Teatru în comun. Când cultura e o plăcere împărtășită

De mult visez la ziua în care cultura nu va mai fi un spațiu al cortinelor prăfuite. Un oraș viu, cum e Clujul, merită o abordare tânără, proaspătă, spumoasă, care să se petreacă acolo unde orașul trăiește la maxim: în stradă, printre oameni.

Cultura poate redeveni un spațiu al unor experiențe împărtășite natural. Adică nu, nu mergem la teatru de mână cu clasa, ca la școală, mergem pentru că ne place ce descoperim și, mai apoi, putem povesti la o bere cu prietenii, la fel de normal cum vorbim despre un film bun.

În căutare de soluții pentru noi forme de artă cât mai publică, a venit veste bună pe patru roți: clujenii au ocazia să vadă teatru în autobuz. Ideea asta de transport cultural în comun îmi place, pentru că transformă experiența pasivă a privitului la participarea într-un spectacol mobil, iar dacă veți avea curajul să urcați la bord, sunt mari șanse să nu rămâneți doar spectatori!

Se vor asigura de asta câțiva actori tineri, pe care vi-i recomand: Alexandru Nagy (clujean, l-ați văzut în Bună! Ce faci?),  Grațiela Bădescu (întrebați un prieten din București amator de Teatrul Masca), Laurențiu Bănescu, Toma Dănilă, Pavel Ștefan și Alexandru Huțuleac (despre rolul sau din Iluzionistul am citit lucruri foarte bune, în care cuvintele energic și convingător erau la loc de cinste).

Dacă vrei să fii unul din primii călători culturali la Teatrul Mobil Grolsch, rezervările se fac pe site-ul Experimentalist, pentru oricare din piesele: Oracol, Monoloagele vecinului, 30% Hamlet, Omul-pubela, Omul cu calul și Iluzionistul. Autobuzele vor circula pe traseul piața Mihai Viteazu – capăt Mărăști (IRA) și retur, de azi până duminică, 8 iulie.

Nu ratați momentul, pentru că e o premieră – și mă bucur că Grolsch ne-a provocat să degustăm un stil nou de teatru. Până la urmă, un spectacol veritabil te lasă cu un gust bun și dorința de a mai merge la încă unul. Ca o bere bună, poate fi o experiență spumoasă!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *