Să îngropăm presa scrisă: azi, distribuţia

Zeci de tonete de presă, cu geamuri sparte, uşi rupte şi resturi de ziare lipite pe toate părţile zac în spatele Imprimeriilor Ardealul din Mărăşti, Cluj. Sunt chioşcuri care, pe vremea când lumea îşi începea drumul spre serviciu cu un ziar, se aflau pe lângă staţiile de transport în comun sau în intersecţii aglomerate. Azi, formează un fel de „cimitirul elefanţilor”.

Că distribuţia de presă e la pământ am constatat-o din nou, sâmbătă, când am avut tupeul de a încerca să găsesc un ziar în centrul municipiului Cluj-Napoca. Recunosc, eram greu de mulţumit, pentru că nu mă interesau nici Lumea Misterelor, nici Libercancanclick, ci un orice cotidian relativ quality apărut în ziua aceea.

Mi-am început periplul în piaţa Mihai Viteazu, unde din 4 chioşcuri era deschis unul, a cărui vânzătoare s-a holbat la mine ca la un extraterestru când am cerut Evenimentul Zilei şi Adevărul. N-aveau aşa ceva. Am plecat spre Sora, unde chioşcurile de ziare erau închise; am luat-o spre str. Regele Ferdinand, ca să constat aceeaşi situaţie, dar şi că magazinuţul Rodipet e desfiinţat (de mult, am aflat ulterior). Pornesc spre Piaţa Unirii, unde toate tonetele erau cu lacătul pus, după care mă hotărăsc că noua zona pietonală şi mult-lăudatele chioşcuri multi-funcţionale se vor fi descurcând mai bine.

Într-adevăr, chioşcul din apropierea bisericii „Schimbarea la faţă” era deschis. Dar nu avea ziarele căutate. Din Evenimentul primise un singur exemplar (!), pe care abia ce îl vânduse de vreo oră; Adevărul nu venise, că li se încurcaseră suplimentele undeva pe traseu. Am luat un ProSport şi Ziua de Cluj. Aceeaşi mirare: sigur nu vreau o Lumea Misterelor? Că uite, scrie de „flacăra violet”!

Concluzia: dacă vreau ziare sâmbătă, n-am decât să merg la mall, nu să fiu ţăran prin centrul oraşului de cinci stele. E drept, dacă ziarele nu erau pentru cineva aflat în spital, n-aş fi bătut pe jos jumate centrul ca să le găsesc. Iar cititorii obişnuiţi, câţi mai sunt, nu o vor face nici ei.

Între timp, patronii şi directorii de publicaţii din Cluj se plâng şi atât. Rareş Bogdan ot Ziua de Cluj zice că serviciile de distribuţie merg greu, dar că întotdeauna s-a putut înţelege cu cei din domeniu (faptul că am găsit ziarul lui sâmbăta la prânz îi dă dreptate); Liviu Alexa de la Mesagerul se miorlăie de luni întregi că n-are unde vinde în condiţii civilizate ziarul care nu se găseşte la chioşcuri dar care se găseşte la chioşcuri; Danciu de la Foaia Transilvană nu ştiu ce zice, dar cel puţin a încercat să distribuie ziarul şi să strângă anunţuri de mică publicitate prin cutii amplasate, acum ceva timp, în puncte strategice din oraş. Din păcate, n-a mers prea bine, inclusiv pentru că unii chioşcari se serveau de acolo cu ziare pe care le vindeau, băgau banii în buzunar şi dup-aia trimiteau tirajul primit la retur. Dar e singurul care a încercat ceva inedit!

Stau şi mă întreb de ce Bogdan, Alexa şi Danciu, oricât de prieteni sau rivali ar fi, nu fondează o firmă de distribuţie „civilizată” a presei. Nu ştiu cum stau cu banii, dar ei sunt cei direct interesaţi ca presa locală să fie disponibilă în condiţii normale, să ajungă cât mai aproape de cititoriii potenţiali, să avem chioşcuri unde prima pagină să aibă parte de expunere, nu să fie îngropată sub sânii vreunei june „de la centru”. Unul singur din ei nu îşi poate finanţa propria reţea de distribuţie; chiar şi pentru volanţi, trebuie măcar trei titluri ca să obţii şi profit, nu doar tiraj mărit.

Pot oare să creadă patronii din presă că distribuţia de presă nu e problema lor? Nu avem imboldul ăsta de a colabora unii cu alţii nici arşi cu ceară şi nici când alternativa e extincţia? Pentru că oricât de optimişti am fi, perioada asta e ultimul tren pentru presa scrisă, mai ales cea locală. Dacă chiar şi publicul adult, care nu-i online non-stop, pierde obişnuinţa de a da banii pe presă tipărită, „filatelia” lui CTP va părea un sport popular.

Sunt convins că fiecare din cei trei se gândeşte că se va descurca singur. Doar că lucrând împreună pe distribuţie ar deveni mult mai puternici – fiecare în parte. Trusturile centrale sau internaţionale de presă n-au niciun interes să finanţeze aşa ceva; cei din Cluj, da.

Dacă situaţia mai continuă, şi ziariştii ar putea să se cazeze în curând tot acolo, în cimitirul din spatele Imprimeriilor Ardealul. Cel puţin cei care nu vor fi de mult „online”.

SENZAŢIONAL: Coadă la ziare în Cluj***

Această imagine senzaţională a fost surprinsă în Cluj-Napoca, într-o dimineaţă ceţoasă şi rece de 26 noiembrie 2009, şi arată oameni care stau la coadă ca să cumpere ziare.

În curând, ar putea deveni un document istoric, pentru că prezintă o realitate care va fi dispărut de pe faţa pământului.

Era la câteva zile după instalarea noilor chioşcuri; se vede ce poate face o tonetă la care oamenii chiar să vadă ziarele, să fie atraşi de primele pagini expuse… iar visez?!

3 comentarii la “Să îngropăm presa scrisă: azi, distribuţia”

  1. Buna ziua ,

    v am trimis acum ….aprx. 10 zile un comentariu dar se pare ca D-voastra postai ce vreti si ce va convine , despre raspunsurile la ceea ce am zis nici nu mai incape discutii …repet …este usor sa pui niste cuvinte in pagina numai daca ai impresia ca sti despre ce este vorba !

  2. @Carol – Buna ziua. M-am uitat in administrare si nu am niciun comentariu nepublicat semnat astfel. De fapt, n-am niciun comentariu nepublicat in general.

    Asta inseamna ca s-ar putea ca mesajul de atunci sa nu fie inregistrat din motive tehnice, gen conexiune internet. Astept cu interes sa reluam discutia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *