Pâine bună, o reţetă pe cale de apariţie

Beau cam doi litri de sucuri acidulate pe zi și nu mănânc fructe sau legume pentru că trebuie, ci doar fiindcă-mi plac; nu s-ar putea zice că sunt atent peste măsură la ce mănânc. Și totuși, există un domeniu în care citesc etichetele cu lupa și scot ingredientele la tablă, să văd care ce știe face și de ce-i acolo: pâinea.

Știam că pentru o pâine bună ai nevoie de patru lucruri: făină, drojdie, apă și sare. Să citim ingredintele unei pâini luate dintr-un magazin la întâmplare: după „cei patru mari” urmează amelioratori, anti-aglomeranți și oxidanți. Am văzut și etichete mult mai lungi, cu o listă de substanțe de pe care cred că lipseau doar clorhidratul de potasiu și concentratul de argon, în rest fiind prezent tot tabelul lui Mendeleev.

Ce rost are să băgăm milioane de chimicale și în cel mai de bază produs din alimentație? Ca să reziste o zi în plus în casă?

Nici măcar asta nu cred că se întâmplă. De când a deschis Panemar un magazin lângă mine, îmi cumpăr tot timpul de la ei și nu observ să se strice mai repede (folosesc Panemar ca termen de comparaţie pentru că pâinea lor nu conține niciun soi de conservanţi şi alte chimicale). E drept, e și destul de bună ca să nu supraviețuiască foarte mult nemâncată – recomandarea mea e pâinea cu semințe (mexicană, parcă), al cărei timp de înjumătățire la mine în casă e de cam o oră. Apoi dispare și jumătatea cealaltă.

Sunt destul de obișnuit cu cumpărăturile dintr-un supermarket, că nu îmi place să caut prin 3-4 magazine, dar în marea majoritate a cazurilor pâinea nu o mai iau de acolo. E de a ajuns să citesc eticheta ca să mă întorc la Panemarul de lângă casă.

Dacă avem vreun chimist în public, îl rog să-mi explice şi mie ce rost au restul prostiilor vârâte cu de-a sila într-o pâine. Până atunci, pot doar să mă bucur că mai am de unde lua pâine fără toate cele. Doar gustoasă.

4 comentarii la “Pâine bună, o reţetă pe cale de apariţie”

  1. Spre deosebire de alte tari, Romania nu are cultura alimentara. Cel putin nu una sanatoasa. Cumpara orice si mananca orice, iar scuza preturilor nu tine mai niciodata. Vei fi uimit sa vezi cat este de fapt de ieftin sa mananci (mai) sanatos. Romania nu are insa cultura painii de calitate, Andrei. La noi se baga in burti paine alba, si aia de proasta calitate, evident.

    Din pacate, nu avem brutarii de calitate, in orice caz nu multe. In Germania si Franta lumea face coada la brutarii. Acolo, ala care-ti face painea nu-si permite sa bage porcarii in ea, ca il cunosti, e nenea „Hans” de la colt sau „Francois”-prima-la-dreapta.

    Mancam gras si prost in Romania, iar painea pe care o arati tu aici este exemplul ignorantei nu a aluia care o vinde, ci a boului care o cumpara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *