S-a întors Ghidibaca, episodul 2: dar a plecat

Tocmai am terminat de vorbit cu nişte oameni foarte, foarte supăraţi, veniţi de pe teren. Motivul? Jurnalistul independent Walter Ghidibaca nu a mai apărut la conferinţa de presă promisă pentru astăzi, la ora 17. Colegul meu Remus spune că explicaţia oficială, dată de mama jurnalistului, este că acesta s-ar simţi rău şi ar fi obosit, de înţeles, într-un fel, după opt luni într-o colonie de muncă rusă. Unde, culmea ironiei, Ghidibaca nu a lucrat, pentru că nu avea drept de muncă în Rusia şi nu îl puteau "folosi" legal…


Păcat însă că jurnaliştii trebuie să alerge după un coleg de-al lor, pentru informaţii. Aseară, asta s-a întâmplat la propriu, pentru că a fost o cursă prin oraş, de citit în postul vechi:

Am ajuns să o vedem şi pe asta: un jurnalist fugărit de alţi jurnalişti prin oraş, ca să dea nişte declaraţii (din câte am priceput, la iniţiativa lui Andi, de la Monitorul). E vorba despre Walter Ghidibaca, întors acasă după opt luni într-o colonie de muncă sovietică rusă, unde a ajuns din cauza unei glume spuse la oboseală pe aeroport. Sper să mai putem vedea filmul pentru care a plecat acolo, o idee foarte simpatică.


Nici pe aeroportul din Cluj n-a avut linişte, pentru că l-au aşteptat cam toţi ziariştii clujeni.  ZIARUL Clujeanului, singurul cotidian care are subiectul în ediţia sa de astăzi (cel puţin online, la ora 1 dimineaţa  tipărită, că online şi-au actualizat site-urile în cele din urmă) spune că a promis totuşi o conferinţă de presă pe azi dar nu a stabilit (încă) o oră. Aparent, la ora incertă 17. Anulată, în cele din urmă.


Sper să îl întrebe cineva şi cum îl cheamă, pentru că jumătate presa îi spune Ghidibaca, jumătate Ghidibacă. Iar ZIUA reuşeşte să îi spună şi într-un fel, şi într-altul.

3 comentarii la “S-a întors Ghidibaca, episodul 2: dar a plecat”

  1. Oricat de obosit esti nu te apuci sa faci asa glume in Rusia. Hai ca poate romanii te mai iertau, dar la cat de paranoici is mai nou nu cred. A fost ca si cum te-au duce pe JFk sa urlii in gura mare ca tu esti ala de-a gandit atacu de la 11 septembrie si apoi sa zici: ahh, sorry, my bad..just a joke..

    Cat despre urmareala…putin penibil. De parca el nu e ziarist si nu stie cum se face. Daca rolurile ar fi fost invers si el trebuia sa alerge dupa cineva prin oras dupa o declaratie nu cred ca mai avea o parere foarte buna despre el (urmarit).

  2. Nu era obosit, era baut. Asta s-a scris in toate materialele care au urmat arestarii lui. A recunoscut si el, acolo, ca a fost o greseala. Cert e ca presa din Romania a scris mai mult despre el asa, decit daca venea doar cu documentarul realizat, oricit de interesant este acel documentar (si nu ma indoiesc ca este). Practic, scriindu-se despre arestarea lui, s-a facut reclama si scopului pentru care se afla in Rusia – mult mai multa reclama acelui documentar decit daca nu era arestat. Este adevarul presei in care traim si lucram. Asa ca fie aseara, la aeroport, unde eram multi si nu cu ginduri rele (cel putin, nu toti, ca unii au avut glume proaste in program e altceva), fie azi, putea sa faca minimul efort si sa nu „faca pe vedeta”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *