19th Ave New York, NY 95822, USA

Logica salariilor din presă

Foarte multe discuţii purtate zilele astea pe tema banilor, după ce a devenit publică informaţia că ZIUA de Cluj a tăiat salariile cu 10%, sub pretextul „e mai puţin de muncă fără ediţia de sâmbătă” – dar şi în contextul în care patroni locali folosesc criza drept pretext pentru a-şi bate joc de ziarişti.

Câteva argumente false pe care le-am auzit în dezbateri, nu numai în legătură cu Ziua – unde oricum n-are rost să căutaţi hibe financiare, pentru că e una din redacţiile care n-a auzit de întârzieri la salarii – ci cu povestea crizei în general:

1. E mai puţin de muncă, deci e normal să tăiem salariile. Dacă ar fi aşa, cu aceeaşi logică, ar fi fost normal să plătiţi orele suplimentare ale fiecărui om.


În plus, amintiţi-mi: acum se lucrează (să calculăm doar printul) 5 zile pe săptămână. Strict după legislaţia muncii, asta nu e „mai puţin”, e NORMAL.

2. Ediţiile de sâmbătă nu se justifică. Recunosc problemele cu distribuţia, dar atât. Altfel, ediţiile de weekend se justifică perfect, dacă sunt adaptate zilei de apariţie. Vreţi exemplu de triplare a numărului de cititori în weekend?

3. Nu e normal să tai salariile când tu îţi faci concediul nu-ştiu-unde. Altă prostie. Patronul poate să îşi facă vacanţa fix unde vrea; odată că ziarul n-o fi unica lui sursă de venit, iar apoi, câtă vreme firma n-a dat faliment şi nu se închide, înseamnă că angajaţii acceptă situaţia.

Aici a zis-o Farcash, ziariştii nu se organizează, aşa că…. şşş!

4. E normal să iei măsuri, pentru că e criză. Elefantul şi furnica trec peste pod, iar furnica se teme că din cauza ei s-ar putea rupe podul, nu? Mare parte a ziarelor care invocă acum criza aveau de fapt probleme financiare de mult, mult timp.

Aşa că nu se iau măsuri anti-criză, ci se fac reduceri de personal pentru că brusc şi-au dat seama că nu faci câteva pagini cu 40 de oameni şi trebuie să mai şi încasezi ca să trăieşti. Povestea crizei e un pretext ca să nu recunoască faptul că nu-şi face nime publicitate acolo şi, prin urmare, nu intră bani (cinstiţi).

Logica moare prima, uneori.

Related Posts

Comments (6)

1. sunt de acord cu tine
2. când a apărut clujeanul ultima dată pe print în weekend? de mult, aşa-i? de foarte mult, chiar. aşa că, în cazul ăsta…
3. hai să zicem că sunt parţial de acord cu tine.
4. exagerezi prin simplul fapt că generalizezi. altfel, da, presa clujeană trec de mult timp printr-o criză. dar nu financiară, ci de identitate.

La punctul 4, de acord, e o generalizare, intentionata de data asta, pentru ca sunt foarte multe cazuri unde criza e o scuza stupida.

Cat despre editiile de weekend, sa stam un pic sa vedem ce face Adevarul, care e 7 din 7. Evident ca daca ai editie de sambata si o dai luni, dai si chix!
Trebuie sa rezolvi distributia inainte, si pana acuma nu a facut-o nimeni. Dar ce impiedica un cotidian pe bani in timpul saptamanii sa aiba editie gratis sambata, care putea fi si un bun „carlig” pentru restul? Dar faptul ca in weekend nu exista cititori e un mit, trebuie doar sa ajungi la ei.

Distributia e o mare problema. De ce nu se pot da ziare gratuit in wewekend? Sa fie acelasi motiv pentru care cele date gratuit in timpul saptamanii ajung greu la cititori?

Depinde. N-am vazut Cluj Expres sau Informatia pe strazi de luni intregi, in schimb stiu cel putin 3 sau 4 locuri in drumul meu unde pot gasi Adevarul de seara.

Prin urmare, nu e doar „distributia nu merge”, mai depinde si ce-si face omul cu mana lui… unora le iese. Cum spuneam, sa vedem cat rezista.

Conceptul Adevarul de Seara e complet diferit de ClujExpres sau Informatia. Mult mai bine gandit, mult mai bine pus la punct.
Nici nu incape comparatie intre situatii. Si va rezista, sper, mult si bine

ca presa clujeana nu e organizata, e veche de tot! prima incercare de a stringe ziaristii laolalta a facut-o prin 94-95 carol hirsan, numai ca el era cotat drept „ziarist prost”. nu l-a ajutat prea mult nici asocierea in proiect cu tavi iacob (pe atunci la mesagerul). in rest, asociatiile care mai mult nu exista (vreo 3) APPC-ul care e o gluma, nu au cum sa rezolve problema. cum nici presupusul sindicat al lui tibi farcas nu o va face, pt. ca tibi nu are puterea sa ii impace pe toti. oricum, ar fi nevoie de o analiza mai lunga… poata altadata

Leave a comment