăla.

Aşa că acest post e aici numai ca să aibă oamenii unde ne spune cum mai e viaţa lor şi să pot muta, în timp, aici, comentariile despre Ştefi Florea şi Arthur Orban.

Promit să mă uit mai mult la televiziunile locale, după ce îmi cumpăr o siguranţă pentru UPS, că mi s-a ars în timp ce butonam TV tunerul. Nu mai ştiu dacă pe Alpha TV sau pe One TV…

Matinalii de la Prima (& co.)

Alpha TV va avea de luni un matinal nou, difuzat de la ora 7, pe numele său "Ora 8". Glumeam, îi zice "7 fix". Update: e vorba de luni, 2 iunie (termen probabil).


Interesant e că noua emisiune va fi prezentată de Ştefi Florea (ex-One TV, ex-Alpha TV) şi Andi Daiszler. Succes, băieţi, să n-aveţi emoţii sau ceva, că oricum vă înregistez primele emisiuni!


Încă două veşti, pentru cei care "nu se uită până acolo în dreapta jos", am încheiat citatul despre blogroll pe a cărui autoare nu o deconspir:

  • Miercuri la prânz l-am căutat pe Tiberiu Fărcaş în caseta de redacţie de la CityNews şi era acolo. Miercuri seara, când scriu asta, nu mai e acolo. De ce l-am căutat? Pentru că mişcarea era clară de o vreme. Destinaţia lui Tibi e înapoi la ZIUA, precizează Vasile
  • Mihai Prodan spune că studenţii de la Jurnalism ar fi obligaţi să îşi scrie articolele de practică doar la Cluj Express. Mi se pare cel puţin ciudat, ştiu studenţi cărora li s-a acceptat stagiul de la CLUJEANUL, aşa că poate o fi doar la o anume materie. Mă voi interesa să vedem ce spun cei de acolo, pentru că ar fi complet aberant să existe astfel de "limitări". (lămuriri despre situaţia cu practica, în comentarii, mulţu!)

Televiziuni de provincie

Acum destul de mulţi ani, intrând pentru prima dată în culisele unei televiziuni locale din Cluj, am avut prima întâlnire îndeaproape cu realitatea de dincolo de sticlă.


Domnişoara prezentatoare de ştiri, pe care o vedeam mereu foarte pusă la punct pe ecran, era extrem de elegantă – până la brâu. Sub nivelul sacoului, avea pantaloni buni de mers la gimnastică şi adidaşi relativ ponosiţi. Eleganţa îi era subliniată de faptul că, în clipa în care am intrat eu în regia de emisie, gazela spărgea seminţe pe pupitru.


Două lucruri s-au întâmplat luni care mi-au amintit povestea asta: Soros a lansat un concurs destinat televiziunilor locale, iar Vasile a scris pe blog că merge în emisiunea Presing, de la Alpha TV, a colegului meu Patrice Podină. Prin urmare, m-am uitat (şi am înregistrat, pentru arhivă).


Principala supriză? Televiziune locală se face la Cluj în exact aceleaşi condiţii de acum 10 ani. Un studio cam la fel pentru mai toate emisiunile, o cameră fixă şi una mobilă. Sau generice care se termină cu câteva secunde înainte să intre caseta cu publicitate.


Cel mai frustrant e că, având prieteni care lucrează prin TV, ştiu că sunt capabili de mult mai mult – dar nu în condiţii care par deloc îmbunătăţite în ultimul deceniu.


Un jurnalist, parcă de la Caţavencu, remarca după o vizită prin nu ştiu ce judeţ că studiourile regionale sunt un fel de OTV, televiziuni de garsonieră. A ratat faptul că oamenii sunt mult mai buni decât vânătorii Elodiei.

 

Stau şi mă gândesc: într-un concurs în care ai şansa să arăţi ce poţi ca jurnalist, cum e cel al Soros, se poate ca propriul loc de muncă să fie mai degrabă un obstacol?