Nimeni nu poate fi profet în țara lui. Cu excepția lui Groparu

Aseară, filmul „Usturoi” a ajuns acasă – sau, cel puțin, într-una din casele lui: județul Sălaj. Este locul de unde sunt o mare parte din actori, inclusiv Sebastian Topan și Darius Stoica, doi copii care pleacă la Hollywood (despre care știu că-i în Cluj) ca să se facă actori țîgani evrei, să facă bani și să lase o poveste de dragoste să se împlinească.

Filmul a fost proiectat în deschiderea festivalului de film Tenaris CineLatino, care reunește producții din România și America Latină, iar publicul a arătat cam așa:

Darius Stoica, cel mai recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace
Darius Stoica, cel mai tare recital la vioară pe care l-am auzit de la Toamna Muzicală Clujeană încoace, în deschiderea filmului

Rectific: în poza de mai sus e cam 40% din public.

Într-un amfiteatru în aer liber de 450 de locuri, în Parcul Central al Zalăului, s-a stat și pe scări, și în picioare pe margini, iar câțiva oameni au privit filmul de sus, de dincolo de gardul care împrejmuiește parcul. Cu 15 de minute înainte de proiecție, organizatorii festivalului – TenarisSilcotub și Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc – au decis să mai planifice o proiecție, fiindcă amfiteatrul era deja plin și sute de oameni mai voiau să intre. Am anunțat proiecția a doua, dar nimeni nu s-a clintit. Noi vrem Usturoi!

Usturoi-Zalau
foto: Facebook Tenaris CineLatino

Reușita „Usturoi”-ului nu-i însă că a atras o audiență record la Zalău (după Cluj, Sibiu, București…), sau că publicul a stat lipit de scaune, a râs și a aplaudat mai mereu, ci faptul că e un film independent incredibil de bine realizat și cu un extraordinar mesaj pozitiv. „Usturoi” face mai multe împotriva discriminării romilor decât toate campaniile pe care le-a făcut vreun guvern şi strămoşii lui. Filmul ăsta, dacă ne arată oameni fumând, ne zice şi că fumatul nu-i bun, iar când ne arată vrăjitoare, ne arată foarte clar cât de naivă e credinţa în acest gen de ocult. Şi nicio clipă nu devine sentenţios şi nu dă lecţii.

„Usturoi” e o colecție de episoade care se leagă într-o poveste frumoasă. Aproape la fel de frumoasă ca povestea realizării lui, pe care producătorul și scenaristul Radu Băzăvan continuă să o scrie, pentru ca tot mai mulți oameni să vadă filmul în cinematografele din toată țara.

Mulţumesc TenarisSilcotub că a pariat pe acest film în deschiderea unuia din cele mai mari evenimente dedicate comunităţii organizate de companie. Felicitări regizorului Lucian Alexandrescu şi întregii echipe. Iar producătorului, scenaristului şi Radu Băzăvan (creditat pe generic și drept catering boy), ce să-i mai zic? Ştii regula că „nimeni nu-i profet în ţara lui”? Sper că Zalăul ţi-a arătat că ţie ţi-a ieşit.

Apropo, Usturoi Doi pe când?

3 comentarii la “Nimeni nu poate fi profet în țara lui. Cu excepția lui Groparu”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *