România de pe TVR Internaţional

România mea nu a fost niciodată ţara de la televizor – România manelelor, datului în cap cu toporul sau a vedetelor tip papagal, cu penajul şi limbajul colorate de toate nuanţele nesimţirii.

Niciodată nu mă simt însă mai departe de România decât atunci când o văd prin obiectivul TVR Internaţional, pe care, în Austria, îl am ca unic canal românesc la liber pe satelit. Dacă nu îl prindeţi acasă, e un fel de televiziune-curcubeu, sau, pentru cei cărora asta le evocă o imagine frumoasă, un post-ghiveci.

România văzută prin TVR Internaţional e o ţară tragică. În care la eliberarea lui Gigi Becali au asistat „zeci de mii de persoane” (sunt vorbele reporterului trimis acolo). În care jurnalul de ştiri începe cu „ce a făcut Gigi Becali în prima lui zi în libertate”.

Pe TVR Internaţional, Dida Drăgan cântă împreună cu Aurelian Temişan (cunoscut şi sub numele de „cine?!”) în perioada lui hip-hop. În ziua de Crăciun, TVR Internaţional ne oferise un film comunist cu Florin Piersic în rolul unui fruntaş de producţie luptând pentru normă. De Paşti, iepuraşi uşor oligofreni şi glumiţe de criză, plus lungi reportaje despre cum a căutat Băsescu „liniştea” în Bucovina alături de 245 de reporteri. Când TVR a anunţat că un tânăr a căzut într-o cascadă la Cluj, iar soarta lui e incertă, toate site-urile de ştiri anunţaseră deja decesul acestuia.

Ceea ce mă uimeşte la TVR Internaţional e lipsa de discernământ editorial. Anything goes! pare să fie motto-ul postului public, al cărui profil „internaţional” este completat de emisiuni cu informaţii despre condiţiile în care pot călători românii în străinătate, prezentate ca un lung monolog al unui prezentator care citeşte de pe foaaaaaaie.

Cătălin Ştefănescu nu mai face emisiuni? Daţi filmele cu Mirabela. Desenele cu Mihaela. Un reportaj la mănăstirile bucovinene în care să nu apară Bă-hăhă-sescu. Superbele obiceiuri de Paşte din Maramureş sau Făgăraş (salut, Răzvan!) nu pot deveni subiecte, trebuie expediate la „ştiri pe scurt”? Scurta istorie a lui Gopo, film premiat la Cannes, câtă lume l-a văzut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *