Renaştere la TIFF 2011

Tema TIFF 2011, pentru mine, e renaşterea. Nu e vorba doar de reinventarea festivalului, odată cu plasarea pe o listă de onoare mondială, ci cu ceea ce două filme de anul acesta mi-au lăsat în suflet: „Odessa în flăcări” şi „Demascarea”.

Odessa în flăcări” a fost proiectat la castelul Banffy din Bonţida, dar filmul s-a extins dincolo de ecran, pentru cine avea ochi să vadă. Pelicula ne arăta atrocităţi comise de bolşevici în Basarabia celui de-al doilea război mondial. Dincolo de ecran, castelul rămas coajă, scheletul frumuseţii de altădată, ne spunea că între acele ziduri căzute au murit soldaţi germani în acelaşi război. Aceeaşi armată care, la retragere, a distrus castelul, lăsând ruina pe care o vedeam în spatele filmului proiectat.

Potrivirea nu se opreşte aici. „Odessa în flăcări„, o capodoperă a vremii ei care a luat atunci premiul cel mare la Veneţia, era considerat dispărut. O copie a fost găsită, din greşeală, într-o arhivă italiană, cu doar câţiva ani în urmă. Castelul de la Bonţida e cam la fel – o ruină pe care ai noştri o abandonaseră. Din fericire, castelele dispar ceva mai greu decât filmele – iar o mână de oameni hotărâţi s-au decis să-l ajute să renască.

Puteţi vedea filmul INTEGRAL aici:

Despre „Demascarea” lui Nicolae Mărgineanu e mai greu de scris. Pot spune doar că e un film pe care vi-l recomand cu convingerea cu care v-aş recomanda o operaţie dureroasă, dar care vă poate salva viaţa. În cazul filmului, ne poate salva memoria şi deschide uşile unei conştiinţe a comunismului care ne lipseşte („eeeh, ce bine era când ne dădea statul casă” e ceva mai greu de zis după).

Foarte mult din TIFF e monden şi distracţie, iniţiative sociale gen Foursquare Swarm şi paşi dinspre public spre lumea filmului. Dincolo de toate astea însă, sufletul TIFF înseamnă filme pe care altfel nu le-ai descoperi, într-un context care le pune în valoare. Cel puţin, pentru cinefilul amator care scrie pe blogul meu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *