19th Ave New York, NY 95822, USA

Câââât? Despre salarii în presă

O prietenă din Austria îi spunea mamei mele: "Am şi eu un băiat, tot în presă lucrează. Nu câştigă mai nimic". Asta după standardele austriece, bineînţeles. Dar nici în România nu cred că sunt mulţi care să facă presă în primul rând pentru bani.


Salariile, de regulă un subiect tabu, au ieşit la înaintare pe blogul lui Gusti Roman, care şi-a invitat cititorii să spună sumele pe care le ştiu. În acel top 100 apar şi câteva exemple din presă; luaţi-le ca neverificate, dar poate vă ajută în viitoarele negocieri.


9. Redactor la un cotidian central = 30-45 milioane

20. Redactor sportiv = 25 milioane

27. Cameraman Pro TV = 20 milioane

28. Redactor ziar sport = 20 milioane

44. Cameraman Antena 1 = 10-12 milioane daca esti nou (23 altfel)

54. Tehnoredactor la un săptămânal local = 8 milioane

63. Reporter debutant la un cotidian local = 3,5 – 4,5 milioane


Prin urmare, un redactor la un cotidian central câştigă de 10 ori mai mult decât un reporter debutant la un ziar local? Cred că lista asta ar fi un episod interesant în dezbaterile gen Cluj vs. Bucureşti.

Related Posts

Comments (9)

Corespondent pentru un cotidian de Bucuresti – in functie de cotidian, plata la articol (ajungi cam la max 10 mil pe luna) sau salariu fix, pe acord, plus bonusuri, in functie de numarul de materiale (deci te inscrii intr-un mediu pe economie, poate putin mai mult). Reporter incepator la un cotidian central – am auzit suma de 500 de euro. Redactori pe dezvoltarea media on-line – 45 de milioane, cam pe acolo, depinde de pozitie (daca sint „ginditori” e suma asta mare, daca sint numai executanti, e mai mica).

nu cred ca un incepator ia acum 3.5-4.5. cand am inceput eu, porneam de la o suma cam cu vreo 1.5, 2 mil mai mult. cum ar veni, poate depinde si de ziarul local.
dar… e exagerat de putin 3,5-4,5. nu-ti acoperi nij macar chirie, apoi cheltuieli, papa, suc, etc.

🙂 tovarase nicolae ceausescu, de ce ai sters mesajul meu?

Tovarase, mesajele nu se sterg, dar daca sunt offtopic ori au ca scop chestionarea capacitatilor intelectuale indiferent-ale-cui, ele se muta la topicul „valea plangerii”, disponibil spre lectura si delectare userilor inregistrati.

N-ati mai scris de mult despre One Tv… Au plecat si Pokemon-ii de la matinal, cum ii poreclisera unii… Ce parere aveti despre emisiuni? Desi, acum au doar stiri si ceva program sambata… Mai e, in afara de sporadice discutii politice, doar o emisiune care „rezista” de la inceput: Agora culturala. Eu o urmaresc, e echilibrata, documentata si de tinuta. Mi-ar placea sa va cunosc parerea. Multumesc.

@Diandra, nu m-am uitat de mult la One TV, dar o sa urmaresc saptamana asta niste stiri si emisiunea de care zici.a

eu am inceput cu 6 milioane acu un an jumate.

am gasit un site cu ceva informatii despre salarii din IT: http://www.ghidul-salariilor.ro/salarii_2007.html Pare ca sunt concordante si cu studiul publicat de revista Biz: http://www.revistabiz.ro/download/147/CoverStory.pdf

salariile din presa trecute acolo sunt cam reale! sunt cameraman la un post local (700 ron/luna) si fac si tehnoredactare la un saptamanal (700 ron/luna), vorbesc de bani in mana in ambele cazuri! e un oras mic (aprox 60.000 locuitori din care … in spania si italia), ziarul tocmai a cazut de vreo 2 saptamani asa ca … BYE BYE! see u in the U.S.A 😉

Leave a comment