Prima zi cu Smailo

Știam de foarte mult timp de primul GPS produs în România, Smailo al Arobs, iar întâlnirea de la Cluj Brands Tour a fost un prilej excelent să testez unul. Prin urmare, de vineri încoace, pun GPS-ul și dacă mă duc la magazinul din colț. Chiar eram curios dacă un produs GPS independent mai are vreo șansă în lumea în care gadget-urile devin multifuncționale. În fond, am navigare pe telefon. De ce aș schimba asta?

Prima impresie despre produs este foarte bună: subțire, cu ecran foarte mare (am modelul HDx 5.0, nu cu ecranul cel mai mare din gamă, dar nu mi-aș dori un televizor pe bordul mașinii). Ecranul arată cât de mult ni s-au schimbat așteptările: e mult mai bun decât al fostului meu GPS, dar nu se ridică la sensibilitatea pe care o așteptăm de când am intrat în era smartphone. Din fericire, are un stylus în pachet, care rezolvă problema.

Interfața e simplă; chiar dacă nu mai văzusem sistemul, setarea unei destinații a fost super-facilă din start. După prima utilizare, când a fost nevoie să fie convins că sateliții chiar există, găsește rapid și fără probleme semnalul. Îmi place să butonez, deci din start am avut plăcerea să setez locurile mele preferate din Cluj la favorite.

Însă astea sunt lucruri de bază la un GPS; ce mi-a plăcut a fost că Smailo are difuzor și microfon, așa că funcționează pe post de hands-free pentru telefon, la care se leagă prin bluetooth. Poți răspunde la telefon și chiar forma numere cu Smailo, care citește agenda telefonului.

Cel mai bun lucru, însă, e funcția TMC (Traffic Message Channel), prin care șoferii primesc informații în timp real despre problemele din trafic. Datele sunt emise prin sistem FM-RDS, aparatul le recepționează și, dacă sesizează un blocaj în față, prezintă rute ocolitoare. Cine a auzit de autostrada M0 de la Budapesta știe ce bun e așa ceva! Chiar dacă cei de la Arobs sunt pregătiți prin seria Smailo HD, sistemul în sine va deveni funcțional în România din octombrie – e bine de știut că sunt pregătit pentru el.

Smailo HDx 5.0 Mondo Travel vine și cu câteva jocuri incluse, un player foto, video și muzical și un eBook reader (doar format .txt).

Prin urmare, mai are vreun viitor un device GPS independent? În condițiile în care mă uit pe telefon, dau check-in pe Foursquare și am buton de „du-mă acolo”, care deschide aplicația Google Navigation, e clar că în direcția integrării mergem.

Numai că la cum funcționează Google Navigation, e clar că un GPS mai are încă loc la bord, separat. Pe de altă parte, viitorul lui depinde de planul de abonament pentru actualizări de hărți, informații corecte pe care să te poți baza și, evident, lipsa traficului de date în roaming când ai GPS 😀Cluj Brands Tour
 este un eveniment TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.
Sponsori principali:FarmecNapolactUrsusJolidonElectrogrupArobsLiliacGimmyLumea lumânărilor.
Partener media: 24 FUN Cluj.
ParteneriHotel AthosBistro MaitresseAutonom Rent-A-CarWebfactor.

Un comentariu la “Prima zi cu Smailo”

  1. Si eu mi-am dorit de multa vreme un GPS, dar niciodata nu am considerat ca-i foarte util dat fiind ca bateam aceleasi drumuri de prin tara. Asa ca am zis ca nu dau banii sa-mi fac moftul. Stiam de Smailo, ca-s facute de Arobs in Cluj, de cativa ani. Deci erau sanse mari, daca as fi cumparat, sa aleg brandul clujean. Si, in mai, inainte sa plec in Ghana, am castigat un Smailo HD la un concurs la mall. Si n-am avut timp sa-i pun software si sa ma joc cu el 🙁
    Asta va fi prima jucariue cand ma intorc acasa 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *