Mic test al puterii de observare. După training

Azi am trăit una din experiențele mele preferate: am fost trainer. Un grup de liceeni din Cluj și Bulgaria, parte a unui proiect internațional pe tema Media Literacy, au avut ocazia unică și sper că doar un pic plictisitoare să mă audă povestind vreun ceas și ceva despre cum se fabrică știrile. Fac parte din rețeaua așilor – ACES, Academy of Central European Schools.

De fapt, sub pretextul unui training numit „The birth of a news report”, am vorbit despre câteva lucruri de bază în comunicare: de la „terenul comun” pe care se bazează orice comunicare până la sursele în care putem avea încredere, cum se formează zvonurile sau cum aceleași fapte pot fi puse în 2-3 știri diferite. There is a catch: nimic din ce am spus nu se aplică exclusiv la presă. Avem nevoie zi de zi de ele, ca să vorbim cu familia, prietenii sau colegii.

Nu vă plictisesc cu toată prezentarea pe care le-am pregătit-o (care a început cu 5 slide-uri și s-a tot lărgit până la 28); mai ales pentru că jocurile și exercițiile practice nu încap pe Powerpoint.

Vreau să vă dau însă și vouă două teste pe care le-am folosit de icebreakers și care ne testează puterea de observație. Primul exercițiu ne cere să urmărim jocul unei echipe de baschet și să numărăm pasele făcute de echipa în alb.

Ați reușit? Vă asigur că eu nu m-am prins de poantă când l-am făcut prima dată. Niciunul din prietenii care l-au urmărit deodată cu mine nu s-au prins. Azi, în clasă, 28 de elevi și profesorii lor nu au observat nimic.

Din aceeași campanie, un alt filmuleț ne arată iar cât de mult contează… să zicem, unghiul din care privim o poveste. Atunci când dați o sentință sau judecați un om / o situație, amintiți-vă vă rog de filmul de mai jos și întrebați-vă, cu o vorbă a unui prieten, unde sunteți voi în povestea asta. Unde stați?