O lege periculoasă pentru libertatea noastră, în Parlamentul României

În timp ce noi stăteam cu ochii pe buteliile numite SOPA, PIPA și ACTA (cred că la ei proiectele de lege cu mai mult de 4 litere sunt interzise printr-o lege specială), în Parlamentul României e pe punctul să se comită o altă măgărie: Legea privind retenția datelor de trafic.

Așa i se zice în buletin, dar la bere prietenii îi spun legea Big Brother.

Ca orice lege proastă, ea are intenții bune: să transpună o directivă europeană în legile României. Doar că o formă anterioară a acestei legi a fost declarată neconstituțională. Noua propunere nu doar că nu rezolvă problemele vechi, ci „este o variantă mai periculoasă pentru drepturile cetățenilor, cu o procedură vagă şi neclară de acces la date”, susține Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI).

CJI, unul din cei mai mari apărători ai drepturilor omului și libertății de exprimare în România, ne spune așa:

[quote]Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a refuzat avizarea proiectului, Senatul a respins în unanimitate de voturi acest proiect de lege, iar Guvernul României a refuzat să îl susţină public. CJI, alături de alte ONG-uri, a adresat Camerei Deputatilor solicitarea de a respinge acest proiect de lege. În plus, am solicitat Guvernului să își facă publică poziția față de transpunerea Directivei, în condițiile în care există o procedură de infringement împotriva Românei pentru întârzierea transpunerii[/quote]

Textul e semnat nu doar de CJI, ci și de ONG-uri precum Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului – Comitetul Helsinki.

Această lege îi va obliga pe toți furnizorii de servicii de comunicare să înregistreze pentru șase luni următoarele:

  • cine comunică
  • cu cine comunică
  • data, ora și durata comunicării
  • tipul de comunicare
  • date de identificare ale echipamentului sau dispozitivelor folosite pentru comunicare
  • locul unde se află dispozitivele mobile de comunicare
Nu doar la noi există opoziție față de legea Big Brother. În Germania, Cehia și Cipru Curțile Constituționale au respins deja legea, așa cum s-a întâmplat și la noi, iar directiva întâmpină opoziție și în Olanda.

Voi ce ziceți, ne trebuie legea Big Brother?

2 comentarii la “O lege periculoasă pentru libertatea noastră, în Parlamentul României”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *