Ţara miracolelor şi a oamenilor providenţiali

Una din cele mai constante calităţi ale societăţii româneşti din ultimii 20 de ani e lipsa soluţiilor. Problemele noastre nu se rezolvă după modele verificate, cu idei simple, prin rutina muncii, cu bună credinţă şi efort, ci prin miracole şi intervenţii ex machina.

E plin de lideri şi şefi în România, doar oameni care să obţină rezultate nu sunt. Pentru că ăştia ar fi slujbaşi publici, adică oameni care (da, trebuie lămurit înţelesul unor cuvinte de bază prea puţin folosite) să rezolve problemele mărunte, dar arzătoare, ale comunităţii. E plin de vizionari care promit 18 centuri ocolitoare, dar lipsesc cei care să fie capabili să exproprieze ordonat terenurile pentru cele aflate în construcţie deja. România are autostrăzi suspendate, pe hârtie, dar pe drumurile naţionale nu sunt benzi pentru ieşirea spre stânga fără să încurci traficul din spate. Facem planuri pentru tuneluri pe sub centrul Clujului şi vreo patru şosele de ocolire a centrului, dar nu suntem în stare să dăm glas Filarmonicii într-o casă a ei.

Nu ţine doar de bani. A rezolva astea ar însemna ca cineva din administraţie să facă tot felul de operaţiuni care put prea mult a muncă.

Ultimul miracol care li s-a propus românilor e parlamentul unicameral. O idee valabilă în sine, dar care n-are nicio legătură cu motivele invocate de Traian Băsescu. Electoratul însă, pornit deja împotriva parlamentarilor, aceşti „cei mai urâţi dintre politicieni”, se va bucura că îi poate „concedia”, aşa cum scrie la ziar. Vom mai spera cinci minute că odată cu un Parlament mai mic vom scăpa de corupţie şi cheltuieli inutile. Dar vorba unui domn bade: ăştia vor să împartă ciolanul la mai puţini…

Votul uninominal a fost tot o soluţie-miracol. Şi alegerea lui Traian Băsescu. Şi Emil Constantinescu. Miracolele ţin însă trei zile, iar în România nici ceasurile nu sunt prea precise.

 

Un comentariu la “Ţara miracolelor şi a oamenilor providenţiali”

  1. Nu e exclus sa avem noroc si sa ne iasa, odata, ceva. Asta se cheama, daca vrei, providenta. Oameni providentiali nu exista. Nici norocul (fie el providential) nu se produce daca nu faci nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *