Merită un Oscar: ei au scos cultura din dubă!

Într-o țară în care site-urile  de cultură beneficiază de tratament VIP în spatele dubei de jăndari, într-un oraș numit Cluj-Napoca s-a semnalat o coadă în fața unui muzeu, în seara de Dragobete. Oamenii au stat dinainte de deschidere ca să viziteze Colecția de Istorie a Farmaciei.

Acest succes de box-office s-a înregistrat însă ca ultim episod dintr-o lungă linie de filme de Oscar. A început cu un film alb-negru: un blogger s-a dus la conducerea Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei și a zis: vreți să ajutăm Colecția de Istorie a Farmaciei să trăiască? Haideți să facem un elixir al dragostei, să vină lumea să-i afle secretul și să se îndrăgostească. De Muzeu! Iar Carmen Ciongradi, directorul MNIT, a zis „da” din toată inima.

Un Oscar pentru cea mai bună imagine a luat un serial polițist cu multe episoade, a cărui protagonistă este Zăineasca. Interceptările unor repetate conversații telefonice și pe messenger arată că această de-mulți-copiată-și-de-nimeni-egalată tânără ar fi responsabilă de tot ce înseamnă vizual în campania asta: de la sigla muzeului la designul sticluțelor cu Elixirul Dragostei.

Un bizar film de artă s-a consumat în câteva seri în care, într-un spațiu de legendă bahică numit Centrala, doi băieți preparau Elixirul Dragostei: maestrul poticăraș Vio Dragomir din Le General a redescoperit rețeta vechilor spițeri, cu bloggerul pe post de ucenic și montator-capace. Suntem asigurați că filmul, o reconstituire istorică demnă de Oscar, e adecvat unei audiențe generale!

Thriller financiar! Rugat să găzduiască niște afișe cu evenimentul de la Muzeul Farmaciei, generalul Generalului , Mr. Adrian Toma, a speculat la bursa ideilor bune: spionii noștri raportează că omul ar fi investit în cultură, dându-și banii pe bilete pe care le-a oferit apoi în cel mai iubit bar din Europa Centrală și de Sud-Est.

Poveste de dragoste de Oscar cu Artvinium și Cramele Recaș: ei au oferit ingredientul de bază al poțiunii, un vin roșu demi-sec cu un gust minunat, în armonie perfectă cu ingredientele de care am avut nevoie.

Oscar pentru un scenariu originalPerpetuum a oferit sticluțele Ikonna, în care elixirul dragostei a prins formă. Filmul are o intrigă absolut șocantă pentru protagoniști: bloggerul i-a sunat pe oamenii de acolo, pe care nu îi cunoștea, și în 15 minute a avut toate sticlele necesare!

Oscarul pentru cea mai bună animație creată în jurul unui proiect îl ia comunitatea de bloggeri din Cluj și din țară, ale căror articole și recomandări au făcut proiectul cunoscut în toate colțurile internetului.

O categorie nouă la Oscarurile astea: premiul pentru cel mai bun SF. Pentru că în seara premierei, adică de Dragobete, am aflat o veste care îmi scăpase în febra pregătirilor: Boiler Club a anunțat pe Facebook că oferă 50% reducere la intrare tuturor celor care veneau cu bilet de la Muzeul Farmaciei. Deși nu îi știam pe cei de acolo, deși nu îi rugasem, sunt oameni care au vrut să se implice și să ajute. Science-fiction, vă zic! Cineva să îmi dea coordonatele, să știu unde mă teleportez ca să le mulțumesc.

Un Oscar pentru lung-metraj, pe deplin meritat, pentru colegii mei de la PR & More: lor le datorez o mulțime de idei bune legate de campania asta; de la ei au pornit pachetele spre bloggerii din țară, datorită lor am avut afișe, stickere, etichete pentru sticle. Dar, mai ales, oamenii ăștia au avut răbdare de lung-metraj cu mine în ultimele săptămâni, când am fost cu capul în nori de elixir.

Mulțumesc tuturor. Mă bucur că împreună ne-a ieșit un film așa de bun. Oscarul adevărat o să îl vedem când vom ști că Muzeul Farmaciei e în siguranță pentru totdeauna; dar astăzi avem motive de bucurie și sper că veți sărbători cu mine.

Cu drag,

@aronetz

4 comentarii la “Merită un Oscar: ei au scos cultura din dubă!”

  1. felicitari Andrei. Le meriti pe deplin ca nu numa io stiu cat te-ai straduit si cat ai muncit ca sa iasa evenimentul asta bine. Si a iesit. Si imi pare sincer rau ca nu am fost, dar am fost prezenta cu gandul si sufletul. No, pe cand urmatoarea actiune, ca incepe sa-mi placa :))

  2. Felicitari! Si la cat mai multe evenimente de acest gen!
    Sper ca la anul pe vremea asta ne vom aminti de vremurile in care niste bloggeri clujeni sa straduiau sa salveze Muzeul 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *