Facebook privacy: ce date personale citesc aplicaţiile?

Facebook şi-a îmbunătăţit considerabil transparenţa şi setările de privacy, ca să nu scriu intimitate, în ultimele luni. Toţi ne jucăm câte ceva pe acolo, răspundem la teste cu „Ce capitală europeană eşti?”, sau, în cazurile care merită analizate de specialişti în boli exotice, ne trimitem flori şi inimioare pe pereţi.

Deşi mă consider Facebook power user & time loser, abia azi am descoperit una din cele mai utile resurse Facebook atunci când vine vorba despre controlul datelor personale. Dacă mergeţi pe pagina Applications you use, veţi vedea mai nou nu doar ce aplicaţii folosiţi, ci ce date personale a accesat fiecare aplicaţie pe care aţi folosit-o. Aşadar: nu doar ce date ARE DREPTUL să ştie despre voi, ci şi pe cele pe care le-a citit efectiv şi când a făcut asta ultima dată.

E prima dată când pot să văd ce vor să ştie creatorii acestor aplicaţii despre mine – iar faptul că asemenea date sunt publice ar trebui să îi descurajeze din a cere mai multe date decât e strict nevoie pentru acea aplicaţie. Sigur că de exemplu o aplicaţie care îţi face colaje din poze are nevoie de drepturi de acces la pozele tale; dar de ce Nations, singurul joc cu care pierd vremea pe Facebook şi unde trebuie doar să răspund la întrebări, ar trebui să îmi ştie relationship status-ul? Sau să acceseze date ale prietenilor mei?!

Pentru că există multe aplicaţii fake pe Facebook, sau care au fost create doar pentru a colecta date personale, vă sfătuiesc să mergeţi pe pagina de aplicaţii, să vedeţi cine ce vrea să ştie despre voi şi să mai eliminaţi din cele pe care nu le-aţi folosit de mult. 

1. Mergeţi pe pagina Applications you use.

2. La aplicaţia care vă interesează, click pe Edit Settings.

3. Veţi vedea ce drepturi de acces are – şi puteţi scoate acele drepturi care au fost cerute ca să puteţi activa aplicaţia dar care nu sunt de fapt necesare (tot ce nu e Required).

4. Jos, la Last Data Access, daţi click pe See Details. Veţi vedea ceva asemănător cu imaginea de mai jos: exact ce date a accesat aplicaţia în cauză despre voi şi când. Dacă vă supără, REMOVE – un pic de curăţenie nu strică!

Ecranul care vă arată ce informaţii despre voi a citit o aplicaţie Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *