Email și sarmale: cea mai mare schimbare pe care aș face-o la mailuri

email-si-sarmale

De câte ori nu ați apăsat SEND din greșeală și ați expediat un mail incomplet? Eu primesc des mesaje care se termină cu o propoziție de genul:

„Dincolo de asta mai trebuie să stabilim doar”

Atât. E clar că cineva a apăsat butonul greșit (sau o combinație de taste) și a trimis mailul înainte de termen.

Cum scăpăm de asta? Simplu. Trebuie să regândim interfața din care se trimit mailuri.

Când scrii, începi prin a completa destinatarii (to, cc, bcc), apoi subiectul, apoi corpul mesajului. Asta reflectă gândirea „trebuie să-i scriu lui X pe subiectul Y câteva detalii”. Totuși, eu zic că normal ar fi invers.

Întâi scriu mesajul. Abia apoi îi dau un titlu – de multe ori în timp ce scriu îmi dau seama că va trebui să modific subiectul, pentru că am atins / redus paleta discuției. Orice comunicator bun, de altfel, petrece mult timp gândindu-se la un titlu atrăgător și nimănui nu-i plac mailurile cu subiectul „Fwd: Fwd: Re: Re: Ofertă”. ULTIMUL lucru pe care aș vrea să îl fac e să notez destinatarii – în felul ăsta, nu am cum trimite mailul prea devreme, fiindcă adresez emailul doar la sfârșit. Însă când ai câmpurile puse la început, în 99% din cazuri vei începe de acolo; eu încerc să mă abțin.

Dacă mai țineți minte cum e să scrii de mână o scrisoare, gândiți-vă dacă VREODATĂ ați început prin a scrie plicul, așa cum ne cer azi aplicațiile de email. Rezultatul? O pierdere de vreme.

Deci, dragii mei prieteni cu tehnologia în sânge: e pe undeva un plugin, o aplicație, care să inverseze câmpurile pe care le completez zilnic de sute de ori?

6 comentarii la “Email și sarmale: cea mai mare schimbare pe care aș face-o la mailuri”

 1. Nu stiu daaar, este app-ul ala la gmail care te lasa sa dai undo la send emails 30 de secunde dupa ce ai trimis email-ul. Optiunea nr 2. e app-ul care te pune sa rezolvi o simpla problema de mate ca sa trimita mail-ul. 😀

   1. @Cristian – Daca ai Google, mergi in setarile mailului si ai un tab LABS. Activeaza acolo UNDO SEND – ca sa poti da UNDO 30 de secunde dupa ce trimiti, cu conditia sa nu inchizi fereastra.

    Aia cu matematica nu am mai gasit-o, posibil sa se fi desfiintat, mai ales ca numele ei (Goggles) e intre timp folosit la alt produs.

 2. Ioioi. Idea asta creata o mai avut-o si altii in cei 40 de ani de cand este e-mail.
  Si faza draguta e, ca singura aplicatie (daca se poate numi asa) care avea optiunea de a inversa ordinea – adica message body / subject / destination, era PegasusMail. Acum nu ma astept sa il cunosti, era un client de mail de prin anii 90, text mode, rula pe Dos 5 si pe un server Novell Netware.
  PegasusMail, culmea, exista si acum, varianta de Windoze, toate cele. Descarca, incearca, cine stie, poate au pastrat optiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *