19th Ave New York, NY 95822, USA

Nebunilor, mai aveți vreo coardă sensibilă?

Napocelli
foto: Sânziana Crăciun

Stăm pe Facebook și messenger. Din minut în minut telefonul bipăie: mesaj, chat, notificare, Whatsapp, retweet, comment. În nebunia asta cotidiană, mai aveți vreo clipă de liniște?

Vă mai ascultați vreodată gândurile?

Mai există armonie?

Aseară am tăcut preț de două ore. Vreme de două ore fără telefon, SMS, mail și Facebook, am stat în loc și i-am ascultat pe cei 12 violonceliști din ansamblul Napocelli. Sunt instrumentiști care cântă piese din repertoriul universal, reorchestrate pentru violoncel. E un concert la care vreau să ajung de vreo doi ani (recitalurile Napocelli sunt rare), chiar dacă anul ăsta nu a cântat omul care a inițiat ansamblul, Ciprian Câmpean – violoncelist la Filarmonica de Stat „Transilvania”.

A meritat să fiu aseară în sala pe jumătate doar plină a Casei Universitarilor, unde am văzut din nou ce înseamnă public de filarmonică: oameni care știu că nu se intră / iese / schimbă locul în sală în timpul recitalului, care știu că nu se aplaudă între părțile unei lucrări, care nu foșnesc, deschid pungi și sticle de suc în timpul concertului. Tot ce s-a auzit a fost muzica a 12 instrumentiști și povestea spusă de Emeric Kostyák, mentor al ansamblului și povestitor, care a avut un stil fermecător și natural de a povesti ce a compus Debussy după o întâmplare cu nevasta la restaurant sau de a îndemna publicul să își imagineze o scenă pe care compozitorul voia să o sugereze prin acorduri.

Casa Universitarilor în sine, sala Auditorium Maximum, și-a confirmat renumele de spațiul cu cea mai bună acustică din Cluj. După o perioadă de probleme și stres, speram să nu fiu atât de obosit încât să nu-i pot aprecia. Am ieșit mai energizat decât am intrat în sală. În muzica celor 12, fără multitasking, mi-am găsit liniștea.

O înregistrare care nu e de ieri, dar vă faceți o idee:

Related Posts

Comments (2)

Frumos Andrei….

[…] doilea concert de violoncel la care particip în cadrul TMC 2012, de data asta recital solo, după concertul ansamblului Napocelli – dar de multe ori am avut senzația că sigur sunt mai mulți instrumentiști pe scenă. […]

Leave a comment