Cum am mai murit un pic

panouri PDL in fata Teatrului NationalDe două zile văd doar ecuaţii. De exemplu, PDL + EBA < PSD + PC. Sau probleme (calculaţi valoarea EBA din PDL = PDL – EBA).

Europarlamentarele au avut două feţe: despre cea publică am auzit cu toţi, e cea cu „lumea e sătulă şi nu votează”, „alegerile astea nu îi vor scoate pe români din casă”, totul pentru a da sentimentul că n-are rost să ne deplasăm la urne, că oricum nu schimbăm nimic şi, în fond, nici nu prea e miză. În spatele vorbelor, lucrurile au stat altfel. Partidele au cumpărat ziare şi, după ce le-au îndoctrinat cititorii, au încercat să-i scoată la vot cu frigidere şi râşniţe oferite premiu. Să voteze AI NOŞTRI! Aceeaşi disperare s-a văzut pe panourile de afişaj electoral din Cluj: când încerci să fii în toţi şi-n toate, e clar că 1) nu îţi pasă să fii corect; 2) eşti disperat rău.

Până la urmă, nu le-a ieşit „procentul”. Le-au ieşit însă perfect efectele secundare. De prezenţa scăzută la vot au profitat întotdeauna extremele, iar 2009 nu e o excepţie.

Doar că de data asta vreau să comenteze cei care n-au votat, deşi se zice că ei nu trebuie să se plângă. Vreau să-i aud cum se plâng pe cei care nu au fost la vot, dar sunt oripilaţi de intrarea lui Vadim şi Becali în Parlamentul European. Vreau să-i aud cum ţipă pe toţi intelectualii oripilaţi că e condusă ţara de manelişti şi pupeze, dar care duminică nu s-au deranjat să iasă din casă.

Strigaţi, strigaţi, să vă văd care sunteţi. Doar din cauza voastră a mai murit România puţin!

Alegeri europarlamentare. LIVE!

Corespondenţii Aronet.ro vor transmite minut cu minut (bine, bine, oră cu oră, cu pauze de masă) desfăşurarea celui mai important scrutin al ultimilor ani. Azi decidem soarta României în Europa şi Poiana Blenchii! Mergeţi la vot! Cine nu votează, nu comentează (pe bloguri)!

Ora 23:59 Ultima estimare BEJ: 75% dintre clujeni au votat. Să nu îi bage în seamă pe ăştia cu alegerile lor. Democraţia a mai murit puţin, dar Elena Băsescu ne poate oferi noi zâmbeturi. Ultima estimare BEA (Biroul Electoral Aroneţ): 75% dintre clujenii care au mers în Făget nu s-au îmbătat suficient încât să nu o poată lua spre casă.

ora 23:00 Am votat să nu merg la ultimul chef TIFF, e lume faină în Insomnia şi prilej de vals în stradă. Proaspăt aleşii în Parlamentul European şi-au dat seama şi ei că, după ce dansează de bucurie, se pot culca câţiva ani: un an pe o ureche, un an pe cealaltă, ca să nu obosească dormind pentru ţară.

ora 22:33 Ion F., de 40 de ani, din Caraghiolţ, judeţul Vâlcea, se prezintă în stare de ebrietate la secţia de votare nr. 18 din localitate, pentru a-şi exprima opţiunile democratice. Cuprins de remuşcări pentru că a ratat închiderea urnelor şi nu şi-a făcut datoria de cetăţean, Ion F. o cere de nevastă pe şefa secţiei de votare.

ora 21:10 Primele rezultate de la exit-poll-uri încep să iasă odată cu primii spectatori care părăsesc proiecţia „Cenuşă şi sânge”.

ora 21:00 Voluntarele TIFF (servus, Ada!) mă invită să votez „Cenuşă şi sânge” pentru Premiul Publicului. Serios?!

ora 18:30 pe bune. Am votat la secţia electorală nr. acelaşi, ca de fiecare dată, unde e acelaşi şef de comisie care-l ştie pe tata şi pe care eu nu-l ştiu. Raportez că am votat ca de obicei, iar conversaţia cu el a fost stânjenitoare ca de obicei, că nu ştiu cine e.

ora 16:30 ALERTĂ. Biroul Electoral Judeţean Cluj a anunţat că secţiile de votare din judeţ se vor închide la ora 20:30, nu la ora 21, pentru ca membrii acestora să poată ajunge la „Cenuşă şi sânge”, închiderea oficială TIFF 2009 (ora 21, sala Auditorium, de unde o fost dată Filarmonica afară).

ora 14:20 Corespondenţii Aronet.ro în faţa calculatoarelor din întreaga lume încep să semnaleze la comentarii grave nereguli electorale. Scorul până acum la reclamaţii: Aroneţ 1, PSD 14.983.

ora 13:11. Încep să facă ochi roşii clujenii care au fost aseară la cheful TIFF, adică toţi. Estimările institutului INPAHAR arată că, după zeama de varză, prezenţa de vot se va dubla.

ora 12:20. Demonstrând că nu sunt îngrijorate de problema prezenţei la vot, autorităţile au instituit filtre de control dotate cu urne mobile la ieşirea spre Făget. Toţi clujenii surprinşi în trafic cu mici şi grătare sunt traşi pe dreapta pentru a vota.

ora 11:30. Al doilea alegător! Sandra Mărioara Apostolescu a votat pentru „Ploaia blestemată” la Premiul Publicului TIFF, trofeu acordat ieri filmului „Machan”

ora 11. Primul alegător de rând s-a prezentat la urne! Prezenţa la vot a săltat semnificativ, dar s-a culcat la loc.

ora 10. Emil Boc a votat pentru partid şi ţară la şcoala nr. 10 din Zorilor. Câteva minute mai târziu, Rareş Niculescu a votat pentru Europa la clubul Romantic.

 

Propunere

Ne dorim cu toţii un sistem electoral cât mai corect, dar şi mai eficient, a cărui aplicare să nici nu coste mult.

Am o propunere: la Cluj, în loc să organizăm alegeri europarlamentare, ar fi mult mai uşor ca domnul Emil Boc să organizeze o conferinţă la Primărie şi să spună: „europarlamentarii Clujului vor fi X, Y şi Z”.

Scăpăm în felul ăsta de o lună de campanie inutilă şi promisiuni idioate, iar în final iese tot cine are pe-acasă mai multe poze cu Emil Boc.

20% dintre clujeni şi-au ales primarul. Câţi credeţi că vor ieşi pentru euroniculeşti?