Cum trăiesc copiii fără rinichi. Şi cum poţi să-i ajuţi

Vestea bună sună aşa: frigăruia bloggerilor, pe care o gătim sâmbătă, 28 mai, va fi o ocazie pentru a face un pic mai bună viaţa copiilor cu ai căror rinichi nu funcţionează. Despre cum arată viaţa lor vreau să vă povestesc, pentru că nu ne putem imagina câtă lipsă de libertate poate cuprinde o copilărie bolnavă.

Noi ştim ce vedem în filme: transplantul de rinichi rezolvă problema, viaţa pacientului e salvată şi toţi trăiesc fericiţi până la adânci bătrâneţi. Din păcate, realitatea nu se ridică la standardele industriei cinematografice şi eşuează în a ne oferi de fiecare dată acel final de vis.

În primul rând, nu toată lumea ajunge la transplant. E nevoie de şedinţe de dializă, de 2-3 ori pe săptămână, timp de câte 3-4 ore, după un program fix. Dacă totuşi are loc operaţia, orice pacient trebuie să ia imuno-depresoare, care ajută la acceptarea rinichiului nou, dar îi face sensibili la boli. Şi mai apoi, o viaţă întreagă, e nevoie de tratament continuu şi întreţinere.

Acum imaginaţi-vă că un astfel de copil ar vrea să meargă măcar o săptămână la mare. Că şi-ar dori să fie şi el parte din echipa care pleacă într-o tabără. Până nu de mult, ar fi fost imposibil pentru familiile de rând.

Soluţia care există acum se cheamă Asociaţia pentru solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”. Din păcate, acea Claudia Safta nu mai e printre noi. Dar exemplul pe care ea l-a dat, odinioară, prin zâmbetul, spiritul şi forţa cu care şi-a purtat boala l-au determinat pe Emanuel Ungureanu să lucreze pentru copiii ca ea.

Am aflat poveştile lor atunci când Emanuel a venit la „Neatza, Cluj!” să ne povestească de proiectele lor, cu mai bine de un an în urmă. Sper că îl voi reîntâlni sâmbătă, 28 mai, atunci când zeci de bloggeri clujeni vor găti o frigăruie-record.

Clujenii care vor cumpăra o porţie (la un preţ simbolic, de 5 lei) vor face practic o donaţie către aceşti copii, prin intermediul „online-ului clujean” şi a lui Adi Hădean. Astâmpăraţi-vă foamea, sâmbătă, cu frigăruia noastră – şi veţi stinge şi setea acestor copii care vor o viaţă pe cât de liberă le poate fi dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *