„Magicul Mungiu”, câştigător la Cannes

Mai e puţin până începe TIFF şi prin Cluj se simte aerul de anticipare. Nici nu-i de mirare, după ultima săptămână, în care a plouat şi cu veşti bune, măcar în domeniul ăsta. Încununarea a venit aseară, când Cristian Mungiu a câştigat la Cannes Palme D'or.


E primul Palmier de Aur luat de vreun lung-metraj românesc.

Al doilea, după cel primit de Popescu Gopo, acum exact 50 de ani, pentru un scurt-metraj. Aşa am început în dimineaţa asta, la ora 6, ştirile; o plăcere de proporţii să vorbesc întâi de Cannes şi abia apoi de Cotroceni.


Cristian Mungiu spunea la Cannes că premiul e al unei generaţii tinere, căreia îi confirmă valoarea. O generaţie care reuşeşte chiar să mă aducă înapoi în sălile de cinema, de unde am fugit cu ceva timp în urmă. Pentru că, deşi surd nu sunt încă, nu pricepeam niciodată ce mormăie ăia în filmele româneşti. Şi pentru că am văzut "A doua cădere a Constantinopolului", ceea ce nu vă doresc de niciun fel.


Începem să nu mai avem o industrie a filmului second-hand. Nu mai suntem doar platouri de filmare pentru alţii. Ne găsim idei şi discurs. Am început ziua de sărbătoare revăzând un film care mi-a plăcut teribil de mult când l-am văzut prima dată. Îl puteţi zări pe youtube sau direct în preview-ul de aici – Când se stinge lumina.


P.S.: dacă aveţi timp deseară la ora 19, mergeţi la Casa Tranzit pentru o doză de inspiraţie şi inteligenţă. Doi tineri au adus la Cluj "ideas worth spreading", discursuri de la conferinţele anuale TED pe care le puteţi vedea pe www.ted.com. Coborând de pe internet, le puteţi acum vedea împreună cu alţii şi comenta. Intrarea e liberă, iar apa minerală şi biscuiţii la fel. Ca să nu mai vorbesc de inspiraţie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *