5 reguli pentru proiecte europene cu nume de succes

Proiectele europene de succes au în comun un detaliu foarte important: numele. De aceea, am alcătuit acest ghid simplu care să te ajute să obții finanțări europene și să ai succes când scrii proiecte europene, capitolul „titluri”. Țineți cont de aceste recomandări atunci când scrieți proiecte europene pentru fonduri nerambursabile (e bine, nenea Google?). Succes!

 

1. Numele proiectului trebuie să fie cât mai lung

O circulară secretă dezvăluie că Uniunea Europeană refuză să finanțeze proiecte al căror nume nu se întinde măcar pe trei rânduri. Solicitantul de fonduri nerambursabile trebuie să înghesuie în titlul unui proiect european de succes răspunsul la întrebările: cine, ce, unde, cum, când, de ce, cui îi pasă, și ce dacă, și ce mai face bunică-ta, faină vreme avem azi, ce vrei să faci când crești mare? Explicațiile care nu apar în titlu, ci, Doamne ferește!, în subtitlu sau chiar text nu vor fi luate în considerare.

Știu că pentru începători găsirea mărimii ideale este derutantă, de aceea, în calitate de consultant proiecte europene de succes, am o regulă simplă: tipărit pe o fâșie îngustă, numele proiectului trebuie să ajungă de la Bruxelles la Strasbourg. Câteva exemple reale (autorul acestui blog nu își asumă răspunderea pentru sufocările provocate de tentativele de a citi aceste titluri cu voce tare):

TITLU 1: Fem.RRom. – Imbunătăţirea accesului femeilor de etnie roma pe piaţa muncii şi sprijinirea economiei sociale: promovarea şi dezvoltarea unor servicii integrate prin crearea unor cooperative pentru femei, asigurarea accesului la educaţie formală şi dezvoltarea unor servicii de ocupare specializate şi personalizate.

TITLU 2: Oferte educaţionale inclusive extracurriculare şi extraşcolare pentru formarea stilului de viaţă sănătos şi a cetăţeniei active pentru copii din comunităţi dezavantajate, cu precădere rurale în învăţământul preuniversitar din România

Scopul acestei măsuri este ca atunci când proiectul european se prezintă la televizor, nenea ăla să vorbească foarte, foarte repede. De asemenea, lungimea garantează că titlul unui proiect european de succes nu va fi niciodată vizibil pe pliantele sau bannerele pe care le faci pentru proiectul tău european, că trebe scris cu font de șase.

 

2. Includerea de clișee și truisme e obligatorie pentru proiectele europene de succes

Dacă numele e (relativ) scurt, trebuie să compenseze prin includerea unui truism cât casa sau a două-trei clișee mai mici; o temă dragă Bruxelles-ului este seria „toți egali, toți diferiți”, care e la fel de logic ca „albi, dar colorați”. Oricum, nu e important ca titlul unui proiect european de succes să aibă sens sau chiar să aibă legătură specifică cu proiectul, ci doar să se acordeze bine cu logica birocratică bruxelliană.

Exemplu: Egalitate prin diferenţă. Accesul femeilor rome pe piaţa muncii”

 

(dacă te-ai plictisit deja poți să dai articolul pe Twitter și de aici, nu-i musai să citești până jos)

 

 3. Cuvinte-cheie fără care niciun proiect nu e cu adevărat european

Orice proiect european trebuie să cuprindă în mod obligatoriu cel puțin unul dintre cuvintele: „acces”, „modernizare”, „promovare”, „dezvoltare”, „incluziune”, „precădere”, „integrat”, „servicii”. Puncte bonus pentru cine le pune pe toate într-un titlu, ideal fără punctuație!

Titlul de mai jos ilustrează de asemenea principiul folosirii alternative a diacriticelor.

EXEMPLU: Dezvoltarea resurselor umane in educaţie pentru administrarea reţelelor de calculatoare din şcolile romaneşti prin dezvoltarea si susţinerea de programe care sa sprijine noi profesii in educaţie, in contextul procesului de reconversie a profesorilor si at (… sincer de aici mi-a fost lene să mai dau copy-paste)

 

4. Regula acronimelor fără sens

Ca să ai un titlu cu adevărat cool, alege un cuvânt care sună bine, din seria SUCCES, PUTERE, PROSPER, AVÂNT și apoi chinuie-te să construiești o propoziție care să înceapă cu literele alea.

Propunerile mele sunt:

  • SUCCES – Suport Universal de Calitate pentru Calicii Europeni din Sarmasag
  • AVANT – Acesti Voluntari Au Nasul Troznit
  • PUTERE – Puterea Unui Tânăr E Reproducerea Eficientă
  • PROSPER – Program Romanesc de Oratorie in Sprijinul Promisiunilor Electorale pentru Retarzi

Ofer consultanță.

Unul din exemplele mele reale preferate: EDUCAŢI – Excelenţă Doctorală Umanistă în Cercetare: Aplicaţii şi Teorii Interdisciplinare.

Sau pentru cei cu adevarat creativi cu literele din viața lor: PAS CU PAS – Previne Abandonul Scolar CU Programul AfterSchool (nu se știe cine previne, dar nu prea îmi vine să aflu).

Dacă nu îți iese, nu dispera. Poți oricând folosi o prescurtare care nu scurtează nimic, ci se adaugă la coadă. Cum spuneam, titlul unui proiect european de succes nu trebuie sa fie logic:

Exemplu real: „BURSE DOCTORALE – O INVESTITIE IN INTELIGENTA (BRAIN)”

…pentru că BDOIII suna cam prost și noua prescurtare BDOIIIBRAIN e mai bună.

 Sunt informat că tot din cauza problemelor legate de prescurtari și acronime, Manifestul Universal al Ideilor Europene nu a fost publicat niciodată.

 

5. Și, în cele din urmă, …

După ce parcurgi toate aceste etape, uită tot ce ai făcut și dă o șpagă la minister ca să îți indice numele care va fi finanțat. E ca la alegeri: nu contează cine votează, contează cine botează!

Un comentariu la “5 reguli pentru proiecte europene cu nume de succes”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *