TEDxCluj 2014, aproape live

Buna dimineata de la TEDxCluj. Pana tine bateria, sa vedem ce am auzit, aproape live. Tema zilei: learn, unlearn, relearn.

Terra Dacica Aeterna. Ziua incepe cu celebra trupa de reenactment, care face ceva mai bun decat sa se bata: ne arata cum au invatat despre istorie din experienta, testand pe propria piele armele, tehnicile si bucătăria de atunci.

Roxana Mocanu. Primul speaker de azi porneste de la bazele invatarii – descrise si sinapse.

LEARN: O idee despre sursa invatarii: daca profesorul e cineva drag, ceea ce invat devine o parte din mine.

UNLEARN Si o idee frumoasa despre dezvatare: e mult mai greu de facut. De obicei nu reusim sa ne dezbatut de obiceiuri, fiindca ne da dependenta.

Solomon Marcus. Urmeaza un om pentru care matematica e poezie. This should be fun, sunt varza la mate.

Deocamdată e metafizica. Vorbim despre nevoi fundamentale, gen nevoia de a da sens vietii si de împrospătare. Astept prima ecuatie in „sensul“ asta.

Lasand gluma deoparte, e prima data in viata mea ca vad un academician care din matematica ajunge la nevoia umana de identitate, la „nevoia de suspiciune“ care inseamna de fapt gândire critica si starea carteziana de îndoiala sau puterea de a invata din esecuri si partea lor pozitiva.

Ok. Omul asta e tot mai interesant pe masura ce vorbeste. Ideile lui le-am mai auzit la promotori ai psihologiei pozitive, va încurajez sa-i cautati discursul dupa ce apare filmarea.

Stefan Darabus. Odata la sase ore, un copil este abandonat intr-o maternitate din Romania. Desi vorbim despre copii si activitatea organizatiei conduse de speaker, foarte putine despre tema de azi.

Mihai Ghyka. „Noi, economistii, nu stim nimic. Nu suntem o referinta pentru societate“ – cuvintele care l-au convins sa faca un MBA. Si cuvintele mamei despre cuscrii:„sunt niste loseri ca si noi“. Doua perspective despre cum poti fi un expert, om de cultura, dar vazut ca un loser, si modul in care expertii nu sunt recunoscuti.

De fiecare data cand sunteti contestati in ceea ce faceti, e un semn de respect. Cel mai rau e sa nu te conteste nimeni.

Apropo de invatare: 80% din romani lucreaza in domenii diferite de cele in care au invatat.

Dalai Lama, cand e intrebat ceva, in primul rand „tace ardeleneste“ 🙂 sa stiti cum sa raspundeti celor cu „ardelenii sunt inceti“.

A spune ca nu stii ceva arata ca esti un om puternic, inseamna ca ai trecut de o frica si te-ai relaxat, oferindu-ti timp si stare pentru gândire.

A sti ca nu stii inseamna a fi un om puternic si intelect. Sefii companiilor de succes sunt cei care sunt deschisi in fata echipei referitor la lucrurile pe care nu le stiu.

PAUZA, revenim la 11:10.

Matt Keen. Tot ceea ce stiti despre cum functioneaza o organizatie este gresit. O schimbare in plin efect acum: Managerul nu este cel care controlează, ci omul care organizează. Performance reviews sunt in curs de disparitie (fiind o forma de tortura corporate) pentru a fi înlocuite cu career path orientation.

Sistemul controalelor organizationale puternice a esuat odata cu colapsul Lehman Brothers, ceea ce a declansat criza economică.

Daca vrei sa stii ca organizatie unde ajungi ai nevoie de strategie, de pasi clarificări si indicatori admirabili. Suna corect? Numai ca e complet gresit, spune Matt, pentru ca e o perspectiva limitată. Recompensele financiare duc la sisteme care nu sunt predictibile si care pot fi distructive. Mult mai important e sa cream un mediu in care sa intelegem motivatiile oamenilor si le deschidem drumul pe care vor sa mearga.

people want to be the best that they can be, and our role is to help them achieve it

Ioan-Alexandru Dragan. Cluj, de la industria long la clustering IT, domeniul minune al industriei clujene. Clujul pare sa isi fi epuizat resursele umane pe domeniul IT – e prima data ca aud acest lucru spus atat de extrem, mai ales ca vorbitorul vine din partea Cluj Innovation City, care se bazeaza pe forta de munca calificata cand vrea sa atraga investitori. Noul buzzword insa este inovatia, noua directie a firmelor de IT dupa etapa de outsourcing.

Marcelo Izaguirre. Cred ca fi o prezentare care e bine sa fie valuta, nu povestite, fiindca are titlul „there is a techie in your ciorba“ si glume despre strangulat ITisti 🙂

Watch this guy live, e cea mai haioasa, dar si aplicata, prezentare de pana acum.

Doina Costache. Ingineria e o stare de spirit 🙂 Inginerii sunt oamenii care au un dispret sanatos pentru imposibil si seamana cu copiii in curiozitate si experimentare. Cand asculti doar de legile fizicii inseamna ca nu esti prins in dogma si ca testează totul pe cont propriu.

Problema pe care ar fi bine sa o depasit ca oameni si societate este bariera cuvântului „NU“ pe care il auzim de mici copii foarte des.

