19th Ave New York, NY 95822, USA

O idee de nota 10: Atipic Beauty, fashion din scaunul cu rotile

atipic-beauty

Când viaţa îţi dă lămâi, fă limonadă. Asta zic englezii. Alţii adaugă Cola şi rom, îşi fac o Cuba Libre şi se bucură de viaţă. Când nu mai poţi umbla şi te deplasezi doar în scaunul cu rotile, unii se resemnează. Alţii vin cu idei mai năstruşnice.

Acum închideți ochii și imaginați-vă pentru o clipă o defilare de modă în care manechinele sunt în scaune cu rotile. La ce vă duce gândul?

Eu unul m-am gândit la țara în care trăim și modul în care oamenii care sunt altfel (oricum altfel!) sunt văzuți de cei din jur.

Să schimbăm perspectiva.

„Prezentăm persoanele cu dizabilităţi din altă perspectivă, mai exact a frumuseţii care învinge boala. Aducem pe podium, în prezentare de modă, 15 modele în scaun cu rotile, fiecare model fiind însoţit de o vedetă autohtonă. Obiectivul nostru fundamental este promovarea imaginii persoanelor cu dizabilităţi prin construirea unei societăţi tolerante şi îndepărtând toate barierele”, spune Iuliana Magda Coman, cea care a inițiat un proiect în premieră pentru România: Atipic Beauty.

Vom avea la Cluj o defilare de modă pentru persoane cu dizabilități. Oameni care de obicei se lovesc de bariere de când ies pe stradă – de la cum sunt văzuți de cei din jur până la barierele cât se poate de fizice, cum ar fi spațiile neaccesibile lor fără asistență.

Atipic Beauty înseamnă să deschidem ochii și să devenim conștienți de propriile prejudecăți. Ce nevoie au acești oameni de modă? „Mergem pe principiul că persoanele cu dizabilităţi pot să realizeze orice îşi propun. Eu, de exemplu, continuu să lucrez chiar dacă sunt în scaunul cu rotile, am colaborări în Germania, şi plecând de la propriul exemplu am înfiinţat Asociaţia Open Your Heart, prin ale cărei proiecte urmărim să insuflăm dorinţa de performanţă, de evoluţie pe plan profesional”, spune Iuliana.

Da, chiar ea este un fotomodel care azi nu mai poate umbla, dar merge mai departe. Și sunt 100% de acord cu ea: un moment greu, care îți schimbă viața pentru totdeauna, nu trebuie să o și oprească. E firesc că mulți ne-am simți blocați după o asemenea tragedie personală; Iuliana şi Open Your Heart arată prin puterea exemplului personal că există şi un alt drum.

Nu am fost în viaţa mea la vreo defilare feşăn, dar în 30 octombrie voi fi la Opera Plaza pentru Atipic Beauty. Ceea ce alţii spun doar în sloganuri aceşti oameni demonstrează în fiecare clipă: nu e doar modă, e o alegere de viaţă.

Atipic Beauty e organizat Asociaţia Open Your Heart, în parteneriat cu Performed Events, cu sprijinul criticului de modă Alin Gălăţescu. Chapeau bas, doamnelor şi domnilor!

Leave a comment