19th Ave New York, NY 95822, USA

Noul Adevărul vs. noul Monitorul

Adevărul de Cluj anunţă astăzi oficial ceea ce se ştia prin presă de câteva săptămâni, şi anume schimbarea numelui în "Făclia – ziar independent de Cluj", începând din 11 mai. Iar din 7 mai şi Monitorul de Cluj va avea un nou layout şi o nouă prezenţă online, prin urmare iar avem mişcări mari de trupe pe una din cele mai "paşnice" pieţe de presă din ţară – din punct de vedere al numărului de cititori.

Motivul este evident: brandul e similar cu Adevărul, cotidianul naţional; prioritatea asupra mărcii este mai puţin evidentă:

 

Ziarul "Adevărul de Cluj" a apărut în 23 decembrie 1989 cu titlul "Adevărul". Câteva zile mai târziu, "Scânteia poporului" din Bucureşti s-a transformat în "Adevărul".

Aşadar, redactorul-şef Ilie Călian scrie că "Adevărul" a apărut la Cluj în 23 decembrie 1989, înainte de cel "naţional", şi abia apoi şi-a schimbat denumirea în "Adevărul de Cluj", pentru a evita confuziile. Însă, dacă bine îmi aduc aminte, de fapt ziarul s-a chemat iniţial "Adevărul în libertate" şi nu simplu "Adevărul".

 

Interesantă este şi o altă discrepanţă din text: adică Scânteia a devenit Adevărul, dar Adevărul de Cluj a "apărut" şi nu are nici o legătură cu Făclia dinainte de 1989… dincolo de faptul că acum îi preia numele.

 

Tot Ilie Călian mai sugerează că Adevărul naţional ar fi favorizat în cadrul proceselor pentru proprietatea mărcii:


"Se spune că cel mai deştept cedează. Nu suntem mai deştepţi decât cei din Bucureşti, dar Adevărul de Cluj nu apare pe Dâmboviţa, lângă Parlament, Guvern şi Justiţie"

 

În privinţa Monitorului de Cluj, acesta vrea să îşi întărească prezenţa online, încercând o formulă mult mai interactivă decât cea de acum, care nu permite prea mult dialogul cu cititorii, şi îşi va împrospăta şi formula grafică a ediţiei tipărite.


Ziarele locale par să dea din ce în ce mai mult atenţie internetului. Mihai Prodan anunţa pe blog cu ceva timp în urmă că Agenda Clujeană, ziarul la care lucrează, a început să publice ştiri online independent de ediţia scrisă (eu nu le-am găsit pe site, dar mai trec), iar ZIUA de Cluj şi-a refăcut pagina din temelii, după mai bine de un an de eforturi.

 

Related Posts

Leave a comment