1ul principiu: Inginerii gasesc solutii simple la problemele complexe. Cum Doina lucreaza la Google, ghiciti care e exemplul de succes legat de rezolvarea problemei organizarii informatiilor pe Internet.

2lea principiu: Inginerii aspira sa servească lumea, dar ei si stiu cum sa transforme ideea in realitate.

3lea principiu: nu gandi incremental ci radical. Cauta o solutie care sa schimbe paradigme.

Ionuț Alexandru Budișteanu. Un tip cu o lista de realizari mai mult decat impresionanta, despre cercetare, munca si ambitia in drumul spre inovatie. Discursul (si accentul, din pacate) au importat si ce nu trebuie din America.

Romania este tara cu cei mai multi experti IT din Europa. Dar nu scoatem produse, fiindca desi oamenii au idei, un prototip e foarte greu de transformat in produs industrial – asa ca auzim multe despre viitorul lui produs care ușurează acest parcurs.

Brad Blanton, omul de la care am cele mai mari asteptari. Ce inseamna sa fii complet sincer? Ce efecte ar avea in relatiile tale?

Pornim de la teorie: fiecare avem trei minti. Prima e reactive mind, o colectie de momente, colectia de traume din copilărie. A doua este the personal construct, lucrurile pe care le invatam din experienta, iar apoi le internalizam si actionam pe baza lor. A treia planning mind, si e exact cum suna. Problema e ca aceste creiere se pornesc/opresc cam la intamplare, de unde si reactiile noastre de tot felul.

Seamana foarte bine cu prima carte si cea mai importanta pentru mine la capitolul asta, Dinosaur Brains. Buuuun.

Cand comunicam, dialogul e intre doua minti defecte, asa ca a v em nevoie de claritate, iar minciunile ne incurca (pe amândoi).

Moduri comune de a minti: politețea & diplomatia (care nu evita, ci provoacă razboiul – continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia Comisiei Europene).

„Life is trouble“. Necazul cel mai mic in care poti intra e cel pentru care ai spus adevarul. Trebuie sa comunicam ceea ce percepem ca sa avem o sansa de a fi inteles si corectate cand e cazul.

Cautati tot ce e video cu omul asta!

Cristian Lupsa. Despre puterea povestilor, fireste, din tabara Decat o revistă.

Oamenii care isi împărtăsesc povestile dureroase de viata se tem ca vor fi perceputi ca slabi, dar cei care le citesc ii vad a fi tari, rezistenti. Iar povestirea nu ii face sa retrăiască durerea, ci ajuta in vindecare. Win-win.

Povestile ne ajuta sa credem, dar si sa nu credem. La nivel de societate, trebuie sa ne dezvatam de povestile care ne fac rau, precum povestea nationala, „asta este“.

Exista o discrepanța foarte mare intre povestile despre trecut si cele despre viitor, o oportunitate de relearning pe care o putem folosi.

Octavian Buta & Radu Cotarcea au o demonstratie de dezbate. Radu il bate lejer pe Octavian la numarul de folosiri ale cuvântului „right“ pe post de semn de punctuație.

Iv cel Naiv. Este cu noi in sala, dar vorbeste live de undeva de unde nu aude prea bine publicul. Despre lumea vazuta ca o sticla de apa carbogazoasa.

PAUZĂ 🙂

Alexandru Mironov. Creierul omului a scazut ca volum din preistorie pana azi, odata cu dezvoltarea limbajului si cea socială.

In plus, omenirea dezvolta tot mai mult un creier colectiv.

Uluirea lui Mironov fata de „lumea de dupa Google”, cu telefoane mobile si comunicare globală, este molipsitoare. Reamintește foarte frumos cat de la sine întelese luam unele miracole.

Libal Andras. Pierre Giles De Gennes a luat un Nobel pentru că, in felul lui, ne-a învățat tema conferinței: learn, unlearn, relearn.

Andras vorbeste despre soft matter – proprietățile unor materiale de la cele mai banale, precum scaunul, pana la cele spectaculoase, din care poti crea armuri lichide.

Iar materia soft ne învață ca o schimbare mică chiar provoacă schimbări mari; practic, e dovedit științific.

Dr. Raed Arafat despre cum s-a construit sistemul de urgență din România, pas cu pas, sistem cu sistem. E povestea muncii lui de peste douăzeci de ani în România.

De exemplu, nu stiam cata rezistența a fost la schimbarea numărului de urgență in 112. Pe alocuri, a fost nevoie sa pândeasca ambulantele in strada, ca mai aveai 961 pe ele.

După ce a arătat evolutia SMURD in Romania, Arafat a fost aplaudat picioare de toata sala. E un club foarte exclusivist asta la întâlnirile TED.

Mădălina Mocanu ne explica ce e societatea asta civilă din România și ce vrea de la noi. Cred ca multa lume de la noi mai are nevoie sa afle.

PAUZA si full stop. Speram sa il prind pe Răzvan Exarhu, dar bateria e la zece la sută. Urmăriți #tedxcluj si #tedxcluj2014 pe retele sociale pentru continuarea serii.

6 comentarii la “TEDxCluj 2014, aproape live”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *