Hai să dăm mână cu mână

Dezvoltarea pe orizontală duce la creşterea calităţii la centru. Mai pe româneşte spus, cu cât sunt mai mulţi, cu atât cei mai buni vor fi şi mai buni. Principiul ăsta, care mi se pare destul de contraintuitiv, l-am aflat de la Miruna Runcan, pe atunci profesoară de etica presei la secţia de Jurnalism, într-o discuţie, ce-i drept, neacademică, în care eu mă miram de numărul foarte mare de dive cu pretenţii de cântăreţe.


Teoria asta presupunea, în acel context, doar că pe măsură ce apar tot mai multe trupe gen "ciocolata e a mea" şi "discolo / Marco Polo", vor apărea şi trupele de calitate. Recent, am regăsit aceeaşi idee într-o carte despre creativitate, rezumată în forma "cantitatea este o condiţie prealabilă a calităţii… statistic vorbind, avem mai multe şanse să găsim o idee bună printre 100 decât printre trei".


Nu prea cred că presa, sau presa de Cluj, ar face excepţie, prin urmare nu sunt deloc convins că numărul mare de titluri de pe piaţa locală e un lucru rău. Ce a făcut apariţia unui număr foarte mare de proiecte noi?

 • A crescut salariile la nivelul întregii pieţe
 • A scos dinozaurii din amorţeală
 • A promovat oameni foarte tineri pe funcţii foarte mari (la nivel local) şi a deschis piaţa studenţilor care se plângeau că accesul în domeniu se face greu sau pe pile
 • I-a obligat pe jurnalişti să treacă la un ritm tot mai rapid de lucru, în beneficiul cititorilor

 

Dacă noile proiecte se vor dezvolta sau nu, ţine doar de inteligenţa celor care au făcut investiţia. Regula rămâne. Aţi fi preferat să avem un oraş în care presa să stagneze la nivelul de acum un an, doi?

6 comentarii la “Hai să dăm mână cu mână”

 1. a. da, ceea ce se traduce în creşterea masivă a costurilor de producţie. nu era destul că presa e subfinanţată.
  b. serios? cine sunt ăia? dinozaurii au rămas la fel, stai liniştit. Nu ei au ieşit din amorţeală, ci au atras tineret pe entry-level.
  c. niciodată n-a fost o problemă intrarea în presă. Doar cei comozi au scos scuza asta în faţă.
  d. mai bine 3 ştiri bune decît 30 scrise prost şi nedocumentate, despre găinării.

 2. Plasat in contextul discutiei de atunci, sa zicem ca mi se parea tare greu sa le vad pe Spicy Girls responsabile pentru succesul Iris, fie si numai prin simpla lor existenta 😛

 3. a. ceea ce se traduce în explozia costurilor de producţie. Dacă adaugi la asta şi inflaţia de titluri, ajungi la costuri imense, pe o piaţă care scade, aşa mică cum e.
  b. eşti sigur? i-a scos din amorţeală amanetul. dă-mi un exemplu. Nu i-a scos pe ei din amorţeală, ci au atras ei studenţi pe entry-level.
  c. 1. ăsta e, dimpotrivă, un dezavantaj. 2. cine s-a plîns înainte că nu poate intra în presă ori era prost de-a dreptul ori era prea comod ca să încerce. Întotdeauna au fost locuri, cel puţin în ultimii ani.
  d. din nou, ritmul mai rapid nu e neapărat un avantaj. Nu sunt mai bune 3 ştiri bune decît 30 scrise prost, cu subiecte derizorii?

 4. Scuze, Mihai, filtrul meu anti-gainarii a intrat in alerta si a blocat niste comentarii legitime, inclusiv ale tale.

  Continuam discutia mai pe seara, sunt la lucru :), deocamdata sa zic doar ca dinozauri egal institutii, nu oameni.

 5. Pai:

  1. De la salariile ziaristilor incep multe. E un cerc vicios: daca nu imi platesc bine oamenii, nu voi avea constant subiecte bune, nu voi fi citit. Nu ma auditez (cati sunt auditati din „inflatia” aia de titluri?) si atunci iau doar publicitate pe prietenii. Cand piata scade, daca vrei sa ai succes, te gandesti ce public e inca neatins de presa. Nu-i foarte complicat.

  2. Cand pe piata a aparut Oferta, sau asa ceva, Piata de la A la Z a inceput sa aiba coperta color. Numai odata cu aparitia concurentei o sa aiba loc noi investitii si in redactiile mai vechi. Iar mai multa concurenta, intr-un sistem normal, nu strica.

  3. Nu zic ca nu puteau intra tinerii in presa, dar in niciun caz nu ajungeau pe tot felul de posturi dupa primul an. Am fost reporter vreo 3 inainte sa-mi zica cineva redactor, ever, acum esti redactor din prima si am vazut si cazuri de „editor” cu un an de experienta in presa.

  4. Nu, sunt bune 30 de stiri date rapid alaturi de 3 subiecte foarte bune, dar asta inseamna deja multi oameni capabili si ne ntoarcem la pct. 1 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *