Sa-i uram succes cârmaciului iubit

31 decembrie, ora 22. Sau, în România, ora 0 a noului an. Profitând de diferenţa de fus orar, privesc, pentru prima dată după mulţi ani, programul de revelion al TVR. Măcar atât cât transmite TVR Internaţional, unicul post românesc pe care îl prinzi gratis în „diaspora”.

Momentul trecerii dintre ani, în viziunea TVR, a avut două calităţi: a fost o gafă tehnică de proporţii şi un prilej de pupincurism cum nici pe vremea lui Ceauşescu nu am văzut.

La 23:50 (ora României) primarul Braşovului urcă pe scenă, după o periuţă din partea artistei populare care presta îmbrăcată-ntr-o tradiţională nurcă. Şi se laudă. Urmează prefectul, mai de bun simţ. Iar apoi Băsescu. „Să trăiţi bine!” – dar mai sunt două minute până la miezul nopţii, ce facem?!

Rezultatul a fost că revelionul s-a sărbătorit la televiziunea publică cu măcar un minut mai devreme, conform propriului ceas. De altfel, la TVRi, erau două ceasuri pe ecran, fiecare avea altă oră, dar niciunul nu se potrivea cu transmisia de la Braşov.

După miezul nopţii, am regretat că urechile nu se pot închide. Pentru că după vreo 30 de secunde de muzică şi artificii, o voce (nu se filma scena, dar aş paria că a primarului) a înceut din nou să vorbească. „Să-i mulţumim domnului preşedinte. Să-i urăm multă sănătate. Să-i urăm succes în anul care vine şi să fim alături de el!”.

Da, Ceauşeascu ţinea şi el un discurs, înregistrat, chiar la trecerea dintre ani. Urma numărătoarea inversă (corectă) şi muzică patriotică. N-am auzit niciodată însă – contraziceţi-mă, cei care aţi prins mai multe revelioane în comunism! – ca imediat după miezul nopţii să mai vină cineva şi să-i ureze cârmaciului succes şi să-l asigure că vom fi cu el în noul an.

Întâmplător – absolut, complet întâmplător – un an electoral.

3 comentarii la “Sa-i uram succes cârmaciului iubit”

  1. nu am vazut faza la reluarea de la jurnal. din fericire, nu prea se mai uita multa lume la TV la miezu noptii
    ai zis si tu ca daca nu era diferenta de 2 ore nu vedeai programul si nu cred ca vor vinde un dvd cu best of 😀

  2. 😀

    Din ce am citit pe alte bloguri, momentul penibil cu periile spre Basescu a fost ultima problema a unui revelion tot mai manelizat si mai penibil.

    Dar inca nu am vazut sa sugereze cineva un altfel de program. Cine stie, poate intr-un episod viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *