Interviu în exclusivitate cu moștenitorii Hintz. Ce viitor are Muzeul Farmaciei

S-a născut în casa Hintz, locul în care astăzi funcționează Muzeul Farmaciei, și-a văzut părinții rămânând fără serviciu la naționalizare și a trăit umilința de a plăti chirie statului comunist pentru dreptul de a rămâne în propria casă. După revoluție, în România democrată, Hintz Gabor-Csaba luptă de 12 ani pentru a recupera vechea locuință a familiei. Are 68 de ani și spune că i-a ajuns: vrea să vândă. Din partea statului român însă, doar declarații de bune intenții – nicio ofertă concretă care ar putea salva Muzeul Farmaciei nu a venit încă.

Am vorbit cu Hintz Gabor-Csaba chiar în casa ce îi poartă numele și în care s-a născut, cu o zi înainte de aniversarea muzeului, care cade pe 23 august, odinioară zi festivă și numai bună de inaugurări.

Omul pe care îl veți vedea este unul din cei opt moștenitori Hintz, care nu au dat niciodată declarații în presă. Cu toate astea, omul mi-a răspuns deschis, în fața camerei de filmat. Știe la perfecție istoria familiei, înapoi până la 1800. E mai puțin clar la capitolul bani, atunci când îl întreb ce chirie cere și ce preț vrea să obțină pe casă.

Aceste fonduri sunt unicul „cadou” prin care Ministerul Culturii ar putea salva Casa Hintz și, implicit, Muzeul Farmaciei. Sunt unica variantă prin care putem spune „la mulți ani” Muzeului Farmaciei, înainte ca spațiul să redevină plăcintărie (așa cum a fost folosit după naționalizarea din 1949), bar, birt, pizzerie…

 

3 comentarii la “Interviu în exclusivitate cu moștenitorii Hintz. Ce viitor are Muzeul Farmaciei”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *