O bătaie de joc a la Cluj: Cimitirul Central are program de bancă

orar-cimitir-central

Azi aș fi vrut să ajung în Cimitirul Central, să aprind niște lumânări. Am ieșit de la lucru și am ajuns până la o poartă bine ferecată cu un lacăt. După un moment de nedumerire am văzut o plăcuță. Vopsea albă, dată cu pensula de meșterii locali pe un panou negru murdar (cum altfel?): 8-17.

Ăsta-i programul celui mai mare cimitir din Cluj până în 31 martie. La banca de la mine de pe stradă e deschis până la 17:30.

Șomerii, pensionarii și chiulangii de la școală sunt singurii care au dreptul să mai ducă vreo floare în cimitir câtă vreme e program de iarnă. Cei care muncesc să facă bine să se roage în memoria celor dragi și de acasă: oricum n-au timp.

Da, se fură flori din cimitir. S-au montat niște camere, pe ici pe colo. Da, e iarnă și se întunecă mai repede. Dar de ce să aprindem lumini? E mai simplu să închidem șandramaua și să mergem și noi mai repede acasă, lăsând clujenii să se închine la lacăte, făcându-și cruci de uimire că ăl mai mare cimitir din Cluj, unde ne amintim de generații întregi dinaintea noastră, are program de gostat comunist.

Nu mai vorbesc de faptul că Hajongardul ăsta e recomandat de mulţi – chiar şi de Centrul de Informare Turistică a Primăriei – ca un obiectiv care merită vizitat şi din alte motive decât cele sufleteşti.

Eu? Voi merge să aprind lumânări într-o zi în care „mă cer” special de la muncă pentru asta. În fond, șefimea cimitirelor știe: morții noștri nu fug nicăieri.

 

Un comentariu la “O bătaie de joc a la Cluj: Cimitirul Central are program de bancă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *