O tradiţie: jos Iliescu!

{xtypo_quote}prim-ministrul Petre Roman a aprobat masurile propuse de Ministerul de Interne privind eliberarea zonei in dimineata zilei de 13 iunie 1990{/xtypo_quote}

Ion Iliescu

Fostul preşedinte al României post-comuniste, Ion Iliescu, iese foarte şifonat din rechizitoriul întocmit de procurori pe tema mineriadei. Încearcă acum, pe toată căile şi prin orice fel de retorică, să ne convingă că este nu doar nevinovat, ci că ar fi acţionat tocmai pentru păstrarea statului de drept în faţa unor forţe violente, care uzurpau ordinea publică.

Este varianta pe care, în zilele respective, am crezut-o sincer. Sigur, eram la şcoală şi analistul politic pe care îl ascultam cel mai des era bunica. Au urmat încă nişte ani şi, poate, printre puţinele cursuri utile din facultate, cele ale Ruxandrei Cesereanu.

Nu cred – orice am spune despre evenimentele din iunie ’90 – că vedem astăzi adevărul. Nici din postura lui Iliescu, nici a celor care îl contestă. Suntem prea aproape; prea emoţionali; prea vinovaţi. Ca de obicei, depind multe de cei care vor scrie istoria; până acum, să spun doar că sunt semne bune, pentru că mistificările înfiorător de grosolane care s-au putut produce în acele zile, pe care le-am resimţit în plin pentru că le-am crezut adevăruri absolute atunci, încep să se destrame din ce în ce mai mult, din ce în ce mai public.

Recent, Ion Iliescu a găsit ţapul ispăşitor. Nu domnul Constatinescu – ci premierul Roman. Chiar dacă Iliescu ar grăi acum adevărul absolut, dacă mineriada ar fi fost nu aprobată, ci de-a dreptul planificată de la Palatul Victoria (relativ aberant, dacă ne gândim că Roman a fost răsturnat de mineri în cele din urmă), chiar şi aşa, vorbele lui Iliescu sunt goale. Fiindcă era şef al statului. Nu e o funcţie onorifică. Nu e un punct pe CV. Nu e o încununare a carierei.

E o poziţie din care Iliescu, dacă nu a planificat chiar, măcar a aprobat şi încuviinţat toate ghioagele date de mineri.

2 comentarii la “O tradiţie: jos Iliescu!”

  1. tin minte ce vedea la televizor atunci, doar ca la mine erau tot timpul certuri interminabile ceva neamuri pro si contra iliescu la fiecare intalnire de familie.
    ce istorie sa mai scriem? cred ca e clar ca Iliescu a fost in spate, eu nu cred ca o sa fie vreodata condamnat pentru asta. o sa dea iar vina pe careva si gata…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *