Jurnalism online, in direct

Vreti diacritice? Se gasesc aici.

 

Telefoane fara sfarsit, macar vreo trei deodata, sase oameni care se mobilizeaza singuri ca sa colaboreze la acelasi subiect, multe ore pe teren, morti numarati in varii feluri si in cele din urma un redactor-sef voluntar pe post de sofer: asa a aratat ieri redactia Clujeanul.ro.

Uman, o zi cu o poveste teribila: 6 morti, 24 de raniti pe E60, in trei accidente separate, produse pe tot parcusul zilei. Jurnalistic – si deci cinic – vorbind, o experienta extraordinara de jurnalism in direct. Ritm mai rapid ca la radio. De la ora 15, cand s-a auzit de primul accident, si pana noaptea la ora 1 s-a lucrat non-stop. in paralel cu toate celelalte subiecte ale zilei.
 
Teo si Aida erau plecate la primul accident, cand s-a auzit de al doilea. Moment in care Alexandra, Cosmin, Dana si Dora au inceput sa sune la primarii, spitale, politie si pompieri pentru detalii. Alex s-a desprins de telefon vreo 3 ore jumatate mai tarziu; nu stiu daca mai are urechi. Problema e ca toti au incercat sa imi spuna ce aflau… deodata, in timp ce mai ascultam si transmisiile TV, desi aveau informatii mai putin decat noi.

va_pare_rauLa acest capitol, cu regret, nu pot sa va arat si voua geniala intrebare a unui reporter Pro TV catre rudele mortului: "Va pare rau?". Adica mi-i coleg de trust, da' totusi…

Seara, accidentul cu numarul trei. Reporter – Alexandra, foto – Aida, dar sofer? Pai, din neprecizate motive tehnice, sofer nu se gasea, moment in care Mihai, redactorul-sef, si-a luat masina din dotare si s-a dus cu toata echipa la Dumbrava. Vorba lui: multi-specializare adevarata. Prin aprilie faceam acelasi lucru in oras, cand ardeau niste masini prin Manastur si, marturisesc tradare, pe langa reporterii Clujeanului a venit cu noi si domnul Andi, de la Alpha Tv, ca sa nu zic chiar Monitorul. Care, sa ne traiasca la multi ani, si-a petrecut ieri ziua de nastere numarand victimele pe traseul Cluj – Turda.

Un mic detaliu: cum se numara mortii la accidente. Politia anunta 5, ambulanta 6. Cum primul accident a fost la o inmormantare, politia anunta presa ca sunt doar 5, fiindca ambulanta a numarat si mortul din cosciug. Din pacate, apoi a mai murit unul din raniti, asa ca am revenit la 6.

Restul, in Clujeanul. De mine scapati doua zile – ma duc la Sovata, ca sa conving niste tineri sa nu cumva sa se faca jurnalisti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *