Primele efecte ale deciziei Parlamentului

Acum câteva zile, indignare colectivă: parlamentarii hotărâseră că dacă nu vin destui români la vot, vor decide ei ce se întâmplă mai departe, că ştiu ei mai bine. Aşa cum anticipam atunci, decizia menită să îl încurce pe preşedintele suspendat s-a dovedit a avea efecte contrare.

 

Parlamentul i-a oferit pe tavă lui Traian Băsescu o nouă porţiune a electoratului. Reacţiile pe care le-am văzut în ultimele două zile arată că o mulţime din cei indiferenţi, din cei care nu ar fi mers la vot, se vor duce doar din cauza indignării contra parlamentarilor. Şi mare parte din ei nu erau fani ai şefului statului.

 


Ce nu am anticipat a fost, poate, forţa reacţiei împotriva deciziei Parlamentului. De la cei care au sunat la Robert Turcescu în emisiune (mai toţi începeau cu "nu ţin cu Băsescu, DAR…"), până la discuţiile urlate de vecini şi chiar comentariile de pe acest site – aud non-stop, de două zile, mai mulţi draci la adresa aleşilor decât în ultimii doi ani, de la alegeri încoace.


E riscul pe care şi-l asumă o instituţie în care încrederea populaţiei este înspre zero atunci când ia decizii care, chiar aparent doar, pot fi catalogate drept abuzuri, sau, mai simplu, atunci când îl victimizează pe un şef al statului extrem de popular. Şi care, culmea, se simte cel mai bine în postura de candidat-războinic.

 

Nu cred, deocamdată, că vor merge la vot nouă milioane de români, dar cu siguranţă vor merge acum mult mai mulţi decât s-ar fi deranjat înainte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *