Eleno, balcanică ești tu! Supărări de Eurovision

balcani”The Balkan girls, they like to party, like to party like nobody”… cu ce a rămas lumea din Eurovisionul de anul ăsta? Cu încă o confirmare a unui mare fals geografic: că România ar fi în Balcani. Că am fi o țară balcanică. Nu discut calitatea piesei sau a interpretării, pentru că notele au arătat-o clar; cred însă că pentru prima dată ne-am dus la Eurovision hotărâți nu doar să nu câștigăm nimic, ci și să ne furăm singuri căciula și ”brandul”.

Ne-am promovat din nou o identitate falsă. România, după cum încercau să ne facă să înțelegem profii de geografie, e o țară carpatică. Sau mă rog: carpato-danubiano-pontică, denumirea cea mai lungă pentru ”ici șa”. Sunt o mulțime de lucruri care îmi plac în Balcani, dar nu mă pot asocia și nu mă regăsesc în acel spațiu, care are o atracţie exotică, nu familiară, şi care se oprește la granița noastră (nu toată lumea acceptă Dunărea ca limită a Balcanilor şi nici noi nu ne pricepem în a clarifica treaba).

România, în loc să încerce să convingă că nu se termină civilizația la Biharkerestesz, se complace în a trimite mesaje contradictorii şi a se asocia cu „butoiul de pulbere al Europei”. De altfel, indiferent cu cine am vrea să ne asociem, chiar luând doar aspectele pozitive ale vecinilor sudici, nu cred că România va putea avea o identitate câtă vreme va merge pe principiul „inspiratului” din ograda vecină. Vreţi brand de ţară? Aveţi Carpaţii, care definesc spaţiul în care trăim şi modul în care am apărut pe aici. De ce i-am înlocui în mesajele noastre către Europa cu Balcanii, doar Moga & Duţă pot spune. Probabil „carpathians” era greu de pronunţat.

Și nu-mi spuneți că e doar o melodie, pentru că e clar că votul Eurovision e în mare măsură politic şi la fel de clar că e foarte relevant pentru gusturile şi tendinţele europenilor.

Nelly Ciobanu și echipa din Basarabia au dat clasă României, au făcut spectacol și nu au arătat ca cinci zâne flendurite de rotweilleri, precum Elena Gheorghe & co. Cel puțin, asta a realizat ”Revoluția Twitter” – Moldova ne-a dat 12 puncte nouă, nu Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *