19th Ave New York, NY 95822, USA

Faceți diferența între jurnaliști și șefii lor

spiderman-seful

Luați titlul ca pe-o rugăminte personală după isteria din ultimele zile – cu îngroparderea lui Nicolaescu, printre altele. S-a manifestat din nou acea formă inevitabilă de ipocrizie publică: telespectatorii condamnă circul de la televiziuni, la care se uită însă de zor, ca să vadă cât de mare e circul.

Ca să înțelegeți cine conduce presa, vă dau o istorie personală cu morală anunțată: jurnaliștii nu sunt cei care, de cele mai multe ori, decid forma și conținutul a ceea ce noi vedem / citim. Sunt foarte puțini jurnaliștii cu condei, care înțeleg presa, ajunși în funcții de decizie (Cătălin Tolontan, Mihnea Măruță, Vlad Petreanu… printre alții). Iar șefii din presă sunt de obicei o cu totul altă specie, pentru că în primul rând ei nu sunt jurnaliști.

Acum câțiva ani, aveam o discuție cu un Manager. Om important, cu scaun directorial, care încerca să ne explice de ce la noi în redacție sunt prea mulți ziariști, care au prea puțin de lucru.

Colegul cu care eram i-a spus: „Avem și un săptămânal, care înseamnă subiecte mari, documentate, care iau timp. Pe lângă asta, au nevoie de timp pentru cotidian”. Replica Managerului ne-a lăsat fără replică: ”Să meargă să scrie pentru săptămânal. Pe drum sigur văd ei ceva care poate deveni știre în cotidian”.

Așadar, dragi cititori, știrile sunt acele lucruri care se întâmplă pe stradă zi de zi, în general când trece un jurnalist pe lângă ele.

Ulterior, câțiva colegi de-ai mei au fost dați afară, doar că nu au plecat, pentru că restul lumii și-a tăiat din salarii ca să păstreze echipa intactă „la negru”. Echipa aceea nu mai există, dar Managerul a fost promovat și lucrează azi pe un scaun și mai frumos. Doar mai sunt ziare de închis în România!

 

Pe aceeași temă:

[vc_tabs interval=”0″ width=”1/1″ el_position=”first last”] [vc_tab title=”Patroni de fabrici de cârnaţi”] [vc_column_text width=”1/1″ el_position=”first last”]
patul-lui-procust-343637lSpecialişti în bugete pentru care oamenii sunt o cifră statistică, iar presa o fabrică de cârnaţi sau gogoşi, oricum ceva care are legătură multă cu burta şi puţină cu mintea.
Patroni de fabrici de cârnați
[/vc_column_text] [/vc_tab] [vc_tab title=”Nu mai stau o sută la uşă!”] [vc_column_text width=”1/1″ el_position=”first last”]
stima-de-sineSă nu-i credeţi. Atunci când vin şi vă spun că nu contaţi sau că vă pot da afară oricând. Patroni sau şefi cu titluri de dânşii inventate, care n-au înţeles că nu au ce căuta într-o redacţie.
Nu mai stau o sută la ușă!
[/vc_column_text] [/vc_tab] [/vc_tabs]

Related Posts

Leave a comment