Ce e nou la Monitorulcj.ro?

Noul format monitorulcj (imagine fara popup)De câteva ore este online noul site monitorulcj.ro, relansat odată cu ediţia tipărită a ziarului. La primul ochi, noua formulă mi se pare cam la fel cu cea veche, pe internet, în timp ce mare parte a schimbărilor binevenite par rezervate ediţiei tipărite. Şi spun "mi se pare", cu un subiectivism de care sunt conştient, pentru că după ce am văzut schimbările am avut impresia că s-a ajuns la lucruri care existau deja la, să zicem la "întâmplare", ziarul la care lucrez eu.

Îmi place foarte mult că noua denumire este monitorulcj.ro şi în forma tipărită a ziarului. Arată clar importanţa variantei online, ba mai mult, sugerează chiar că, în viitor, aceasta poate deveni predominantă.

Pe site, diferenţele nu sunt substanţiale. Grafica e aceeaşi, iar motorul site-ului este tot Intellisource CMS, după cum scrie în josul paginii, unde e un link care n-a funcţionat de când e ziarul (vechi) online.


Un punct bun pentru mine e că au păstrat integrarea cu Monitoarele de Sibiu şi Alba, ceea ce îmi face munca mai uşoară când mă ocup de revista presei de Transilvania, la radio.


Însă nu există deocamdată acele ştiri non-stop de care era vorba, 24 de ore din 24, deşi pentru ele avem în textul de prezentare a schimbărilor un termen de realizare: "în curând". Nici blogurile sau alte elemente interactive noi nu au apărut ("în câteva săptămâni"), prin urmare rămân variantele de comentariu pe articole şi adrese de email de contact (pe care le are oricum deja orice publicaţie).

 

Lipseşte butonul trafic.ro, deşi site-ul mai apare în clasamentul mass-media, cu puţin sub ZIARUL Clujeanului, după ce o vreme a fost pe primul loc între locale.


Dar tot nu sunt diacritice! Cât e de greu?!


Modificările sunt mai uşor de văzut în ediţia tipărită
(nu au pus încă coperta nouă în format PDF pe site, aşa că rămânem doar cu poza mică). Logo-ul e complet schimbat pentru prima dată, iar în textul despre noua formulă ni se promite în pagina doi o hartă a Clujului pe care să fie marcate evenimentele, în stil "infografic". O inovaţie binevenită şi utilă inclusiv clujenilor, nu doar turiştilor, pentru că e greu să ţii întotdeauna pasul cu schimbările din oraş. Dincolo de asta, schimbarea fonturilor şi a layoutului a dat într-adevăr un ziar mult mai modern şi mai aerisit.


Mă amuză însă explicaţiile despre cum vor avea textele drept condimente "informaţii adiacente – citate sau cifre esenţiale". Există la ZIARUL Clujeanului cel puţin de anul trecut, doar că le zicem "declaraţii", respectiv "cifre", şi la România Liberă de Transilvania-Banat de la recenta schimbare de format. Precum şi faptul că prima pagină va avea mai puţin text brut şi mult mai multe "acroşuri", respectiv trimiteri la paginile de interior, ceea ce este iarăşi nu chiar o noutate.


Per total, schimbările sunt elegante şi de efect, mai ales în varianta print. Noua faţă a Monitorului de Cluj e mult mai atrăgătoare şi cu siguranţă mai plăcut de citit, aşa că va avea efecte şi la nivelul conţinutului… inclusiv al altor ziare. Sper în continuarea schimbărilor şi pe online, pentru că se pare că Monitorul ştie importanţa oferirii de conţinut în acest format.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *