Să murim singuri, iar țara… la fier vechi!

zzzzz

Am mai spus că poporul român, în inconștiența sa milenară, nu își vinde țara, preferă să o păstreze pentru fier vechi. Nu vrem investitori străini, sau dacă-i vrem, ne-ar plăcea să vină, să-și lase banii și să ne dea pace. În niciun caz să nu vină cu pretenții, mai ales nu cu pretenția de a munci sau, Doamne-feri!, de a munci bine!

Am citit zilele trecute încă un clasament care-mi confirmă teoria: Ziarul Financiar i-a ordonat în top 100 pe cei mai mari exportatori ai României. Altfel zis, companiile care țin economia în picioare. În general, sunt multinaționale cu o medie de 600 de angajați bucata, datorită cărora deficitul nostru comercial nu e 100% (in 2012, aveam 45 miliarde exporturi si 54 importuri).

În top acest top 100 nu există niciun lider românesc al vreunuia din sectoarele reprezentate. Per ansamblu, 70% din exporturile acestei țări sunt făcute de companii cu capital străin; „nu avem un lider român în cele 25 de sectoare exportatoare din industria prelucrătoare”, spune expertul citat de ZF.

Dacă după Cuza Vodă am apelat la principe străin, după revoluție tot numai „principii străini ai economiei” au reușit să investească și să crească afaceri sănătoase în România. Unde s-au băgat nasuri autohtone? Uitați-vă doar la Hidroelectrica, la CFR Marfă, la fostele baze de turism de stat care ar fi putut pune pe roate o economie care să duduie de sănătate. Un jaf.

Hai să-i dăm afară pe investitori. Oricum ni-i lene, nu?

Un comentariu la “Să murim singuri, iar țara… la fier vechi!”

  1. Da’ de unde, fier vechi – aia ar insemna sa facem bani din ea! Mai bine o punem la dospit – in stilul antic ” o folosim noi la ceva….candva” 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *