Pe cerul României se șpreiază moarte

chemtrail-vs-contrail

Fain titlu, așa-i? V-am atras atenția? Mă gândeam și la „Pe cerul României scrie moarte”, dar nu toată lumea s-a născut poet și, în plus, cuvântul „șpreiază” nu există în limba română. După cum veți citi, acest articol este despre lucruri care nu există.

Un site conspiraționist, genul ăla care vă spune că masonii vă pun praf de pușcă în roșii, are o nouă teorie: peste România au început să treacă avioane care pulverizează în atmosferă bariu, aluminiu și alte substanțe periculoase, cu scopul -firesc!- de a ne îmbolnăvi și omorî. Le putem recunoaște fiindcă lasă niște dâre nefirești de lungi pe cer („chemtrails” = chemical + trail), diferite de urmele lăsate de avioanele obișnuite („contrails” = condensation + trail).

Coincidența simpatică este că articolul a apărut săptămâna asta, luni, adică fix deodată cu ultimul episod din „Dosarele X”, în care ni se prezintă fix aceeași teorie a conspirației. Altfel spus, nu doar că înghițim mizerii, ci înghițim mizerii second-hand, deja vărsate de alții; teoria din State a devenit scenariu de film, iar scenariul a devenit „adevăr” în România, numai bun de speriat naivii fără o minimă educație științifică.

Într-o lume în care îndrepți telefonul mobil spre orice avion de pe cer, iar o aplicație pe nume Flightradar îți spune ce cursă e (de unde a plecat și unde merge, tip de avion, altitudine, viteză etc.), mi se pare incredibil că articolele astea sunt citite și distribuite de mii de ori!

Sâmbătă, la TEDxCluj, fix aceste „mituri urbane”, teorii conspiraționiste și pseudo-știința au fost demontate de speakeri români și străini cu reputații științifice solide. Din păcate, la TEDxCluj pot ajunge maxim câteva sute de oameni pe an, dar la X-Files și la site-urile de gen „un mare X pă creier” se uită mai mulți. Prin urmare, îi rog pe organizatorii TEDx să nu uite succesul de sâmbătă și să mai facă vreo 3-4 ediții pe an, toate despre știință.

Așadar: ați mânca ceva aruncat de alții pe jos? Dacă sunteți măcar atât de atenți cu propria igienă, gândiți-vă în aceiași termeni și la creier și refuzați teorii stupide, care sunt fix un fel de otravă pentru neuroni.

Deasupra României chiar se împrăștie otravă. Doar că asta nu se întâmplă din avion, ci prin intermediul multor site-uri cu adevărat toxice, cu adaos de E666 (singurul E care nu e supliment, ci deficit, cunoscut popular sub numele „prostiE”).

4 comentarii la “Pe cerul României se șpreiază moarte”

  1. Cea mai periculoasa otrava ce se poate raspandi peste omenire este informatia, dar nu cea precisa, ci cea transmisa, comunicata de oameni ce au modelat-o dupa bunul plac, facuta in asa fel incat oamenii s-o inghita cu mai multa incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *