Live text de la înmormântare. Veșnică pomenire cui te-a comandat!

foto: ciordita de la Hurdu

Dincolo de stupiditatea ideii de a face live text de la o înmormântare, dați-mi voie să îi iau apărarea domnișoarei / doamnei Ionela Roșu de la Adevărul, care a avut nefericirea de a fi trimisă la coșciugul lui Iurie Darie, ca să ne transmită cum decurge spectacolul.

Dacă amicul Hurducaș o bănuiește că e proastă, eu o bănuiesc că e doar ironică. Să vă explic. E duminică și, în loc să mergi la plajă cu prietenii, să te bucuri de căldura de noiembrie, trebuie să mergi în redacție. Acolo, unul redactor-șef sau ceva, te trimite la mama naibii să scrii articol despre cum îl îngroapă pe nu-știu-cine. Și îți zice să faci live text.

Acuma, ca ziarist, când ți se cere live text de la mort, ai două opțiuni: să-ți dai demisia sau să-ți omori șeful. Dar să presupunem că dna / dra Roșu are la rândul ei niște rate la casă, niște copii de crescut, deci nu își permite. Și atunci face singura chestie pe care o faci în situația asta: mergi și încerci să salvezi situația scriind la mișto.

Arăți cum Florin Piersic și Ion Dichiseanu sunt mai interesați de interviuri decât de reculegere; arăți cum nevasta ceartă mortul și descrii la modul grotesc circul în care se implică; arăți cât de spectacol ieftin e la români ceva ce ar trebui să fie un moment solemn.

Vă avertizez că o să fiu la fel de grotesc precum ziarista de la Adevărul și o să vă zic o poveste.

Ceva unchi de gradul al șaptelea de-ai mei avea un text pe care îl spunea ca să facă mișto de certurile din familie și, mai ales, de o altă mătușă pe care n-o suporta nicicum. Îi plăcea maxim să vorbească despre cum o să moară și zicea așa: când oi muri io, o să las prin testament să vină toate neamurile să-mi sufle în cur cu un pai. Numa’ Popeasca, când vine, o să spună că i-i greață să pună gura pe paiul prin care ați suflat și voi. Și atunci o să întoarcă paiul înainte să sufle.

Am așa impresia că ziarista trimisă la live text a ajuns, s-a trezit în plin circ și le-a întors paiul șefilor ei. Sper doar că a făcut-o intenționat!

2 comentarii la “Live text de la înmormântare. Veșnică pomenire cui te-a comandat!”

  1. Sincer, cand am vazut dimineata textul, mi-a lasat aceiasi impresia: ca a scris totul la misto. Nu cred ca textele respective au fost scrie absolut la intamplare. Refuz sa cred ca cineva chiar ar fi asa de prost incat sa scrie pe bune asa ceva

  2. „Refuz sa cred ca cineva chiar ar fi asa de prost incat sa scrie pe bune asa ceva” și eu refuz, dar experiența zilnică pe care o am cu presa demonstrează că doar trecem prin prima fază: negarea. Apoi vine acceptarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *