Muzeul Farmaciei

UPDATE: Citește mai multe despre Colecția de Istorie a Farmaciei și despre campania de salvare a muzeului pe www.muzeulfarmaciei.ro

 

Un crâmpei din sufletul Clujului, Muzeul Farmaciei funcționează în clădirea cunoscută drept „Casa Hintz”, după numele ultimilor farmaciști care au lucrat acolo. Eu am descoperit Muzeul Farmaciei cu mai bine de zece ani în urmă. Nu îmi amintesc prima vizită, dar știu că am rămas uimit de faptul că există așa ceva într-o clădire pe lângă care trec zilnic și de care nu știam mai nimic.

De atunci, de fiecare dată când am avut oaspeți la Cluj, le-am arătat și acel muzeu. Am fost acolo de zeci de ori și aș mai merge oricând. Dar muzeul riscă să se închidă.

Moștenitorii familiei Hintz au revendicat clădirea şi au câştigat procesul, iar muzeul riscă astăzi să fie evacuat. E dreptul lor să ceară asta; tradiţia cu care ne mândrim a fost în primul rând a lor. Cred însă că şi clujenii au dreptul ca un asemenea muzeu, unic prin amplasarea sa autentică, să nu dispară.

Ţine de noi, clujenii, să arătăm că ne pasă de Muzeul Farmaciei. Primul meu apel: mergeţi în vizită şi arătaţi tuturor că acel loc trebuie salvat!

Andrei

 


Muzeul Farmaciei. Cronologie

Muzeul Farmaciei este numele „prietenos” pentru Colecția de Istorie a Farmaciei, aflată în subordinea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, aflat la rândul său în subordinea Ministerului Culturii.

* 1573. Farmacie de stat. Se deschide în clădirea pe care o vedem şi azi prima farmacie a Clujului

* 1752. Farmacia privată. Farmacia este închiriată farmaciștilor particulari.

* Sec. XIX. Familia Hintz. Farmacia intră în proprietatea familiei Hintz.

* 1949. Plăcintăria comunistă. Spațiul este naționalizat. Prin grija statului comunist, în această clădire istorică începe să funcționeze o plăcintărie

* 1954. Muzeul. Profesorul Valeriu Bologa convinge nomenclatura că tradiţia de 400 de ani merită păstrată, iar spaţiul devine muzeu al farmaciei.

* 2008 – 2011. Retrocedarea. Instanţele din România decid că foştii proprietari au dreptul să primească înapoi clădirea. Muzeul ar putea fi evacuat, dacă autorităţile nu găsesc o soluţie.

2012?

 

2 comentarii la “Muzeul Farmaciei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *